www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 04 Oujak 2021
 
 
GDJE SU NAI NAJMILIJI?
Nedjelja, 17 Veljaa 2013

U dvorani Kulturnog centra u Borovu (selu) odrana je 8.veljae javna tribina s nakanom da graani pomognu svojim saznanjima gdje su naši najmiliji koji se vode kao nestali u Domovinskom ratu. Takvih je u Hrvatskoj još 1704. osobe. Sudbina više od 80 posto nestalih ve je riješena. Ovo je etvrta takva javna tribina. Do sada su odrane takve tribine u Kninu, Drnišu, Negoslavcima i ova u Borovu selu sa ciljem da graani pomognu u pronalaenju takvih grobišta. U Vukovarsko-srijemskoj upaniji i u Osjeko-baranjskoj do sada su pronaene takvih 505 osoba.

Tribinu je organiziralo Ministarstvo branitelja odnosno njegova uprava za zatoene i nestale. Namjera je Ministarstva organizirati  istovjetne tribine na svim podrujima Republike Hrvatske koja su bila zahvaena ratnim zbivanjima.

Skup je pozdravio pukovnik Ivan Gruji, koji je suorganizator zajedno s ministrom Hrvatskih branitelja Predragom Matiem. Potom je govorio naelnik opine Borovo. Svoj poziv u pomo nazonima su uputile  i dvije supruge, odnosno majke iji se muevi odnosno oevi vode kao nestali. Na tribinu su pozvane i osobe iz politikog i javnog ivota. Skupu su se obratili i zamolili svaku pomo i po jedan predstavnik Katolike i Pravoslavne Crkve, koji, kako stoji u pozivnici,  imaju neupitan moralni autoritet u hrvatskom društvu, a u duhu potpore u procesu traenja kojeg su javnosti uputili predstavnici  Katolike Crkve u Hrvata i Srpske pravoslavne Crkve. U Zagrebu su se susreli  zagrebaki nadbiskup Josip Bozani i patrijarh Irinej . Biskupi obiju Crkava uputili su poziv odgovornima u politikom i društvenom ivotu, ali i svakom ovjeku  koji ima neka saznanja o još uvijek nepronaenim osobama, nestalim u ratnim stradanjima devedesetih godina prošlog stoljea, da pomognu u njihovu pronalaenju ili u informiranju o njihovim grobovima.

U ime mjesne  Katolike Crkve govorio je fra Ante Perkovi, danas upnik i gvardijan u Cerniku kod Nove Gradiške, koji je obnašao u  ratnom vihoru slubu upnika u Vukovaru-Borovo naselje i borovski paroh protojerej edomir Luki. U ime politiara progovorio je i esto prozivani dr. Vojislav Stanimirovi, koji je bio gradonaelnik Vukovara i ravnatelj vukovarske bolnice, upravo u ratnom vihoru. Mnogi ga povezuju u svezi  s odvoenjem  hrvatskih ranjenika iz vukovarske bolnice. Odgovoran je, zajedno sa svojom suprugom Ljeposavom, i za mnoge rtve u Tovarniku.

Svoj poziv nazonima, a bilo ih je puna dvorana, uputila je s hrvatske strane majka Jozefina Lada, Vukovarka, koja je, zajedno sa svojom kerkom, sreom preivjela zlostavljanja upravo u Borovu selu. Nakon tri dana muenja i izgladnjivanja u ovdašnjoj školskoj sportskoj dvorani nju i kerku su pustili, a njezinu 72 godišnjem ocu i muu gubi se svaki trag.

Potom je govorila kao predstavnica srpske strane gospoa Jelica Paji ijeg su mua ubile hrvatske postrojbe  20. kolovoza 1991.godine. Otišao je na posao, ali se više nije vratio. Baen je u Dunav, ali je otkriven i dostojno pokopan na mjesnom groblju u Negoslavcima.

Pri samome kraju govorio je i kontraverzni dr. Vojislav Stanimirovi, koji je sve donedavna obnašao i dunost saborskog zastupnika u ime srpskog naroda. Njega se tereti da je sudionik odvoenja ranjenika iz vukovarske bolnice, ali i za nekoliko ubojstava u Tovarniku, nedaleko Vukovara. U svom obraanju na tribini Stanimirovi je rekao: «Moj se ugled blati po mnogim tiskovinama, u elektronskim medijima i na  portalima i pripisuje mi se ono zašto nisam kriv! Umjesto da mi kau hvala, jer mirne reintegracije  Hrvatskog Podunavlja 1995. godine bez mene ne bi bilo!»

Neka Vašem izvjestitelju, poštovani itatelji, bude dozvoljeno citirati bivšeg predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesia, kad je govorio o hrvatskim generalima Gotovini i Markau da svoju nevinost trebaju dokazati pred meunarodnim sudom. Neka se i u sluaju dr. Stanimirovia i njegove supruge Ljeposave primjeni isti princip.

Autor: fra Vjenceslav Janji, objavljeno: 9.2.2013.g.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!