www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 05 Kolovoz 2020
 
 
GENERALU PRALJKU STIGLA OVRHA OD POLA MILIJUNA KUNA
etvrtak, 16 Svibanj 2013

http://www.vecernji.hr/vijesti/praljku-stigla-ovrha-pola-milijuna-kuna-clanak-553250

Ministar Lini postupio protivno nalogu premijera

Ministar Lini postupio protivno nalogu premijera - Ministarstvo financija generalove knjige o Domovinskom ratu proglasilo šundom i naplatilo PDV - Osamnaest knjiga iz pera generala Slobodana Praljka, u kojima je prošlih godina uglavnom ukoriio originalne dokumente iz Domovinskog rata, Ministarstvo financija proglasilo je šundom i 7. svibnja s njegova rauna ovršilo 435 tisua kuna. Više je razloga zbog kojih se ta odluka moe smatrati skandaloznom, smatraju pravni eksperti iz tima generala Praljka, neko visokog asnika HV-a i HVO-a te jednog od šestorice Hrvata kojeg za petnaestak dana pred Haaškim sudom eka izricanje presude za zloine nad bošnjakim stanovništvom.Pitanje u Saboru

Za potpuno razumijevanje ove prie potrebno je vratiti se u 2008. godinu kada je Nina Obuljen, ondašnja dravna tajnica iz Ministarstva kulture, Praljkove knjige svrstala u kategoriju šunda, ime su potpale pod obvezno plaanje PDV-a. Nakon što je generalu Praljku, u to doba ve financijski iscrpljenom zbog visokih troškova obrane, odbijena alba na rješenje, u kolovozu 2012. godine u rješavanje sluaja ukljuili su se Udruga pravnika Vukovar ‘91 i ministar branitelja Predrag Mati. – Nastojao sam ispraviti nepravdu pa sam kolegi Liniu poslao dopis u kojem navodim da Ministarstvo branitelja sustavno potie branitelje da pišu i snimaju filmove te tako pridonesu sjeanju na Domovinski rat – rekao je tada ministar Mati.

Ubrzo je reagiralo i Ministarstvo kulture koje je takoer uvidjelo spornu odluku pa donijelo novo mišljenje, temeljeno na klasifikaciji Nacionalne i sveuilišne knjinice prema kojoj su Praljkove knjige uvrštene u zbirku o Domovinskom ratu kao knjina izdanja. U pomo generalu priskoio je i zastupnik prof. Miroslav Tuman, koji je u Saboru postavio zastupniko pitanje: “Hoe li Vlada kontinuirano provoditi politiku naplaivanja PDV-a na knjige koje istinito i injenino govore o Domovinskom ratu?” Na to je pitanje, u pismenom obliku, odgovorio osobno premijer Zoran Milanovi, koji navodi da je rješenje Ministarstva financija u sluaju generala Praljka – krajnji dokaz politike neodgovornosti i oportunizma.

“Bilo bi normalno da su dokumenti koje je prikupio i objavio general u svojim knjigama objavljeni uz financijsku potporu hrvatske drave. Umjesto da financira njegovu obranu, drava ga financijski kanjava i onemoguuje da objavljuje istinu o dravnoj politici koju brani. Gramzivost Porezne uprave za punjenjem dravnog prorauna ne moe biti opravdano, ponajprije jer je zasnovano na netonim podacima”, piše premijer Milanovi, uz zakljuak da se na predmetno izdanje, a neosporno je rije o knjigama, PDV plaa po stopi od nula posto. Prije nekoliko dana, meutim, Linievo ministarstvo sjelo je na raun nakladnike tvrtke Oktavian d.o.o., u vlasništvu generalova sina i izvršilo ovrhu. Drugim rijeima, ministar se oglušio na rješenje i odluku svog premijera!

Nevjerodostojni Puhovski

– Da apsurd bude vei, dokumenti iz Praljkovih knjiga, koje su u Hrvatskoj proglašene bezvrijednim, na sudu u Haagu ušli su u dokazni materijal u postupku. Istodobno, knjiga HHO-a koja se bavi “Olujom” i zloinima nakon “Oluje” u Haagu nije prihvaena kao vjerodostojna, pa je Sudsko vijee tijekom prvostupanjske presude Gotovini, Markau i ermaku zakljuilo da je arko Puhovski nevjerodostojan svjedok, kao i podaci iz te knjige koja je, meutim, osloboena poreza na šund. Meni je to neshvatljivo i skandalozno – kae Pero Kovaevi, pravni ekspert iz tima generala Slobodana Praljka.

Piše: Renata Rašovi/VLM
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!