www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 20 Sijeanj 2021
 
 
BISKUP KOI POZVAO NA MOLITVU ZA BRANITELJA SUNJE
Subota, 09 Oujak 2013
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/80777-biskup-kosic-pozvao-na-molitvu-za-branitelja-sunje-generala-praljka-i-petoricu-sunarodnjaka-iz-bih.html

Biskup Koši pozvao na molitvu za branitelja Sunje generala Praljka i petoricu sunarodnjaka iz BiH

Presuda generalu Slobodanu Praljku i petorici optuenih bosanskohercegovakih Hrvata mogla bi biti izreena ovog proljea, a sisaki biskup Vlado Koši ve je pozvao sveenike da ujedine vjernike u molitve kako bi branitelj Sunje i naši Hrvati iz BiH bili osloboeni. General Praljak nalazi se u haaškom pritvoru od kraja prošle godine, a ondje je otišao na vlastiti zahtjev jer ga je Haaški sud prozvao da bi mogao pobjei nakon što su odredili da sam mora snositi troškove obrane u iznosu 3,3 milijuna kuna.

Sisaki biskup Vlado Koši uputio je otvoreno pismo sveenicima kojim ih poziva da ujedine vjernike u molitvi za oslobaajuu presudu generalu Slobodanu Praljku, branitelju Sunje, ali i za svu šestoricu optuenih bosanskohercegovakih Hrvata za koje tuiteljstvo trai kaznu od ukupno 220 godina zatvora. Najveim procesom pred Haaškim sudom obuhvaeni su nekadašnji elnici bosanskih Hrvata i Herceg Bosne, zapovjednici HVO-a general Slobodan Praljak i Milivoj Petkovi, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin ori, šef Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Puši i ministar obrane Bruno Stoji. Biskup Koši na internetskoj stranici biskupije napisao je slijedeu poruku sveenicima:

"Preasni/veleasni gospodine!

Molim Vas da u nedjelju, 10. oujka pozovete vjernike na molitvu i post za naše sunarodnjake iz Bosne i Hercegovine koji su optueni na meunarodnom sudu u Den Haagu. Oni ekaju presudu ovog proljea. Meu njima je i branitelj naše Sunje, general Slobodan Praljak. Optunica ne tereti samo njih osobno nego i našu domovinu, Republiku Hrvatsku, stoga je vano da se ujedinimo svi u molitvi dobrom Bogu da presuda bude pravedna.

Sv. Pavao nas potie – i tome se pridruujem i ja ovim poticajem svima vama, dragi moji vjernici: „Preporuujem prije svega da se obavljaju prošnje, molitve, molbenice i zahvalnice za sve ljude, za sve koji su na vlasti da provodimo miran i spokojan ivot u svoj bogoljubnosti i ozbiljnosti.“ (1 Tim 2,1-2)

Pozdrav i svako dobro od Gospodina."

Iako se još ne zna toan datum izricanja presude šestorici bosanskohercegovakih Hrvata, oekuje se da e to biti negdje ovog proljea. Zadnja rasprava odrana je prije tono dvije godine, 2. oujka 2011. - Onima koji ekaju to se ini dugo, ali rije je o jednom od najveih predmeta u povijesti suenja za ratne zloine, i po broju raspravnih dana, i po broju dokumenata i po broju optubi - objasnila je Praljkova odvjetnica Nika Pinter. Ona istie da je obrana za svu šestoricu optuenih traila oslobaajuu presudu. No, kako smo na to ve navikli, vrlo je lako mogue da e optueni prvostupanjskom presudom biti osueni te da e se cijeli postupak otegnuti u albenom postupku.

General Slobodan Praljak nalazi se u haaškom pritvoru od kraja prošle godine i to na vlastiti zahtjev jer mu je Haaški sud odredilo kuni pritvor zbog, kako su obrazloili, opasnosti od bijega nakon što su odluili da sam mora snositi troškove svoje obrane i to u iznosu od 3,3 milijuna eura.

- General Praljak tada je sam odluio otii u Haaški pritvor jer je rekao da ne eli da ga itko sumnjii da bi mogao pobjei - rekla je njegova odvjetnica Nika Pinter za Dnevno.hr. Na odluku da sam mora snositi troškove obrane, Praljkova obrana je uloila albu. Odvjetnica Nika Pinter kae da je sud o tome moe li ili ne sam plaati svoju obranu odluivao punih sedam godina, da bi na kraju odluili da si Praljak moe sam platiti iznos od ak 3,3 milijuna eura. - Nema toga tko si sam moe platiti obranu pred Haaškim sudom - kae na to odvjetnica Pinter koju je, kao i njezina kolegu Boidara Kovaia, za Praljkovu braniteljicu imenovalo sudsko vijee suda.

Autor: O.G. Photo: ICTY
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!