www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 17 Listopad 2019
 
 
UZ OSLOBAAJUU PRESUDU HRVATSKIM GENERALIMA
Petak, 14 Prosinac 2012
UMJETNICI KOJI SU SVO VRIJEM BILI UZ GENERALE

U moru  malih, jednostavnih i obinih ljudi koji su tijekom uznikih godina nekad haških zatoenika, a danas slobodnih generala Hrvatske pobjednike vojske, vjerovali, djelovali i isticali istinu o Anti Gotovini i Mladenu Markau, hrvatskom obrambenom ratu i hrabroj pobjednikoj vojsci,  bili su i  mnogi hrvatski glazbenici, osobito crkveni pjevai,  koji su pjevanjem – dvostrukom molitvom – vapili za pravdom, u vjeri u njihov povratak. Od 2007.g. do danas, sa eljom da se opjevana molitva uje sve do Haaga, povodom blagdana sv. Ante i generalovog imendana, slavljene su mise u Pakoštanima u upnoj crkvi Uzašaša Gospodinova, u Zagrebu u Crkvi sv. Mati slobode i na Velebitu. Tijekom svih godina njihovog nepravednog zatoeništva, pjevai i glazbenici zagrebakih crkvenih zborova su svojim umijeem svjedoili odanost i zahvalnost generalima i braniteljima.

Na tim su liturgijskim slavljima izvoene hrvatske crkvene skladbe: Hrvatska misa Rudolfa Matza, Hrvatska misa fra Ive Perana, psalam Anelka Klobuara U Tebe se gospodine uzdam, motet Svrši stopi moje Krste Odaka, a orilo se Do nebesa i Zdravo Djevo o. Petra Perice, O prui mile ruke V. Hladnika, Ko košuta što udi  F. Schuberta, znakovita ivot svoj prikazujemo Bogu A. Skobalja, te takoer Ave Maria F. Schuberta i Bach – Gounoda i Panis angelicus C. Francka. Pod ravnanjem dirigenata Silvane uljak, Darjane Blae Šojat, Anite Kai i Tomislava ekolja, uz orguljašku pratnju Antuna Koteka, Eve Kirchmayer Bili i Mirte Panduri Kudrna, sudjelovali su mnogi istaknuti hrvatski pjevai: Martina Gojeta Sili, Marjana Matijevi, Marija Vidmar Dangubi, Gordan Kneevi, Ante Topi, Milka Gojeta, studentice Muzike akademije Nikolina Pinko, Branka Pleština, te pjevai više crkvenih zborova okupljenih u udruzi Hrvatska bašina: Zbor Lurdske Gospe, Katedralnog zbora, Crkve sv. Katarine, upe sv. Josipa, upe sv. Kvirina, sv. Mati slobode, Zbor sv. Barbare, Vrape.  Sv. Mise sluili su sveenici don Ivan olak, pokojni don Petar Šimi, don Ante Vasilj i don Mario Sikiri. Svake je godine proitana i imendanska estitka koju su napisali hrvatski knjievnik, branitelj i publicist Nenad Piska, hrvatska knjievnica Nevenka Neki, prof. Jasenka Poli Biliško i hrvatski branitelj i novinar Vjekoslav Magaš. Nakon svakog misnog slavlja u Pakoštanima, pjevai su ispred crkve izveli i kratak koncert domoljubnih pjesama pod nazivom „Sretan ti imendan Generale!“ U Pakoštanima ispred crkve potpisivala se estitka, pjesmi su se pridruili pjevai udruge „Pakoštanke“,a 2007. god je poseban program izveo Djeji zbor „Zlatna harfa“ pod ravnanjem s. Aurelina Kutleša. Godine 2009. u Zagrebu je u crkvi sv. Mati slobode predstavljena monografija „Bašina“ Jasenke Poli Biliško, iji je prihod od prodaje uplaen u Fond za obranu generala. Godine 2010. je sin poginulog hrvatskog branitelja, mladi pjesnik Krešimir Šimi-Šima proitao pjesmu za Generala iz svoje knjige „Suze moje duše“. Jedinstvenu estitku za generala s njegovim likom na velikom platnu izvedenom u sitotisku prema ideji Branimira ilia, 2011.g. potpisali su svi nazoni na misnim slavljima u Pakoštanima i u Zagrebu. estitka meutim nije mogla biti uruena generalu Anti Gotovini jer je u upravi zatvora reeno da je „neprimjerene veliine“. U studenom 2011. pjevai udruge Hrvatska bašina pjevali su i u Haagu na misnom slavlju u Katolikoj crkvi koje je predvodio fra Ivica Juriši. Povodom odravanja konferencije pod nazivom „Globalno nasljee MKSJ“ organiziran je i prosvjed ispred Haaškog suda zajedno s udovicama poginulih hrvatskih branitelja, pa je uz domoljube pjesme imendanska estitka sa slikom Generala bila razvijena u svojoj punoj veliini. U dogovoru s naelnikom Pakoštana g. Milivojem Kurtovom, imendan generala Ante Gotovine slavili smo svih ovih godina bez slavljenika, ekajui da se vrati. Došao je, hvala Bogu i sv. Anti i nadamo se zajednikoj proslavi...

Uz Udrugu Hrvatska Bašina, organizatori proslava su bili hrvatski branitelji, suborci i prijatelji generala Ante Gotovine, lanovi HVIDR-e Ivo Panda i Renato Šelj, a svojim su ih sponzorstvom omoguili i Ured branitelja grada Zagreba, Miodrag Demo, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz domovinskog rata RH, Grada Zagreba i Zagrebake upanije, Rozalija Bartoli, Grad sv. Nedjelja, Zg-Kodeks Branko Trupeljak, g. Joso Topi, g. Krunoslav Markovinovi, Turistika zajednica Pakoštane i g. Milivoj Kurtov, naelnik Pakoštana. Sva ta zbivanja redovito je pratilo Hrvatsko slovo, a ove je godine o proslavi izvjestio i Hrvatski list. Posebno elimo zahvaliti istaknuti velik doprinos organizaciji Sv. mise i prosvjednog skupa u Haagu, g. edi Paiu.

Jasenka Poli Biliško

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!