www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 05 Kolovoz 2020
 
 
RTVE BLEIBURGA I JASENOVCA
Subota, 18 Svibanj 2013
Osuditi ideologije zla i smrti

Pitanje zla i njegova podrijetla, vjeno je u svijetu, u svim društvima i kulturama, te na taj vjeni upit svaki ovjek i sve generacije trae zadovoljavajui odgovor. Jedan od njih je i taj da zlo ustvari i ne postoji, nego je ono nedostatak dobra. Onaj tko je pratio komemoraciju u Bleiburgu 11. svibnja 2013. i u Jasenovcu dan poslije 12. svibnja, nije mogao a da se ne upita: Mogu li se jedne ideologije sa svojim zlom, zloinima i rtvama osuivati, dok se istodobno druge ideologije sa svojim zlom, zloinima i rtvama opravdavaju, slave i podravaju?

Sa sigurnošu moemo rei da je tragedija Bleiburga iz 1945. godine s Krinim putom, najvea tragedija hrvatskoga naroda što potvruju povijesna istraivanja i statistike. Rauna se da je u toj tragediji nakon kukavikog izruenja hrvatske vojske od strane Engleza u osvetnikom pohodu Titovih partizana i na Krinom putu, stradalo oko 200.000 razoruanih hrvatskih vojnika domobrana i drugih branitelja, kao i oko 300.000 civila.

Na obiljeavanju rtava u logoru Jasenovac, spominju se oko 83.000 stradalih rtava. U Bleiburgu nije bilo dravnih predstavnika, dok je u Jasenovcu prisutan hrvatski predsjednik Ivo Josipovi s predsjednikom Hrvatskoga Sabora Josipom Lekom. U svojim govorima su naglašavali temelje hrvatske drave na antifašizmu. Pitamo se: Zar antifašizam znai opravdavanje i zagovaranje komunizma? Zar sve nevine rtve poinjene bez obrane i suda, nisu jednake? Velika pitanja, bez potrebnih primjerenih odgovora!

„Crna knjiga komunizma“

Hrvatska vlast kao da je zaslijepljena kad ne uvia, jednaku opasnost svih neljudskih i neovjenih ideologija zla i smrti 20. stoljea. Blaeni papa Ivan Pavao II. na jednak nain osudio je sve ideologije 20. stoljea: boljševizam, fašizam, nacizam i komunizam. A vidimo kako se u javnosti jedni osuuju, dok se istodobno drugi opravdavaju. Tako je najljepši zagrebaki trg  prozvan imenom Josipa Broza Tita, koji je prema istraivanju povjesniara uvršten meu deset najveih zloinaca u svijetu.

Zar smo slijepi pa ne priznajemo rezultate istraivanja skupine neovisnih europskih povjesniara, koji su sakupljeni u knjizi pod naslovom „Crna knjiga komunizma“?! Knjiga je prevedena na hrvatski jezik i objavljena 1999. godine, te nam je svima dostupna. Prema ovim istraivanjima, nevine rtve ideologija fašizma i nacizma u svijetu za vrijeme Drugoga svjetskoga rata su oko 24 milijuna. Istodobno rtve boljševizma i komunizma tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata kreu se u svijetu preko 100 milijuna. Prema svim raunima i logici etiri i pol puta su vee! Ali puno je lakše zatvoriti oi, te se pretvarati kao da ništa od toga ne vidimo.

Isto tako ideologije fašizma i nacizma sa dostupnim zloincima ovih pokreta, osueni su još 1945. i 1946. na Nünberškom procesu. S druge strane ideologije boljševizma i komunizma sa svojim zloinima i zloincima nikada nisu procesuirani niti osueni. Naprotiv, ekalo se punih šezdeset godina, kada je Vijee europskoga parlamenta donijelo 2006. a potom i 2009. rezolucije osude njihovih zloina. To se moe objasniti i eljom saveznika u Zapadnoj Europi da se na taj nain dri ravnotea izmeu tada Istonoga bloka s Rusijom na elu i NATO paktom.

Cilj opravdava sredstvo?

