www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 17 Listopad 2019
 
 
21. OBLJETNICA RTAVA VOINA
Nedjelja, 16 Prosinac 2012
S prijateljima iz Društva sudjelovali smo u odavanju poasti 21. obljetnice rtava Voina koje su etnici na svirep nain poubijali pred 21 godinu.

rtvama za ije zloine ni danas, kako je reeno na komemoraciji, nitko nije odgovarao, a tog dana pred 21. godinu poubijano je 47 civila!!!


Pokoj vjeni svim rtvama totalitarnih ideologija prošlih vjekova, pa i rtvama likvidiranim u Voinu tog datuma.

Na povratku posjetili smo i bolesnog lana Društva Pavla Kancijana u ukovcu kod Ludbrega te zapalili svijeu kod spomen kria rtvama komunistikih zloina naselja ukovec te posjetili poznatu i dragu nam dobrotvorku suprugu Nadu Kancijan koja je zajedno sa suprugom najzaslunija za podizanje spomena na rtve partizansko-komunistikih zloina iz ovog malog mjesta na istoku Varadinske upanije. Bog ih blagoslovio

Krenuli smo iz Varadina u 5,30 sati na temperaturi -17, a vratili se na veer istoga dana u 21 sat kada je bilo znatno toplija, tek -4. Hvala svima koji doprinose prenošenju istine o stradanjima u doba totalitarnih ideologija, nacizma i komunizma, kao i onima koji su doprinijeli osamostaljenju Hrvatske i svim rtvama stradalim za neovisnu Hrvatsku

Franjo Talan


VOIN 13. prosinca

Dok su se srpske snage pred naletom HV povlaile iz Voina i Huma, etnici (pripadnici "Belih Orlova") išli su od kue do kue i ubili 32 preostala hrvatska civila (po podacima ICTY). Preivjeli su samo oni koji su se sakrili. Gotovo sve rtve su bile zlostavljane, muene, a zatim ubijene. Dvije rtve, brani par, naeni su vezani lancima i zapaljeni. Kemijska analiza tkiva pokazala jer da su ivi spaljeni. Velik broj rtava ubijen je motornom pilom, noevima, sjekirama i drugim orujem. Jedna od rtava, Marija Majdandi (72), bila je amerika dravljanka, roena u Pensylvaniji. Ona je zarobljena u svojoj kui i zapaljena. Jedini ne-Hrvat, rtva masakra bio je 77-godišnjeg Srbin koji je pokušao intervenirati da se zaustavi pokolj. On je bio muen, a zatim pretuen na smrt.

Katolika crkva u Voinu koja je etnicima sluila kao skladište eksploziva, dignuta je u zrak. Za taj zloin pred sudom u Haagu optuen je Vojisav Šešelj. 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!