www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 18 Sijeanj 2020
 
 
DEKLARACIJE VIJEA EUROPE: U POTRAZI ZA ISTINOM
Utorak, 19 Oujak 2013
http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/ostalo/prilozi-graana/14663-u-potrazi-za-istinom.html

Svaka upa treba prikupiti tone i cjelovite podatke o rtvama 2. svjetskoga rata - Biskupi Hrvatske i Bosansko-hercegovake biskupske konferencije donijeli su zajedniku odluku da svaka upa na svom podruju treba prikupiti tone i cjelovite podatke o rtvama Drugog svjetskog rata i poraa, navesti pronaena grobišta i potraiti ona koja su još skrivena. Naši biskupi su donijeli ovu izjavu temeljem Deklaracije Vijea Europe da sve zemlje lanice Europske zajednice trebaju osuditi rtve svih totalitarnih sustava, pa i komunizma.

Ova je Deklaracija izglasana još davne 2006. godine, a Hrvatska eli 1. srpnja ui u tu zajednicu naroda, ali oni koji danas predstavljaju i predvode Hrvatsku kao da se boje izai sa istinom na vidjelo i osuditi sve rtve totalitarnih reima u Europi. Popis svih hrvatskih rtava Drugog svjetskog rata i poraa, kad se prikupi, bit e objavljen u Hrvatskom rtvoslovu!

Na tom tragu u Franjevakom samostanu u Vukovaru odrana je javna tribina na temu: «U POTRAZI ZA ISTINOM». Franjevaki samostan Vukovar, odnosno njegov poglavar, fra Gordan Propadalo, sazvao je 16. oujka sve zainteresirane u veliku samostansku blagovaonicu. U radu javne tribine govorili su struni i odgovorni ljudi iz Vukovara i okolice kojima je ova tema bliska.

Jedan od njih je i gospodin Mirko Kovai koji je prikupio i objelodanio sve podatke s Vukovarskog podruja u knjizi pod znakovitim naslovom: «U POTRAZI ZA ISTINOM!» Upravo to je bila i glavna misao vodilja ovog javnog skupa. Gospodin Kovai iznio je do sada poznate podatke iz hrvatskog grada na Dunavu, rekavši da je do sada u Vukovaru popisano više od 99 posto istraenih vrijednosti za 343 Vukovarca.

Brojke ubijenih

Ubijenih u «Bartolomejskoj noi», 12. i 13. travnja 1945. i 14. i 15. travnja, iste godine do kraja svibnja - 90 osoba. Poginulih od 1941. do 1945. godine, od strane partizanskih jedinica kao civili i pripadnici hrvatske vojske - 59 osoba. Nestalih i ubijenih na Krinom putu, kao civili i pripadnici hrvatske vojske - 105 osoba. Preivjeli Krini put, zatvore i logore do 1948. godine - 139 osoba. Kad se podvue crta ispod svih ovih podataka onda ta brojka iznosi 343 rtve Drugog svjetskog rata i poraa u Vukovaru.

Na ovu temu nadovezao se i gospodin Ivan Matkovi, poznat po nadimku «Lasta» koji je iznio podatke za opinu Bogdanovci. Prema gospodinu Matkoviu iz Bogdanovaca je 61 rtva Drugog svjetskog rata i poraa. U Vukovaru su do sada otkrivena grobišta u šumi Adici, klaonici na Dunavu, Vuedol (samo djelomino), Salaš Kraškovi, Goldschmit i Gelis.

Postoje još najmanje etiri neotkrivena grobišta. Najvea je tajna broj onih rtava koje su baene u Dunav. Osim Dunava još uvijek nije otkopano grobište za koje stari Vukovarci kau «Tuna Adica». Na tom mjestu ubijeno je najmanje 70 do 80 ljudi. Upravo na tom mjestu trebala bi uskoro zapoeti izgradnja eko-etno sela «Adica» i postoji velika vjerojatnost da e to grobište biti «zataškano». Stoga gospodin Kovai eli senzibilizirati svekoliku vukovarsku javnost da se ova nakana sprijei prije nego bude kasno.

Spomen i ove godine

Dr. Draen ivi, s Instituta Ivo Pilar, nazone je obavijestio da e se i ove godine u Vukovaru odrati spomen sjeanje na rtve «Bartolomejske noi» 12. travnja i da e tom prigodom u Vukovar stii i gospiko-senjski biskup mons. Mile Bogovi. Mons. Bogovi je povjerenik Biskupske konferencije Hrvatske za ureenje «Hrvatskog rtvoslova». Organizatori oekuju i dolazak mons. Josipa Mrzljaka, varadinskog biskupa, roenog Vukovarca ijeg su oca ubili partizani u noi 12. travnja 1945. godine.

Na ovoj javnoj tribini ulo se takoer i priopenje kako su predstavnici Poasnog bleibruškog voda iz Klagenfurta u Austriji i lanovi Udruge Hrvatski krini put iz Zagreba 7. veljae ove godine predali predsjedniku Komisije za Hrvatski rtvoslov, ve spomenutom biskupu Bogoviu, sve podatke nekadašnje dravne Komisije za utvrivanje ratnih i poratnih rtava Drugog svjetskog rata. U bazi podataka mogu se išitati brojke od 261.415 rtava Drugog svjetskog rata i poraa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Do sada je u Hrvatskoj evidentirano 153.700 takvih rtava, u Bosni i Hercegovini 99.228, te u Sloveniji 8.487.

Do sada je otkriveno samo na podruju Republike Hrvatske više od 700 grobišta, u BiH oko 90, te u Sloveniji preko 200. To je broj rtava i grobišta otkrivenih u razdoblju od 11. veljae do rujna 1999. godine. U studenom, te iste godine, zatraeno je u Hrvatskom saboru da se ta neutralna Komisija, ili ured, ukine jer puno košta Hrvatsku dravu. Zapravo glavni razlog je bio zapravo diranje u vrlo «opasni osinjak». Ve poetkom 2001. godine, zastupnik u Hrvatskom saboru, nakon «treejanuarske» promjene vlasti, gospodin Nenad Stazi (SDP) podnio je konani prijedlog Saboru za konanim ukidanjem rada tog Ureda, što je i uinjeno 22. svibnja 2002. godine. Istini za volju treba rei da je taj Ured sada pripojen Ministarstvu hrvatskih branitelja, koje istrauje i rtve Domovinskog rata i grobišta iz tog razdoblja.

fra Vjenceslav Janji
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!