www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 18 Sijeanj 2020
 
 
TKO PROGRAMIRA OVAJ KAOS?
Subota, 23 Oujak 2013
http://www.dnevno.hr/kolumne/tihomir-dujmovic/82208-tko-programira-ovaj-kaos.html

Kliete li u ast nekom partizanu koji je izmeu ostaloga naloio likvidaciju dva razreda srednje škole na Sljemenu, vi ne inite kazneno djelo. Kliete li pak generalu druge vojske koji je isto napravio – vi ste na putu za Remetinac. To je zakon i taj zakon je ozakonjeni jarak izmeu lijeve i desne Hrvatske, jarak kakav nema niti jedan evropski narod.


Kada bi se sada kada vidimo da je desni govor mrnje pred vratima Remetinca, dok je lijevi govor mrnje i dalje dopušten i nesankcioniran, kad bi se vratili unatrag i pokušali analizirati gdje su korijeni današnje legalizirane politike nepravde koja die na noge revoltiranu naciju, legalizirane politike nepravde koja promie hajku na neistomišljenike, nepravde koja provocira provokacije, morali bi se opet vratiti u našu nerašišenu povijest obzirom da smo baš tu ozakonili nepravdu i neistinu. Cijeli svijet die glavu protiv totalitarizma svake vrste, samo se kod nas i danas štiti crveni totalitarizam! Naravno da to producira nepravdu! Naravno da to podie adrenalin! Jer, od dana kad je još Sanaderova Vlada zabranila isticanje simbola samo jednog totalitarizma, onog desnog, fašistikog, ali ne i onog drugog, komunistikog, boljševikog, mi zapravo imamo slubeno ozakonjenu nepravdu!

Kliete li u ast nekom partizanu koji je izmeu ostaloga naloio likvidaciju dva razreda srednje škole na Sljemenu, vi ne inite kazneno djelo. Kliete li pak generalu druge vojske koji je isto napravio – vi ste na putu za Remetinac. To je zakon i taj zakon je ozakonjeni jarak izmeu lijeve i desne Hrvatske, jarak kakav nema niti jedan evropski narod. Taj zakon i ta odredba srušila je sve mostove Tumanove pomirbe a onda je dovoenjem na vlast lijeve koalicije koja je obeala da e Hrvatska pocrvenjeti, ta nepravda, sad ve i teror u to ime, eksplodirala. Zabranom obiljeavanja Bleiburga, ukidanjem ureda za istraivanje rtava komunizma, pokazalo se da se lijevi totalitarizam milimetra nije odmaknuo od Titovih dana. Umjesto da se obraunamo sa navikama koje su stvarane 50 godina, mi smo ovdje gledali stari scenarij izmišljanja neprijatelja kako bi se hranila potreba za starim totalitarizmom. Ovdje su se izmišljale ustaške zmije koje nitko nije vidio, tono u vrijeme dok je etništvo širom regije bujalo! urim rei da svaki govor mrnje treba osuditi, sankcionirati i prokazati, to je pitanje civiliziranosti jednog društva, ali ako osuujemo jedan govor mrnje, a drugi uporno toleriramo, branimo i legaliziramo mi proizvodimo kaos sa nesagledivim posljedicama! Jer time produciramo drugi totalitarizam!

