www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Petak, 30 Listopad 2020
 
 
HHO: PRAVO NA APOSLUTNU ISTINU
Subota, 02 Veljaa 2013
29. sijenja 2013.

HHO - Izjava br. 2/2013.

Hrvatski helsinški odbor (HHO) ve dugi niz godina zalae se za slobodu govora i udruivanja koji e nadilaziti ideološke, nacionalne i sve druge obrasce. Uvijek smo na razne naine osporavali monopolistike navade koje su sebi prisvajale pravo na apsolutnu istinu. Danas smo suoeni sa novim primjerima samodopadnog monopolizma koji se ogleda u dva recentna sluaja u našem javnom ivotu.

Predstavnici monopolistikih ideoloških skupina što su si izborili povlašteni poloaj u veem dijelu medija, a koji djeluju kao surogat za javnost, nedavno su poveli glasnu kampanju protiv zabrane plakata za predstavu “Fine mrtve djevojke” u zagrebakom kazalištu “Gavella”. Gavellin ravnatelj Darko Stazi povukao je plakat dizajnera Vanje Cuculia, koji lezbijsku temu predstave upriliuje njenim zagrljajem dvaju porculanskih Bogorodica. Njihova kampanja bila je usmjerena na gradonaelnika Bandia i Katoliku crkvu, ali ne i na ravnatelja Stazia. Stazi je mogao, da je imao graanske hrabrosti, odbiti Bandievu naredbu. Pomanjkanje hrabrosti i ravnatelja i glumaca, koji su mogli odbiti igrati u predstavi zbog zabrane plakata, nadoknaen je glasnim prosvjedima protiv Bandia i Katolike crkve. Premda smo svijesni da ovakav plakat zacijelo vrijea katolike i sve kršane, pa i druge Marijine poklonike, drimo da su zabrane u društvu naviknutom na cenzuru kroz duga razdoblja nedemokratske vlasti doista nepoeljna. Naravno, moglo bi se postaviti pitanje zašto dizajner Cuculi lezbijsku temu predstave nije upriliio njenim zagrljajem dvaju porculanskih ministrica u Vladi, recimo ministrice kulture i ministrice vanjskih poslova. Dvojimo o tome je li proraunski novac koji dolazi i iz poreza graana-vjernika, najbolje upotrijebljen tiskanjem ovog plakata. No to u ovom trenutku za nas nije presudno. Izvršni odbor HHO-a doista vjeruje da sloboda ne moe biti olako omeena, ak i onda kada vrijea osjeaje hrvatske veine.
Zato smo i osupnuti najnovijom hajkom, ovaj put za zabranu govora amerike spisateljice Judith A. Reisman u Hrvatskom saboru, ali i na drugim javnim mjestima. Ne ulazei u znanstvene kvalifikacije gospoe Reisman, ne moemo ignorirati hajkaške razmjere kampanje i jezik osporavanja što se rabi protiv ove javne linosti koja zacijelo ne zavreuje razinu difamacije kojom je izloena. Odjednom su opskurni saborski zastupnici postali intelektualno i znanstveno samoosposobljeni za procjenu pogodnosti, a zapravo podobnosti, klupskih gostiju iz svijeta i to po stranakom kljuu. Šokirani smo provincijalnom razinom hrvatskog antisemitizma kojom je jedna amerika idovka, iji je veliki dio obitelji istrijebljen u nacistikim konclogorima i to u Auschwitzu, izloena optubama za krivotvorenje Holokausta, kako od SDP-ove zastupnice Nade Turine Buri, tako i novinarke Jelene Lovri u Jutarnjem listu od 30. sijenja 2013. godine. Tako što nisu primijetili u Izraelu gdje je ga Reisman ivjela i gdje danas ive njezina ker i unuci, niti odgovorne uprave sveuilišta u Jeruzalemu, Haifi i Tel Avivu na kojima je ga Reisman esto predavala.

Zastrašujua je injenica da ova „antisemitkinja“ ima otvorena vrata za govor u amerikom Kongresu i za savjetovanje amerikih ministarstava, ali da istovremeno nije „dostigla“ nivo koji bi zadovoljio neokomunistike talibane meu hrvatskim sabornicima.

IO HHO-a i u ovom sluaju vjeruje da sloboda ne moe biti omeena bilo kojim politikim, klasnim ili ideološkim svjetonazorima, te poziva saborske zastupnike da obrane slobodu govora u Hrvatskom saboru i u hrvatskom društvu openito.

IO HHO-a posebno je zgroen dogaanjem na Fakultetu politikih znanosti u Zagrebu od 29. sijenja gdje je ga Reisman doekana optubama za antisemitizam. Njoj je na predavanju studentima prireena klasina „saekuša“ koja je kulminirala istupom  dekana Nenada Zakošeka, koji je manirom balkanskog primitivca prekinuo svoju gošu, da bi joj itao bukvicu kako njegove studente nisu indoktrinirali komunisti nego Katolika crkva. Zastrašujue je da najvei dio medija prikriva ovaj divljaki ispad jednog visokopozicioniranog dunosnika Sveuilišta. Stoga se ne treba uditi da je zgroena ga Reisman izjavila da nikada u svom ivotu nije vidjela ovoliko komunistikih bullya (bully oznaava snagatore, nasilnike koji se iivljavaju nad slabijima ili nemonima).

Do kuda idu medijski pokušaji retuširanja dogaanja na FPZ vidi se iz teksta u Jutarnjem listu od 30. sijenja iz pera Borisa Vlašia koji Zakošekov ispad prikazuje ovako: „Odluan je bio profesor koji je do tada izgledao kao i svaki drugi sivi profesor skriven u uniformi bijele košulje sa kravatom.“

Nadamo se i prieljkujemo da e prilikom slijedeih istupa ge Reisman Hrvatska pokazati i lice uljuenog demokratskog i tolerantnog društva, bez govora mrnje i prozirnih manipulacija.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!