www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 20 Rujan 2020
 
 
SPOMEN MISA ZA HRVATSKE CIVILNE RTVE PORAA U CRNGROBU U SLOVENIJI
Nedjelja, 02 Lipanj 2013
http://www.udruga-gavran.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=4268:spomen-misa-za-hrvatske-civilne-rtve-poraa-u-crngrobu-u-sloveniji&catid=101:zanimljivosti#

Jasenka Poli Biliško

Ve  trinaestu godinu  dolaze hodoasnici iz Hrvatske u raskošnu crkvu iz 1250.g. Marijina uznesenja u Crngrobu  kraj Škofje Loke u Sloveniji, na spomen misu za Hrvate civile, rtve komunistike ideologije i partizanskog pokolja, nakon završetka II svjetskog rata, u miru.. To malo mjesto simbolinog imena crni grob, prije 68 godine uistinu je za mnoge Hrvate postao crni grob,  zadnja postaja njihovog ivotnog krinog puta. Ovdje su, iako  mnogi   još djeca, nakon zarobljavanja opljakani, mueni i usmreni bez suda i suenja i to tijekom svibnja i lipnja 1945., dakle nakon što je rat ve završio...Najhrabriji, još ivi svjedoci tih traginih dogaanja, koja su se nakon Bleiburga proširila diljem Slovenije, ohrabreni padom komunizma, progovorili su odmah poetkom devedesetih. Tako je ve 22. srpnja 1990.  u prekrasnoj šumi kraj crkve, u organizaciji Slovenskih kršanskih demokrata, kriem obiljeeno prvo grobište. Nakon desetljeima uvane tajne i prisilne šutnje u doba jugoslavenskog „bratstva i jedinstva,“ istina je razotkrivena i više se ne moe sakriti. Danas postoji ve pet obiljeenih grobišta, a od 2001. god. redovito se slui sv. misa koju je na inicijativu preivjelog iz Krinog puta, Hrvata elimira Kuatka, ustoliio Dr. Alojzije Snoj, Starološki upnik i rektor crngrobske crkve. Ove se godine misnom slavlju pridruio i vl. Marko Zadravec, Voditelj Hrvatske katolike misije u R. Sloveniji, a liturgijsko pjevanje predvodili su pjevai udruge Hrvatska bašina iz Zagreba i prvi puta u Crngrobu, Zbor mladih „Allegro“ Stupnik –Luko. Za orguljama je i ovaj puta bila prof. Darjan Blae - Šojat, a zborom je ravnala Monika Peri.  Zbor je izveo skladbu Oe naš dobri iz CO, Hrvatsku misu Ive Perana, Psalam „U tebe se Gospodine uzdam“ (moto A. Stepinca), A. Klobuara. Solistica je bila prof. Milka Gojeta. Na kraju sv. mise zaorila je Zdravo Djevo kraljice Hrvata, Smolke i Petra Perice, takoer rtve komunistikog pokolja nakon rata. Posebno dojmljiva je bila skladba Ave Marija, J. Gotovca u izvedbi mladih, izvrsnih pjevaa zbora Allegro. Nakon misnog slavlja u procesiji, pjesmom i molitvom koju su predvodili msgr. Dr Alojzije Snoj i vl. Marko Zadravec, hodoasnici iz Hrvatske, Hrvati iz raznih mjesta Slovenije i lokalno stanovništvo obišli su svih pet krievima obiljeenih grobnica u prekrasnoj šumi kraj crkve i poloili cvijee i svijee. Sve krieve postavili su i uredili Hrvati lanovi Saveza hrvatskih društava u Sloveniji. Na krievima piše:

GROBOVI OVIH NISU PO TVOJOJ VOLJI GOSPODINE,
NITI SMRT NIJE PO TVOJOJ ZAMISLI.

Cijelom dogaaju bili su nazoni predstavnici upanije i opine Škofje Loke, predstavnici Hrvatskog veleposlanstva u Sloveniji i veleposlanstva BiH, gospodin Joe Kranjc, nekadašnji predsjednik Komisije za obiljeavanje prikrivenih grobova u Sloveniji, gosp. elimir Kuatko, eljko Tomaševi, predstavnik Hrvatskog rtvolsovnog društva iz Zagreba, Ivan Panda, predstavnik HVIDR-e Zagreb, Dragica Nikoli, predstavnica Udruge udovica branitelja Domovinskog rata Zagreba i zagrebake upanije, te Polonija Jurini, predstavnica Slovenskog doma Zagreb.

Nakon procesije je slijedilo druenje domaina i gostiju uz bogati domjenak. Ljubaznim domainima pjevai iz Zagreba zahvalili su uz nekoliko domoljubnih pjesama.

Udruga Hrvatska bašina, kao organizator hodoaša u Hrvatskoj, zahvaljuje glavnim organizatorima u Sloveniji Hrvatskom društvu Ljubljana, predsjedniku Pertu Antunoviu,  opini Škofja Loka, te osobito msgr. dr. Alojziju Snoju, bez ije se podrške ova komemoracija ne bi mogla odrati svake godine.

2007. je objavljena i knjiga dr. Mitje Ferenca i elimira Kuatka Prikrivena grobišta Hrvata u Republici Sloveniji, koja nam otkriva nesluene razmjere zloina koji su se tada 1945.god dogaali.

Danas, nakon tolikih godina istraivanja tih traginih dogaaja, zajedno sa hvarskim biskupom Slobodanom Štambukom, moemo samo opet zavapiti - kao on na Bleiburgu prije nekoliko godina: „Moja dravo Hrvatska, progovori o svojoj djeci, djeci pobijenoj, jezikom istine! Progovori jezikom pravednosti!“

     
    
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!