www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 11 Kolovoz 2020
 
 
ZAGREB: SVETA MISA ZA SENJSKE RTVE
Srijeda, 08 Svibanj 2013
U etvrtak 9. svibnja o.g. s poetkom u 18 sati u crkvi Krista kralja na Mirogoju
sluit e se tradicionalna sveta misa zadušnica u ast Senjskih rtava,
gospikih mladia i djevojaka - koje su andari ubili 9. svibnja 1937. u Senju.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Senjske_%C5%BErtve

Senjske rtve naziv je za tragian dogaaj 9. svibnja 1937. u Senju, kada su jugoslavenski andari bez ikakvog povoda pucali na skupinu mladih Gospiana koji su sa hrvatskom zastavomdošli u Senj. Tom prigodom andari su ubili sedam mladia i djevojaka.

U Senju se toga dana odrao koncert hrvatskog pjevakog društva "Trebevi" iz Sarajeva. Odrao se i zbor posveen Matiji Gupcu i brai Radi u organizaciji HSS-a, pred ak 6,000 nazonih. HSS-ovci su se uobiajeno kritiki osvrnuli na protuhrvatsku politiku reima, a sudionici zbora potom su se mirno razišli gradom. Povorka je pjevala hrvatske pjesme, a iz kamiona su Liani veselo klicali Senjanima. Pri prolasku etvrtog kamiona Gospiana, u kojemu je 33 mladia i djevojaka uz tamburice pjevalo "Hajd'mo, hajd'mo, narode, pod barjak slobode" zapovjednik andara, kapetan Koprivica, dao je znak rukom, na što je kaplar Besedi ispalio paljbu iz svoga revolvera. Kod gostionice "Nehaj" iz pušaka i strojnica pucalo je još 19 andara. Na mjestu je poginulo 5 civila:

Tome Nikši
Nikola Bevandi
Marko Smoli
Katica Tonkovi
Frane Jelaa

Dok su teško ranjeni i istoga dana podlegli ranama:

Jakov Milkovi
Pere Frkovi

Slubena izvješa nastojala su rtve prikazati kao "ustaše, frankovce i komuniste", no prema izjavama oevidaca, andari su ovaj dogaaj unaprijed pripremali. Stradali rodoljubi pokopani su nakon dva dana u Gospiu, dostojanstveno, na velikom sprovodu.

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!