www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 18 Sijeanj 2020
 
 
TO JE HRVAT, ILI TKO JE HRVAT?
etvrtak, 14 Oujak 2013

Onaj prosjeni koji sa grem i knedlom u grlu stoji na Konzumovoj blagajni, oekujui raun. U meuvremenu prebire i posljednjih zveckavih par kuna koje su mu ostale od ovršene place. Djeica koja se vrsto dre za rub njegovog kaputa, samo nijemo gledaju slatkiše na blagajni, koje su tamo upravo postavljene da bi mamile djeje uzdahe, i još prije nego li izau, navela njihove roditelje, da im nesto kupe.

Ne, to nije slika Hrvata kojeg elim vidjeti. elim vidjeti Hrvate sa osmijehom, radosne, sigurne u sebe i u ono sto ive i kako djeluju.

A smiju li to? Sto ih sputava?

 Nakon današnjeg dana, i djelovanja nakon kojeg sam se i razboljela, jer duboko emotivno proivljavam takve stvari,  ne znam koji bi odgovor.

S jedne strane, gruba i nemilosrdna deloacija obitelji Vuki, Frlan, mnogih drugih, brojna samoubojstva, izmeu ostalih i moj roeni brati, koji nije mogao vise trpjeti obaveze koje su ga pritisle, i nemogunost naplate, iz koje nije vidio, kao poduzetnik rješenje, pitam se, što smo mi Hrvati, i gdje je naša ustavna jednakost, naše pravo? Zajameno pravo na rad, plau, na dom!

Ga Boica Dugan, iz Celina Gorikih, Zapreši,  danas je pokušala ui u svoj dom radi kojeg vodi spor ve due od 20 godina. TAda je, nakon što je kua izgraena na zemljištu koje su joj darovali roditelji, i koji su joj pomogli izgraditi kuu, pukao i brak izmeu nje i njenog supruga, koji je ovdje, bio tzv. "dotepenec".

Prilikom sudske rasprave o podjeli imovine, dogovorili su se, pola imovine pripada Boeni, a pola njenom suprugu. To pola, zahvaa kuu izgraenu sa svom potrebnom dokumentacijom, plaenim pristojbama,  i graevinskom dozvolom, te polovinu zemljišta. Kua je veliine 230 m2, sto znaci da Boeni pripada 115 m2, ili POLOVINA.

Nakon treeg povratka sa upanijskog suda, nakon gomile suza koje je Boena do sada, poniena, jadna, izbaena iz svog vlastitog doma na silu, isplakala, zbog nemilosrdnosti Biserke Dugan, druge supruge njenog supruga od kojeg se razvela, Boena i danas moe svoju vlastitu imovinu - gledati samo na slikama.

Kerka ge Biserke Dugan, nakon pokušaja da ue u svoj dom, nakon više od 20 godina,  za što posjeduje svu pravomonu i ovršnu dokumentaciju, zaprijeila joj je ulaz u kuu, s izjavama "pa vi se samo s nekim svaate!", aludirajui pri tom, da bi Boena morala šutjeti na nepravdu koju je doivjela.

Istovremeno, joj dolaze ovrhe,  troškovi na stan u kojem plaa najamninu,  suze koje ne moe zaustaviti gledajui kako u kuu, u kojoj polovina pripada njoj, a dvije šestine druge polovine - njezinim kerima, moe ui "samo u snovima".

"U normalnoj dravi, takve situacije se uope ne dokazuju!" kae moj prijatelj, lan Udruge Veronika Vere. U normalnoj dravi, onaj tko je provalio u tui dom, i tko je uzurpirao tuu imovinu, bez pravnog osnova, uz pratnju policije, biva ispraen do prvog zatvora. Po mogunosti u lisicama.

U Hrvatskoj, se na vlasnike imovine, za koju više od 20 godina moraju dokazivati svoje osnovno pravo - pravo nasljedstva ili vlasništva - pljuje se. Ponieni su, osramoeni, oklevetani, a mnogi proglašivani i ludima. 

Pitam se, gdje je tu kraj, i tko ima dovoljno snage, podvui crtu! Tko moe presjei ovaj arobni krug bezakonja, otimanja, pljake, uništenje svega, od malih i nezaštienih, do velikih tvornica koje su izgraene na atraktivnom zemljištu?

Tko moe, sukladno Ustavu, Boeni, Renatu, Mariji, Stjepanu, i svim drugim Hrvatima,  jamiti pravo na vlasništvo, na dom, kad to HRVATSKI SUD to ne moe i ne eli? I gdje su ravnotea i jednakost. Dok jedne oblivene suzama, iznose etveronoške iz njihovih domova, jer su rtve nefunkcionalnosti hrvatskog pravosua, i krivotvorina, s druge strane, vlasnici svojih domova, sa pravomonim sudskim odlukama, rješenjima, sjede, i oplakuju svoju sudbinu - preko puta svojih domova, sanjajui - san - u kojem e jednog dana, moda, doivjeti da se probude - u svojem krevetu.

Nada Landeka, predsjednica Udruge Veronika Vere, za zaštitu rtava pravosua

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!