www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Komentari > PRESUDA ZA SVAKU OSUDU - A NIKOMU NITA ZA 1.200 OSIJEANA
Subota, 11 Srpanj 2020
 
 
PRESUDA ZA SVAKU OSUDU - A NIKOMU NITA ZA 1.200 OSIJEANA
Ponedjeljak, 11 Svibanj 2009

Hrvatski pokret za ivot i obitelj
Maksimirska 51/II
10000 Zagreb
Tel/Fax: (01) 2316 014
Mob (dr. avar): 098 389 890

E-mail: hapok1990@hotmail.com

Zagreb, 9. 5. 2009.

 
PRESUDA ZA SVAKU OSUDU
(Komentar u povodu presude generalu Branimiru Glavašu i suoptuenima, izreene dana 8. svibnja 2009. godine u 12:30 sati na upanijskom sudu u Zagrebu, od strane sudskoga vijea na elu sa sucem eljkom Horvatoviem)

   
   Kao što je poznato, sramotna i apsurdna prvostupanjska presuda glasi: za generala Branimira Glavaša 10 godina zatvora, za pukovnika Ivicu Krnjaka 8 godina, za Gordanu Getoš-Magdi 7 godina, te za hrvatske branitelje Dinu Kontia, Tihomira Valentia i Zdravka Dragia po 5 godina zatvora.
   Branimir Glavaš i Gordana Getoš-Magdi nisu bili nazoni izricanju presude, te nisu odmah završili u zatvoru, dok ostala etvorica branitelja to na alost jesu!
   Budui da sam to apsurdno suenje pratila od samoga poetka, to jest od 15. listopada 2007. godine, u ime udruga Hrvatskoga pokreta za ivot i obitelj i Hrvatskoga rtvoslovnog društva, elim izrei svoj komentar.
   Kao što je general Slobodan Praljak izjavio u svojoj završnoj rijei na suenju u Haagu njemu i još petorici bosanskohercegovakih Hrvata, a koje traje ve 3 godine, da je o apsurdnim i dirigiranim optunicama, suenjima i presudama teško bilo što drugo rei, osim da je to pravni i moralni apsurd, od ega se nije mogue normalno braniti i obraniti, još bi se više tako moglo rei o optunicama i presudi na zagrebakome upanijskom sudu i drugim sudovima u Hrvatskoj. Naime, to su redovito iskonstruirane optunice, bez ikakve veze sa stvarnošu, sa jasno odreenim ciljem od strane odreenih monika, proglasiti nepoudne istaknute pojedince, pa i cijeli narod, krivima, eliminirati ih, a po mogunosti ih dotui ili im bar nanijeti veliku štetu. Za te svrhe uvijek se nau bijedni poslušnici u vlasti zemlje-rtve, kao i izvršitelji u pravosuu, bez ikakvog ljudskog i profesionalnog dostojanstva, a radi svojih osobnih prividnih interesa, odnosno raznih obeanih privilegija. Oni zaista djeluju kao jasno programirani kompjutori i ne reagiraju na nikakve argumente obrane.
   Ovo što se dogaa u Hrvatskoj, na opisani nain, daleko je vea tragedija za hrvatski narod i hrvatske branitelje, nego ono što se dogaa u Haagu. Tamo nam to rade stranci, iako im je to omoguila naša poslušnika i nenarodna vlast, a u Hrvatskoj to naši ljudi, bez ikakva ljudskoga karaktera, rade najzaslunijim ljudima meu nama samima. Oni, kao i njihovi programeri i nalogodavci, ele totalno poniziti hrvatski narod, da je zloinaki narod i da je sam progonio svoje najzaslunije sinove, kako bi na njemu ostala povijesna ljaga i sramota, u emu sigurno nee uspjeti!
   Hrvatski narod je u veini stvarno i instinktivno na strani pravde i istine, te vjeno i trajno zahvalan svojim sinovima, braniteljima hrvatske domovine. Ni oni, bez ikakvog moralnog i pravnog temelja optueni i na alost osueni od svoje drave, za koju su se najviše rtvovali, nikada nee, uz Boju pomo i našu potporu, klonuti duhom, niti se pomiriti sa nepravdom! U to sam se uvjerila i na dan izricanja ove sramotne presude o kojoj govorim. Kada sam se sa jednim od optuenika pozdravila prije ulaska u sudnicu i kada sam mu rekla da sam zabrinuta, on, a to je bio Tihomir Valenti, mi je odluno odgovorio: "Ne budite tuni! Glavu gore! Samo hrabro! Prošli smo mi i gore stvari!" Tako su bili dostojanstveni i hrabri i svi ostali optuenici. Posebno istiem odlunost, hrabrost i dostojanstvo ponosnog viteza, generala Branimira Glavaša, zapovjednika obrane Osijeka, kojega neprijatelji progone baš zbog obrane grada. No, on je opet onakav kakav je bio i u ta najtea vremena. Uz potporu svojih suboraca, branitelja i graana Osijeka i cijele Hrvatske, sigurno e nai naina da ponovno obrani svoje ljudsko i naše zajedniko hrvatsko narodno dostojanstvo!

