www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > In memoriam > In memoriam > PREMINUO JE GENERAL IVO PRODAN, OSNIVA ZAJEDNICE UDRUGA HRVATSKI RATNI VETERANI
Subota, 06 Lipanj 2020
 
 
PREMINUO JE GENERAL IVO PRODAN, OSNIVA ZAJEDNICE UDRUGA HRVATSKI RATNI VETERANI
Srijeda, 15 Svibanj 2013
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/86609-preminuo-je-general-ivo-prodan-osnivac-zajednice-udruga-hrvatski-ratni-veterani.html

Umro je general Prodan, osniva Zajednice udruga Hrvatski ratni veterani koja je prva udruga hrvatskih ratnih veterana na podruju Republike Hrvatske.

Osnovana je u studenom mjesecu 1990. godine. Registrirana je 21.11.1990. kao udruga Hrvatski ratni veterani (HRV) po pozivu predsjednika dr Franje Tumana svim hrvatskim ratnim veteranima demokratskog opredjeljenja koji su se zalagali za ostvarenje najviših ideala slobodnog svijeta, javlja braniteljski portal.

Utemeljena je kao domoljubna, nestranaka i nevladina udruga. lanstvo je bilo dragovoljno, sastavljeno od sudionika Drugog svjetskog rata, a od 1992. g. i Domovinskog rata, koji su se borili za samostalnu Hrvatsku dravu, bez obzira na stranaku, vjersku i nacionalnu pripadnost.

Voljom 10 udruga Hrvatskih ratnih veterana Republike Hrvatske 1997. godine osniva se Zajednica udruga Hrvatski ratni veterani. Za prvog predsjednika, tada je izabran dr. Ivan Prodan, umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske. Na izbornoj skupštini 15. travnja 2004. godine general dr. Ivan Prodan je ponovno izabran za predsjednika Zajednice udruga.

Znaenje Hrvatskih ratnih veterana bilo je napose vano tijekom stvaranja Republike Hrvatske, jer tada se je dragovoljno branio suverenitet mlade demokratske Hrvatske drave, slobodarski duh hrvatskog naroda, pozitivni povijesni svjetonazor i temeljne vrijednosti ivota u skladu s naelima pravde i rješavanja sporova mirnim putem u interesu obrane i uvršenja meunarodnog mira, suradnje i razvoja putem rješavanja problema na gospodarskom, socijalnom i humanitarnom podruju.

Opredijeljena za obranu, suradnju i zaštitu tako visokih naela Zajednica udruga HRV i nadalje, u svojim djelovanjima, ostaje na prvoj crti istih temeljnih principa. U tom smislu je vrlo aktivna na meunarodnom i na hrvatskom podruju djelovanja.


Ispraaj generala Prodana bila je u utorak 14.5.2013. u 12 sati, na krematoriju Mirogoj.


Neka mu je laka Hrvatska zemlja za koju je ivio svim svojim biem!Fotografije: eljko eli
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!