www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 29 Oujak 2020
 
 
U SPLITU IDENTIFICIRANO TIJELO UBIJENOG HERCEGOVAKOG FRANJEVCA
Srijeda, 30 Sijeanj 2013
http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/BiH/tabid/68/articleType/ArticleView/articleId/200820/Default.aspx

Masovna grobnica kod Ljubuškog - Putem DNK metode na odjelu Zavoda za patologiju u Splitu utvren je identitet fra Martina Sopte iji su posmrtni ostaci otkriveni u masovnoj grobnici kod Ljubuškog u koju su ubaeni nakon što su ga likvidirale bivše komunistike vlasti na kraju II. Svjetskog rata, objavili su u utorak iz vicepostulature postupka utvrivanja mueništva "Fra Leo Petrovi i 65 subrae".

Tijelo fra Martina Sopte pronaeno je na podruju Ljubuškog tijekom otkopavanja masovne grobnice od 19. do 28. srpnja 2010. Radovi su se odvijali pod vodstvom arheologa Tihomira Glavaša i patologinje Marije Definis-Gojanovi iz Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju Klinikog bolnikog Centra u Splitu. U toj grobnici ukupno je otkriveno 28 tijela, a identificirano je tijelo fra Martina Sopte, navodi se u priopenju Vicepostulature.

Dodaje se da e se nakon okonanja DNK analiza, u crkvi sv. Ante na Humcu kod Ljubuškog biti odrana sv. misa zadušnica za sve pobijene. Nakon toga fra Martinovo tijelo bit e prevezeno na Široki Brijeg i pokopano u grobnicu gdje ve poivaju 22 hercegovaka franjevca koje su komunisti ubili.

Tijela drugih identificiranih bit e predana obitelji i pokopana u obiteljskim grobnicama. One koji ne budu identificirani pokopat e se u opinsku grobnicu pod brojem i oznakom gdje su pronaeni tako da e biti mogua i naknadna identifikacija.

Iz vicepostulature su izvijestili i da su u masovnoj grobnici u Ljubuškom pronaeni ostaci dviju krunica i franjevakih habita, pa nije iskljueno da je meu ubijenima još jedan hercegovaki franjevac.

Uz fra Martina Soptu do sada je utvren identitet 23 od ukupno 66 hercegovaka franjevca koji su ubijeni tijekom II. Svjetskog rata.

U tijeku je postupak utvrivanja mueništva u Katolikoj crkvi za 66 ubijenih franjevaca, meu kojima je bio i tadašnji provincijal fra Leo Petrovi, koje je zapoelo 2007. a predvodi ga postulator postupka mueništva fra Miljenko Stoji.

(Hina)
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!