www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 20 Sijeanj 2021
 
 
EKSHUMACIJA POSMRTNIH OSTATAKA NA JAKLJANU
Subota, 23 Veljaa 2013

http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=22651#.USdtlawi6_w
 
Ministar Mati: Svaka rtva zasluuje grobno mjesto!

VIDEO/FOTO UZNEMIRUJUEG SADRAJA:
VIŠE O SVEMU U VIDEOPRILOGU OVDJE.
http://dubrovniktv.net/index.php?id=993#gVideo

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Mati i njegov pomonik-naelnik Uprave za zatoene i nestale pukovnik Ivan Gruji i predsjednik Udruge Hrvatski domobran eljko Kuliši obišli su danas stratište rtava iz poslijeratnog razdoblja II svjetskog rata na otoiu Jakljan.

Na stratištu u pješanoj kavi nedaleko jakljanske rive od 19. veljae kada je zapoela ekshumacija dosad su pronaeni ostaci 33 osobe. Pretpostavlja se da su na tom i još nekim mjestima na nenaseljenom otoiu u drugoj polovici svibnja 1945. godine partizanske vlasti smaknule 102 osobe.

VIŠE O SVEMU U VIDEOPRILOGU
OVDJE.

Prema podacima Udruge Hrvatski domobran radi se o zarobljenim pripadnicima njemake i hrvatske ratne mornarice, zrakoplovcima i vojnicima koji su se nakon 8. svibnja 1945. godine predali partizanima na podruju Istre i Trsta. Zarobljenici su svoju posljednju plovidbu zapoeli u Puli, a konano odredište im je bila Boka kotorska.

Kako i zašto je brodica kojom su prevoeni skrenuta s Korule za Jakljan za sada nije poznato, dok istragu u vezi s tim egzekucijama vodi DORH.

U dosadašnjem tijeku ekshumacije koja e potrajati do 28. veljae utvreno je da se radi o ljudima mlae ivotne dobi, dosta visokim i osobama dobro ouvanih eljusti. Neki od rtava bili su vezani icom, prostrijelne rane kroz glavu su izrazito vidljive, a uz rtve dosad nije pronaen niti jedan njihov osobni predmet.

Svaka rtva zasluuje grobno mjesto. Sve posmrtne ostatke emo zbrinuti i dostojno pokopati, jer ti ljudi nakon skoro 70 godina zasluuju svoj mir, kazao je ministar Predrag Mat nakon obilaska stratišta na Jakljanu. Naglasio je kako nee biti mogua pojedinana identifikacija ve e svi biti pokopani u zajednikoj grobnici na Domobranskom groblju u Gospinu polju.
Jednako pristupamo svim rtava. Ovdje nema mjesta ideologiji i politici, ve je rije o humanosti, istaknuo je ministar Mati.

Naglasio je kako je ekshumacija na Jakljanu prvi praktini rezultat zakona kojim se odreuje istraivanje, ureenje i odravanje vojnih groblja rtava II svjetskog rata i poraa.

dubrovniknet team

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!