Teško narodu u kojemu suci zasluuju da im se sudi
  
  
Svi odvjetnici optuenih, u svojim završnim rijeima, opširno su i u detalje pobili sve monstruozne montirane i iskonstruirane tvrdnje u optunici, kao i krajnje nevjerodostojnih, toboe krunskih, svjedoka optube. Odvjetnik prvooptuenog, generala Branimira Glavaša, mr. Draen Matijevi, je na poetku svoje završne rijei rekao: "Ono što se zadnjih godina dogaa u Republici Hrvatskoj, ono što se ovoga asa odvija pred vama i emu svi mi ovdje nazoni sudjelujemo, u razliitim ulogama, nije se u dosadašnjoj povijesti ovjeanstva nikada dogodilo. Nikada niti jedna vlast, niti jedna drava, nije progonila, zatvarala i sudila svoje branitelje i svoje osloboditelje zbog navodnih ratnih i slinih zloina. Pokretanjem takvih kaznenih postupaka kao što je ovaj, Republika Hrvatska je postala traginim povijesnim unikatom!"
   Ipak, sudsko vijee u sastavu dvije sutkinje i predsjednika, suca eljka Horvatovia, nije uvailo ni jednu rije odvjetnike obrane optuenih, samih optuenika, niti objektivnih i vjerodostojnih svjedoka obrane. U svome obrazloenju, sudac Horvatovi je apsolutno prihvatio sve tvrdnje apsurdne optunice o krivnji optuenih hrvatskih branitelja za nestanak i smrt desetak Srba u Osijeku u ratnom okruenju, dok je u istom razdoblju od agresorskih granata, razaranja, palea i snajpera, smrtno stradalo 1.200 hrvatskih civila, ena djece i staraca, a oko 5.000 osoba je ranjeno, a da za te rtve nitko s agresorske strane nije odgovarao, kao što nije odgovarao ni za 12 ubijenih vinkovakih policajaca, te 21 ranjenog, 1. i 2. svibnja 1991. godine u Borovu selu, niti za tolike druge najstrašnije zloine nad Hrvatima za vrijeme Domovinskog rata. Postupio je kao u totalitarnom komunistikom sustavu, kao da general Glavaš, pukovnik Ivica Krnjak i ostali optueni nisu imali nikakvog drugoga posla u obrani od agresije, nego da, kao obini kriminalci, ubijaju beznaajne i nedune srpske civile. Tada su u Osijeku, u kojem je funkcionirala civilna i vojna vlast, pokrenute i istrage, ali se nije došlo do rezultata. ak je i Haaški sud 2004. godine provodio istragu, ali takoer bez rezultata i bez ikakvih sumnji na sada optuene i osuene hrvatske branitelje.
   Po toj logici poniavanja pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj, nije ni trebalo provoditi farsu i grotesknu predstavu takozvanoga suenja generalu Glavašu i drugima, u trajanju od skoro dvije godine, i nije trebalo potrošiti oko 100 milijuna kuna dravnoga novca, kada je ve prihvaen zadatak i plan da hrvatski branitelji moraju biti osueni, i to drastino, slino kao što je, nakon tri oslobaajue presude, 5. svibnja 2009. godine osuen po brzome postupku na Vrhovnome sudu (što se nikada i nigdje nije dogodilo) i glavni branitelj Karlovca, specijalac Mihajlo Hrastov, na 8 godina. To se sve onda moglo uiniti odmah, bez suda i bez tolikih troškova.
   Na kraju, što rei, nego jedino ono što sam ja u sudnici, na završetku izreene presude, istaknula na uzdignutom transparentu (koji mi je policija brzo oduzela, a nadam se i pokazala sucu eljku Horvatoviu, koji je tada ve odlazio): "Teško narodu u kojemu suci zasluuju da im se sudi!"

Ruica avar, dr. stom. i dr. med.
predsjednica Hrvatskog pokreta za ivot i obitelj
i lanica Predsjedništva Hrvatskog rtvoslovnog društva
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!