www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Petak, 05 Lipanj 2020
 
 
"STOPAMA POBIJENIH" PO SVETOM TLU
etvrtak, 21 Oujak 2013
U subotu, 16. oujka na poziv upe urmanec i Udruge Macelj 1945. na Krini put "Stopama pobijenih" od urmanca do Macelja, na petosatno pješaenje i molitve, odazvalo se oko tristotine hodoasnika. Krini put molio se prema tekstu fra Bonaventure Dude, koji je napisan 2008. g. za Maceljske rtve i muenike. Tekst povezuje Muku Kristovu s trpljenjem rtava okrutnog boljševizma i zloinakog komunizma. Pronaene ekshumirane lubanje s rupama na potiljku i razbijenog potiljka, udovi rtava vezani icom i ostaci osobnih stvari rtava, dokaz su teških komunistikih zlodjela u ovoj Gori zloina.
Postaje Krinog puta zapoinju od eljeznike stanice urmanec, gdje su zarobljeni civili i razvojaeni vojnici iskrcavani i tjerani na svoj posljednji marš smrti, prema mjestima pogubljenja. Taj put vodi pored upne crkve sv. Jurja, prema mjesnom groblju, potom u smjeru Donjeg Macelja, prema Smiljanovoj Grabi i Lepoj Bukvi, sve do završne postaje grobnice rtava uz crkvu Muke Isusove. Na tom putu u hodoasnikoj povorci uvijek se nae veliki broj djece raznih uzrasta, njihovih roditelja upljana, hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te još ivuih svjedoka vremena s Krinih puteva iz 1945.

Popis sveenika na grobnici u Macelju jasno ukazuje na opseg tragedije egzodusa hrvatskog naroda, od Hercegovine, srednje Bosne, Srijema, Slavonije, Primorja, sve do Marije Bistrice. Macelj je najvee stratište u Republici Hrvatskoj po do sada 1163 dokazanih i dostojno pokopanih hrvatskih rtava komunizma. Macelj je ujedno i najvee stratište katolikog sveenstva u Republici Hrvatskoj. Okruenje oko jame IVd u Lepoj Bukvi doslovno je sveto tlo, natopljeno muenikom krvlju, jer su tu okrutno poubijeni ukupno 21 sveenik, franjevac i bogoslov i gurnuti u zajedniku jamu. Uinio je to poznati partizanski krvnik u noi 4./5. lipnja 1945. Ubojstva sveenika bila su posebna partizanska praksa i to se ne smije zaboraviti, te se na krinom putu molilo i za rtve i za poinitelje.

Maceljski krini put hodoasti se pod imenom "Stopama pobijenih", upravo kako bi noviji naraštaji shvatili veliinu tragedije krvavog pokolja u Maceljskoj gori. Potrebno je stalno društveno razobliavanje i osuda partizansko-komunistikih zlodjela, ideologije i prakse, zbog utvrivanja povijesne istine, kao osnove oprosta i pomirenja. S tim nakanama dolaze hodoasnici svake godine u ovaj tragian maceljski kraj koji još uvijek krije nekoliko desetaka neotvorenih jama i pitanje koliko tisua rtava iz svoje komunistike prošlosti.

Tekst i slike: DAMIR BOROVAK 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!