www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 15 Kolovoz 2020
 
 
BILJEKA: F. MCLEAN
etvrtak, 02 Svibanj 2013
Nikola Debeli, 01. svibnja 2013.

    Nikola Debeli, 01. svibnja 2013.

Max TV-ov portal History/Viasat, dana 01. svibnja 2013. u vremenu od 08. – 09. sati donio je BBC-ov dokumentarni film o škotskom aristokratu, diplomatu i asniku Fitzroy McLeanu koji je bio savezniki asnik za vezu kod partizanskog Vrhovnog štaba i Josipa Broza 1943. - 1945. Prilog obrauje taj dio njegovog ivotopisa.

Prilog je uobiajeni jednostrani propagandni kliše uljepšavanja slike britanskih saveznika (prešuivani su i Staljinovi zloini, Katinska šuma itd). Titu i partizanima je data visoka ocjena, a kao jedinu toku koja bi ev. zabrinjavala britansku stranu prilog navodi injenicu da je Tito bio komunist, što je konano riješeno Churchilovom doskoicom da on, kao ni McLean ne e iza rata ivjeti u Jugoslaviji (pa zašto da se oni oko toga zabrinjavaju). To je znailo konano zeleno svjetlo za Tita i partizane. Prilog je uklonio i tu malu Titovu manu (komunizam) napomenom kako se Tito uskoro riješio i Staljina i Moskve. Istie se cjelovitost i relativno mirno razdoblje Jugoslavije, a da je ubrzo nakon Titove smrti došlo do krvavog rata. O poratnom razdoblju spominje se samo da je Tito bio osvetniki raspoloen prema etnicima i da je dao strijeljati Drau M.  Hrvati nisu ni spomenuti. O Bleiburgu i partizanskim zloinima kao i o britanskoj ulozi u tome nije reena ni jedna rije. Po prilogu, u skladu s britanskom praksom prešuivanja, osim obrauna s etnicima i Draom M. nikakovih drugih ina nasilja nije bilo.

Nedopustivo je takovo krivotvorenje povijesti, posebno što se radi o vrlo gledanom programu i što je to produkcija BBC-a koja oito izraava slubeno britansko stajalište. Prešuivanje komunistikih zloina u oštroj je opreci sa stavom EU parlamenta o obavezi istraivanja i kanjavanja odgovornih za poinjena komunistika nedjela ega je sudonosioc i Velika Britanija.

Nikola Debeli
lan Predsjedništva Hrvatskog rtvoslovnog društva
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!