www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 19 Sijeanj 2020
 
 
POELO HAPENJE ZA "VERBALNI DELIKT"
Nedjelja, 17 Oujak 2013
Nasilje nad izgovorenom i pisanom rjeju u našoj Domovini napreduje korakom od sedam milja. Nakon što je novinarka Karolina Vidovi-Krišto suspendirana, izvrijeana, ukinuta joj je emisija i izdala ju je matina udruga Hrvatsko novinarsko društvo samo zato jer je radila svoj posao i napravila kvalitetnu emisiju raskrinkavši pedofilsko podrijetlo tzv. "modula 4", sada se zbog iznošenja stava i mišljenja trpa ak u zatvor Zdravko Mami.

Nije tu rije o odreenoj osobi, nego o principu. Ne upuštajui se u diskusiju o osobi Zdravka Mamia o kojemu su mišljenja podijeljena, šokiran sam da se bilo koja osoba trpa u zatvor zato jer je izrazila svoj stav i mišljenje. To je povratak duboko u "tvrdi komunizam", negdje u 50-te godine, kada su agenti UDB-e hapsili za izgovorenu rije i odmah po kratkom postupku slali ljude na Goli otok ili u Lepoglavu.

U Hrvatskoj je uveden verbalni delikt i to u njegovom najgorem malignom obliku. Razlog za ekspresno uhienje ovjeka, prema onome što se moe proitati u medijima, je tvrdnja da je netko Srbin. Je li moda uvreda rei ovjeku da je Srbin?

Ako se iz konteksta njegovih rijei moe izvui zakljuak da on misli da netko tko je Srbin po nacionalnosti ne bi smio biti ministar, onda je to politiki stav koji se moe osporavati, jer se po tom kriteriju ljudi doista ne mogu dijeliti. Ali zbog takve rijei ovjeka drati u pritvoru i prijetiti mu višegodišnjim zatvorom, to slii na Sjevernu Koreju, Zimbabwe i neke tomu sline reime.

Ako na to pristanemo, onda je kraj slobodi govora i javnog izraavanja mišljenja i stavova, jer e svatko tko kae nešto što se ne svia vladajuima isti tren e doi u zatvor, jer "koristi govor mrnje". Tako e zatvore puniti vukovarski branitelji, seljaci koji prosvjeduju zbog otkupa mlijeka, radnici koji prosvjeduju zbog steaja, pa ak i sveenici zbog propovijedi. Nedavno je bilo prijedloga da se uhiti biskup Valentin Pozai zbog metafore o "Oluji". Kada se prijeti jednom biskupu, onda znamo koliko je sati. Posljedica e biti strah od javnoga govora i opet e se neki kritiki stavovi, pa ak i vicevi, priati šapatom, "da nas ne ujeju". To bi bio ujedno i pogreb Ustava Republike Hrvatske i ljudskih prava uope, jer na slobodi izraavanja i mišljenja poivaju i mnoge druge slobode i ljudska prava. Ne elim da moja drava bude drava koja šuti u strahu. Takva se drava, naime, zove – policijska drava.

Kao ovjek koji je svoje zdravlje ostavio na bojišnici da bi Hrvatska bila slobodna i neovisna, ne pristajem na kanjavanje za verbalni delikt. Onaj tko takvo nasilje eli i dalje provoditi neka odmah zatvori i mene. Nisam dao bolnu rtvu zato da bi nas zatvarali oni koji nisu ništa dali za Domovinu, a neki su ju i aktivno rušili. Ako moram šapatom kritizirati nešto ili nekoga, onda mi je bolje biti u zatvoru.

Samo, neka se ne zavaravaju oni koji kroje takve zakone i njihovo naopako provoenje.

Zato svatko tko u ovoj zemlji eli slobodno disati treba se pridruiti zahtjevu da se Zdravko Mami smjesta pusti iz pritvora i da se takva civilizacijska sramota više nikada ne ponovi, a Karolini Vidovi Krišto odmah vratiti njezinu emisiju i to uz ispriku.

Mario Filipi
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!