www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 17 Listopad 2019
 
 
PRIOPENJE AGENCIJE ZA ISTRAIVANJE I DOKUMENTACIJU RATNIH SUKOBA
Nedjelja, 16 Prosinac 2012

P R I O P E N J E

Dvadeset prva obljetnica nekanjenog srpskog ratnog zloina u naselju Joševica kod Gline

U nedjelju, 16. prosinca ove godine, navršit e tuna 21. obljetnica strašnog srpskog masakra 21-og hrvatskog civila i teškog ranjavanja jednog hrvatskog civila u naselju Joševica kod Gline, jednog od najveih i najteih srpskih ratnih zloina u Domovinskom ratu iji nalogodavci i poinitelji još uvijek, 17 godina nakon završetka Domovinskog rata, nisu kanjeni, te slobodno i mirno ive, šetaju se meu nama i prkose ljudskim zakonima i pravdi.
U povodu te tune obljetnice, uz obavezu odavanja dune poasti rtvama i molitvu za njih, Agencija za istraivanja i dokumentaciju ratnih sukoba Sisak eli skrenuti pozornost javnosti, ne samo na injenicu da se 16. prosinca 1991. godine u Joševici kod Gline dogodio nekanjeni srpski ratni zloin, nego i ukazati na injenicu kako nadlene pravosudne institucije Republike Hrvatske imaju vjerodostojne informacije o poiniteljima.
Napominjemo da je Dravno odvjetništvo Republike Hrvatske u dokumentu upuenom bivšem Ministarstvu obitelji, branitelja i meugeneracijske solidarnosti 18. srpnja 2011. godine, urbroj: 519-03/1-2-11-2, navelo „da je upanijsko dravno odvjetništvo u Sisku, nakon dovršene istrage, 21. listopada 2010. godine, podiglo optunicu pred upanijskim sudom u Sisku protiv DUŠANA ARKOVIA, MIRKA JEDNAKA, BOGDANA JEDNAKA, GEORGA NASHIDA KAMALA, MIROSLAVA MALOBABIA I DEJANA SLADOVIA zbog kaznenog djela ratnog zloina poinjenog 16. prosinca 1991. godine nad stanovnicima Joševice pokraj Gline". Optunicom se, prema tom dokumentu Dravnog odvjetništva RH, "imenovanima stavlja na teret da su 16. prosinca 1991. godine, kao pripadnici 'Izviako-diverzantske grupe', paravojne skupine tzv. SAO Krajine, sa sada pokojnima DUŠKOM MALOVIEM i SINIŠOM ŠEOVIEM, nakon što su naoruani ušli u selo, te ulazili u kue, iz neposredne blizine usmrtili 21-og stanovnika sela hrvatske nacionalnosti, dok su jednu osobu teško tjelesno ozlijedili".
Takoer napominjemo da su prije tog strašnog ratnog zloina, pripadnici srpske paravojske u istom naselju ubili TRI osobe hrvatske nacionalnosti, ali i da su poslije tog ratnog zloina kojeg se prisjeamo u povodu 21. obljetnice, pripadnici srpske paravojske u Joševici kod Gline ubili još ŠEST osoba hrvatske nacionalnosti, tako da su pripadnici srpske paravojske tijekom Domovinskog rata u Joševici kod Gline ubili ukupno 30 osoba hrvatske nacionalnosti, od kojih jedno dijete staro 16 godina (Pavla Šiftara).
Ovom prigodom i na ovaj nain, elimo upozoriti da optueni poinitelj tog srpskog ratnog zloina DEJAN SLADOVI ima hrvatske dokumente izdane u Belom Manastiru. Isti se osnovano sumnjii i za poinjenje ratnog zloina u naselju Ravno Raše kod Gline 26. srpnja 1991. godine kada je skupina od sedmero pripadnika srpske teroristike skupine „Šiltovi“ iz Gline, pod njegovim zapovjedništvom, odvela i ubila petoricu Hrvata: NIKOLU i PETRA NOGIA, STJEPANA KRKAA, PETRA LIKOVIA i PETRA PAVIA.
Napominjemo da jedan od poinitelja, KAMAL GEORG NASHID zvani KAMI ivi u Beogradu i vlasnik je privatne tvrtke „OLI TRANS CO.“, te da nadlene hrvatske institucije posjeduju podatke o prebivalištima i ostale etvorice poinitelja koji nekanjeno ive mirno i slobodno.
Pozivamo hrvatsko pravosue da uini sve raspoloive pravne radnje kako bi se poinitelji ovog ratnog zloina uhitili i kako bi im se sudilo, kako bi odgovarali za poinjene ratne zloine.

Poštovani,
zahvaljujemo Vam što ete svoje itatelje, slušatelje i gledatelje upoznati s našim priopenjem i time dati svoj doprinos da se ovaj ratni zloin NE ZABORAVI, te da njegovi poinitelji budu KANJENI.

U Sisku, 14. prosinca 2012. godine

Predsjednik
IVICA PANDA ORKAN v.r.

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!