Ni u ludilu mi nije namjera opravdavati bilo koje ideologije, nego je pitanje prava i pravednosti da se sve rtve na isti nain promatraju i vrednuju, a akteri zloina osude. Naalost, komemoracije u Bleiburgu i Jasenovcu pokazuju da se to u javnosti tako i ne ini. Opravdava se boljševizam koji je nastao u Rusiji sa svojom revolucijom 1917. godine koji je poslije prerastao u komunizam, dok se istodobno osuuju fašizam i nacizam, koji su nastali poetkom 1930-tih godina u Italiji i Njemakoj.  

Time se opravdavaju Karl Marx, Vladimir Ili Lenjin, Josif Visarionovi Staljin i Josip Broz Tito sa Niccolom Machiavelliem da se revolucijom i nasiljem sve postojee ruši, bez obzira na rtve te da cilj opravdava sredstvo. Istodobno se osuuje Adolf Hitler s njegovim programom borbe „Mein kampf“ u kojem zagovara istu arijevsku rasu i istrjebljenje drugih naroda koji nisu „plave krvi“.

Posjetio sam kako Bleiburg, a tako i Jasenovac i svim rtvama treba odati na jednak nain poast s poštovanjem. Zanimljivo je zapaziti kako se posvuda naglašava i osuuje ustaški logor u Jasenovcu, dok komunisti nigdje ne spominju kako je nakon pada NDH sve do sredine 1950-tih godina Jasenovac bio partizanski sabirni i radni logor. A isto tako Stara Gradiška po zlu poznata kaznionica u kojoj su mnogi hrvatski domoljubi, bili osueni na velike zatvorske kazne i torture. Za rtve Bleiburga i Krinoga puta moli se i slavi Sveta misa, dok se istodobno u Jasenovcu samo redaju govornici. Poruuju: Nakon fašizma i nacizma došla je pravednost komunizma. A znamo kakva je bila ta pravednost! Pravednost podobnih vlasti i sustavu u kojoj su podobni reimu i ideologiji, imali privilegije i mogunost napredovanja, a nepodobni preodgajani pendrekom u kazamatima.

Europa na dva temelja

alosno je ovakvo stanje i raspoloenje u hrvatskom društvu s nepravednim odnosom prema nevinim rtvama koje se i dandanas dijele i ne priznaju. Dok Titovi partizani u ekraniziranim filmovima neke ranjenike nose spašavajui, istodobno u svojoj velikoj „humanosti“ druge tamanei. Premijer Zoran Milanovi je izjavio kako ne eli ii ni na jednu komemoraciju niti biti sudionik neprestanih svaa i predbacivanja jednih drugima, ali istodobno u Jasenovac šalje izaslanika ministra Miranda Mrsia. Predsjednik Ivo Josipovi govori kao sin oca partizana o pravednosti jedne osuujui, druge istodobno opravdavajui.

Ove dvije komemoracije zrcale stvarno stanje u hrvatskom društvu, te pokazuju tko ustvari danas obnaša vlast u hrvatskom društvu, a da o bosanskohercegovakom i ne govorimo. I slijepac vidi da su to dojuerašnji komunisti ili njihovi potomci! Hrvatska u srpnju 2013. ulazi u Europsku uniju, prema emu ide i Bosna i Hercegovina. Ali bez provedbe lustracije, potrebne osude zloina i aktera ideologije komunizma uz one fašizma i nacizma. ak štoviše Hrvatski Sabor je dvaput donio odredbu, prvi put za vrijeme HDZ-ove Vlade, a drugi put za vrijeme SDP-ove Vlade, da se nee donijeti niti provoditi zakon o lustraciji. Time je dat vjetar u lea obnašateljima vlasti prošloga sustava da to isto bez ikakvih posljedica mogu i dalje nastaviti. 

Tako je 9. svibnja obiljeen Dan Europe u sjeanje na pobjedu nad fašizmom i nacizmom, a pitamo se kad e konano biti ustanovljen Dan Europe u sjeanje na pobjedu nad boljševizmom i komunizmom. Jer znamo kako je Europa utemeljena na oba ova temelja, te ne smije se negirati ili osporavati niti jedan od njih. 

Mate Tadi
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!