www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 05 Kolovoz 2020
 
 
"LEX PERKOVI"
etvrtak, 20 Lipanj 2013

http://www.vecernji.hr/vijesti/seks-miljenicu-razlog-lex-perkovic-nije-vam-vjerodostojan-clanak-571590

Šeks Miljeniu: Razlog za 'Lex Perkovi' nije vam vjerodostojan

Ministar pravosua tvrdi da se zakonom eli sprijeiti preveliko optereenje pravosua uhidbenim nalozima -nNikad nije, i nikad se nee u mom mandatu, pisati zakon po jednoj osobi, rekao je ministar Miljeni - Jedini razlog zašto se u zakon uvodi vremensko ogranienje kod prihvaanja europskih uhidbenih naloga je da se sprijei navala i zagušenje pravosudnog sustava do kojeg bi moglo doi ako ogranienja ne bi bilo. Tim je rijeima ministar pravosua Orsat Miljeni na sjednici Odbora za pravosue obrazloio ogranienje iz Zakona o suradnji u kaznenim stvarima s lanicama EU prema kojem e Hrvatska izruivati svoje dravljane lanicama EU samo ako su poinili kaznena djela nakon 7. kolovoza 2002.

Zbog toga što se sprjeava izruivanje onih koji su kaznena djela poinili prije tog roka, u javnosti se zakon poelo nazivati "Lex Perkovi", jer da se krojio po bivšem visokom dunosniku jugoslavenske obavještajne slube Josipu Perkoviu koji je u Njemakoj optuen zbog organiziranja ubojstva disidenta Stjepana urekovia. - Nikad nije, i nikad se nee u mom mandatu, pisati zakon po jednoj osobi - odgovorio je ministar Miljeni na pitanje predsjednika odbora Josipa Kregara.SDP-ov Pea Grbin istaknuo je da 22 lanice EU nemaju nikakva ogranienja te da ih ima samo njih pet, a ministra je pitao koliko bi optereenje bilo na pravosudni sustav, odnosno zna li se koliko bi uhidbenih naloga moglo doi ako bi se ukinulo ogranienje, na što ministar nije imao odgovor. Rekao je kako se samo zna za priljev za kaznena djela izvršena nakon 7. kolovoza 2002., a on iznosi oko 80 sluajeva. Za ukidanje ogranienja zaloio se i HDZ-ov Vladimir Šeks koji smatra da ne bi došlo do velikih zagušenja pravosudnog sustava s obzirom da je zakonom predvieno disperziranje zahtjeva na sve upanijske sudove. - Razlog koji ste naveli je nedovoljno vjerodostojan. Ne treba se vezati za rok, nego biti kao i 22 lanice EU koje nisu uvele ogranienja - poruio je Šeks ministru.

Na sjednicu je došla i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor, koja iako nije lanica odbora ima pravo dolaziti na sjednice svih odbora, kao i svi ostali zastupnici, te je predloila da se ogranienje zadri u zakonu ali da se ono ne odnosi na poinitelje koji su najtea kaznena djela poinili prije roka ogranienja, ako u meuvremenu nije nastupila zastara. Na kraju je prijedlog zakona dobio podršku veine lanova odbora, a trojica HDZ-ovaca, Šeks, Davorin Mlakar i Davor Milievi, bili su protiv prijedloga iako ga je njihova stranaka kolegica urica Summrak dan prije na sjednici Odbora za zakonodavstvo podrala.

Piše: Vanja Moskaljov/VLM

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!