Ako Rua Tomaši kae da je Hrvatska za Hrvate, a da su svi drugi gosti i ako je to govor mrnje, onda je ona eskapada koju je Milanovi svojedobno izgovorio Davoru Stieru tvrdei da obzirom da ovdje nije ivio, da ovu zemlju ne razumije i da je ne moe voljeti jer nije ovdje ivio, onda su to dvije strane iste medalje! To nije isti ton, to nije ista dikcija, ali smisao je isti! Nesnošljivost prema drugome do razine da ga tretiraš kao ovjeka nie vrste! Šest mjeseci nakon te provokacije gdje je izvrijean Stier u sred Sabora, provokacije kojom kao da lampom po Hrvatskoj traite ekstremni odgovor, dobili smo tezu Rue Tomaši! Ne mogu niti na razini cehovskog tretmana tekstovi desnog totalitarizma biti tretirani kao nešto vrijedno prijezira na rubu zabrane, a svojedobne teza vedete lijeve analitinosti kako 'Jadranka Kosor obilazi mirogojsku lješinu' biti vrijedno šutnje. Što je govor mrnje ako ne sintagma koja se dakako tie Tumana, da se radi o 'mirogojskoj lješini'?! Odvratnije, monstruoznije, degutantnije i jezivije sintagme od ove nismo uli. Pa ipak, niti se oglasio HND, niti se oglasilo uredništvo, niti je odvratnost zamijetila politika scena, ni deurni nevladini uvari morala.

Dakle, kad se ljevica koristi govorom mrnje, pravimo se da ga ne ujemo! Kako moe neki dan Daša Drndi na HTV-u govoriti o tome da se sada 'Karamarko vraa na fašistoidne koncepcije domoljublja' bez bilo kakvih javnih sankcija? Kakva je to Karamarkova 'fašistoidna koncepcija domoljublja'? Gdje su dokazi za takvu optubu? Jesu li onda njegovi sljedbenici fašisti? Mogli bi tako nabrajati unedogled primjere lijevog govora mrnje na koji nitko ne reagira! Od klasinog govora mrnje itavog niza kolumnista do politikih provokacija koje nuno proizvode revolt. Je li normalno da se na hrvatskom radiu itaju publicistiki tekstovi na srpskom jeziku? Tko sad provocira: oni koji e bijesni prosvjedovati zbog toga ili oni koji su taj presedan uveli na hrvatski radio? Jer toga na hrvatskom radiu do sada nije bilo!

Kad se na Valentinovo na HTV-u emitira ratni partizanski, ratni, do bola patetini film i kad se telefon na HTV-u uari od prosvjeda nije li realno pitati : ne produciraju li se namjerno ekstremisti i ekstremizam svake vrste? Kada nam HTV na dan domovinske zahvalnosti u udarnim emisijama pušta izjave Save Štrbca, ak i izjave agresorskog generala Rašete, postavlja se pitanje tko je tu u govoru mrnje: prosvjednik koji psuje na telefon ili onaj koji je Rašetu na taj naš sveti dan pripustio na dravnu televiziju? I zašto njihovo gostovanje na dravnoj televiziji ne zaziva nikakve sankcije niti elementarna etika protivljenja? Moglo bi se tako nizati unedogled primjera nesankcioniranog i društveno neosuenog lijevog terorizma i govora mrnje kojeg paralelno prati desni ekstremizam koji se za razliku od lijevog osuuje! Na ovaj nain gdje ozakonjujemo nepravdu, vlast producira nestabilnost u zemlji i igra se vatrom.

Govor mrnje se mora zauzdati, ako netko prebrojava krvna zrnca i samo na tom temelju diskvalificira bilo koga, takav govor mrnje valja prokazati i osuditi. I iz pedagoških razloga! Ali, ništa manje nije nuno zauzdati onaj govor mrnje koji vam kae da se pogledate u ogledalo i pljunete sami sebi u lice! Lijevi govor mrnje protiv Crkve! Lijevi govor mrnje protiv tradicije koje su najveem dijelu naroda svetinja! Lijevi govor mrnje protiv prvog hrvatskog predsjednika! Lijevi govor mrnje protiv svega što nije sastavni dio njihovog svjetonazora! Nacija e se tek u tom ravnovjesju pravde i pravinosti smiriti, a sve dok jedne kanjavamo i prokazujemo, a druge branimo i podravamo u slinoj nesnošljivosti, mi smo na pragu verbalnog graanskog rata.

Autor: Tihomir Dujmovi
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!