www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 29 Oujak 2020
 
 
IZ DALMACIJE KREU AUTOBUSI I KOMBIJI ZA VUKOVAR
Subota, 02 Veljaa 2013

Bojišnica protiv irilice - I branitelji iz Dalmacije spremaju se na subotnji prosvjedni skup u Vukovaru protiv uvoenja dvojezinosti, koji bi, prema najavi organizatora, mogao okupiti 20 tisua ljudi. - U subotu e iz Zadra prema Vukovaru krenuti jedan autobus s 50 branitelja. Svaka od 18 udruga šalje po tri lana. elimo poslati jasnu poruku Hrvatskom saboru i zastupnicima da više neemo stajati sa strane i da emo ovaj put reagirati. Idemo u Vukovar na zajednike prosvjede jer - dosta je više! Ako smo znali ‘91., znamo i sada, kae Branko Koki, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata.

injenicu da je irilica povijesno i dio hrvatske pisane kulture, Koki je komentirao rijeima: “Znam tko to govori, ali znamo i ije je to pismo.” - Da imamo više novca, išlo bi više ljudi - kae Boo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, o tijeku splitskih priprema za odlazak na veliki prosvjed u Vukovar. - Napunili smo jedan autobus od 60-ak mjesta. Naalost, nemamo novca za najam više autobusa s obzirom da je zvalo više stotina branitelja koji su nam se htjeli pridruiti, pojašnjava Zadro. U istom autobusu nai e se i lanovi splitske Hvidre.

estoke reakcije

- Mnogi naši lanovi idu u Vukovar u vlastitoj organizaciji, osobnim automobilima i kombijima. Bit e nas puno u Vukovaru, nema straha, poruuje Mario Tomasovi, predsjednik splitske Hvidre. estoke su reakcije i u Šibeniku.

- Hrvatski Ustav nam jami odgodu primjene svih pravnih propisa koji vrijeaju osjeaje hrvatskih branitelja, invalida i obitelji rtava velikosrpske agresije. Sve dok se u Hrvatskoj ne zaboravi rije agresor i ne stasaju generacije koje se nee sjeati tragedije doivljene u Domovinskom ratu, inzistiramo da se poštuje to ustavno rješenje i odgodi primjena dvojezinosti, naroito u Vukovaru, simbolu stradanja hrvatskog naroda. Zakljuak je to konferencije za novinare koju je sazvala šibensko-kninska Koordinacija braniteljskih udruga.

- Nakon krvave borbe u kojoj smo pokazali da smo jai i od trostruko brojnijeg i naoruanijeg neprijatelja, sada nam se na najbogatijem dijelu našeg tla hoe izjednaiti agresorski jezik i agresorsko pismo s hrvatskim jezikom i pismom. Sve zato da bi sutra rekli: ovo je srpsko!, kazao je, meu ostalim, Damir Vuenovi, predsjednik Udruge specijalne policije.

- Ako se to dogodi u Vukovaru, sutra e - dodao je Branko Smrek, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a - doi 50 autobusa glasaa iz Srbije koji e istu odluku provesti u Kninu, Obrovcu, Benkovcu, pa i u Šibeniku, a to ne moemo dopustiti jer mnoge majke i supruge još trae svoje sinove i mueve, a djeca oeve, jer su ratne rane preduboke.

Osim toga, sve koji su stvarali hrvatsku dravu, uvoenjem dvojezinosti u Vukovar, dovodi se u poniavajui poloaj i situaciju da brane ono što su obranili na bojišnici. Branitelji su najavili miran prosvjed koji e se odrati u subotu, s poetkom u 12.05.

Zbog preklapanja termina feste svetog Vlaha s braniteljskim prosvjedom u Vukovaru, udruge branitelja iz Dubrovako-neretvanske upanije nee organizirano putovati u grad heroj, kazao je predsjednik upanijske Hvidre Vitomir Bajac, istiui kako su uputili pismo potpore organizatorima skupa.

I. Nevešanin / D. Krni / M. Jurkovi / G. Bijeli

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!