www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Recenzije i najave knjiga > MARIJAN GUBINA: 260 DANA
Srijeda, 26 Veljaa 2020
 
 
MARIJAN GUBINA: 260 DANA
Subota, 12 Sijeanj 2013
http://m.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Najnovije/tabid/296/articleType/ArticleView/articleId/195485/Default.aspx

Marijan Gubina kao djeak završio u srpskim logorima: Silili su me da nosim krvava trupla, silovali su mi sestru…

Marijan Gubina iz Vukovara imao je deset godina kada je 1991. zatoen u logoru. Dobio je nebrojeno udaraca, ne zna koliko je puta bio u nesvijesti, a onda su mu dali posao. Tonije, postao je rob iji je zadatak bio ureivanje dvorišta, sakupljanje smea, no vrlo skoro su “smee” postala ljudska tijela.

– Masakrirali bi ih na dvorištu, a onda bi mi kazali da ih odvuem. Kako sam uope kao djeak mogao vui trupla, ruke su mi se utapale u krvi mojih dojuerašnjih susjeda…

Plakao sam, boljelo me tijelo od udaraca, kako da vam objasnim da sam radije tragao za dijelovima tijela jer mi je njih bilo lakše nositi na hrpu – kazivao nam je 31-godišnji Marijan Gubina, koji je u srpskim koncentracijskim logorima kao desetogodišnjak proveo 260 dana. Puno kasnije napisao je knjigu, pisao ju je kao da se njome spašava od ludila, sve što je proivio uobliio je u roman naslovljen “260 dana”.

Nikog ne osuuje

Knjiga je predstavljena na Sveuilištu u Zadru, a autor Marijan Gubina malo je govorio o dogaajima iz logora. Umjesto njegove rijei, itani su ulomci iz knjige, a Marijan je poruio da danas više nikoga ne mrzi, ne osuuje, da ne generalizira. Kazao je da mu je drago što su predstavljanje njegove knjige organizirali upravo maloljetni branitelji iz Zadra jer je veliki broj maloljetnih branitelja s njim prošao pakao srbijanskih logora.

– Sve vas pozivam da, prije nego što nekoga osudite, prije nego nekome uinite loše, proitate moje iskustvo i ne dovedete sebe u napast da inite loše, ni zbog nacionalizma, ni zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti ega drugoga. Ja ne osuujem, ne mrzim. Pitaju me u emu je “fora”. Nema “fore”. Ljude dijelim na dobre i zle, i ni na koji drugi nain – rekao je Gubina.

 U knjizi opisuje svaki detalj pakla, sve što je vidio, sva muenja koja je proivio. U logor je sproveden sa svoje tri sestre, tada u dobi od šest, 12 i 20 godina, te s ocem i majkom.

– Uzalud je majka vrištala da uzmu nju, a ne najstariju kerku. Emocionalno, to sam doivio najtee jer su moju sestru silovali toliko puta da nisam shvaao kako je još iva. To su radili ispred svih nas, to su gledali moj otac i moja majka, ja. Samo bi nahrupili i iivljavali se na njoj. Tako je i zatrudnjela. Ona je po tijelu sva izrezana jer su je esto vezivali za vrata i “trenirali” bacanje noeva. To su radili i kada je bila u visokom stupnju trudnoe – kazao je Marijan Gubina.

Njegova sestra ivi u Osijeku. Dijete koje je rodila danas ima 20 godina, i njezin sin je odgojen, kae Gubina, da nikoga ne mrzi.

– Nema Srbi – Hrvati. Ima dobro – zlo. Puno je Srba koji nisu mogli gledati kako nas u logoru mue i potajno su nam pomagali, spašavali nas od smrti. Jednoga su tako ubili, šefa strae, koji je pokušao zaštititi mog oca – kazao je Marijan.

Gubina je 1992. godine razmijenjen i vratio se u Osijek, u ratni Osijek. Nakon 260 dana logora, nije ga doekao spokoj doma. Brinuo je o sestri koja je nakon silovanja rodila, brinuo je o majci jer se otac nakon logora prijavio u Hrvatsku vojsku.

Smrt oca

– Iste te, 1992. godine moj je otac poginuo na bojišnici. Kada sam ga sahranio, mislio sam da ne mogu više. esto sam mislio da ne mogu više. A onda mi se, ‘93. godine, dogodila tragedija, moja osmogodišnja sestra, koju isto tako u logoru, kao šestogodišnjakinju, nisu štedjeli od udaraca, poginula je u prometnoj nesrei. Poginula je pred mojim oima, grlio sam je, elio sam nestati – ispriao nam je Marijan, koji niz godina nije mogao podnijeti teret koji je proivio. Dva puta se pokušao ubiti. Za njega je ivot poeo tek 2002. godine.

– Te sam godine doivio ljubav. Osjetio sam slobodu, osjetio sam da imam mogunost izbora, da slobodno mogu odluiti hou li mrziti ili e me mrnja ubiti. Uio sam razdvajati emocije od razuma. Sabrao sam se – rekao je Gubina, koji danas sa suprugom i kerkom ivi u Osijeku. Na putu je još jedno dijete. Strah je, kae, sahranio, no eli da njegova pria obie svijet i da se uje njegova poruka.

izvor: 
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!