www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 05 Kolovoz 2020
 
 
IZ NJEMAKOG TJEDNIKA "FOKUS"
etvrtak, 20 Lipanj 2013
urekovi - jedan od 67 ubijenih

Njemaki tjednik Fokus je je u nedjelju 16. Lipnja 2013 objavio lanak u kojem tvrdi kako e s prvim danom ulaska Hrvatske u EU u Zagreb stii nalog za izruenje Josipa Perkovia zbog ubojstava hrvatskih disidenata u Njemakoj u izmeu 1970. i 1989. godine. Njemaki list navodi i da njemako savezno odvjetništvo trai još pet pripadnika zloglasne UDB-e, za koje je ponueno i do 12.000 eura nagrade, i iji e uhidbeni nalozi takoer stii u Hrvatsku s prvim danom ulaska u EU.

Tvrde da je tijelima u Zagrebu ve predan nalog koji stupa na snagu 1. srpnja 2013. godine.

Podsjeamo kako je tjeralica za Perkoviem bila raspisana, ali je povuena nakon diplomatske inicijative Vesne Pusi. Nagaalo se kako je to moda samo napravljeno kako bi se pripremio pravni temelj za europski uhidbeni nalog, koji stupa na snagu ulaskom Hrvatske u EU. Prema dosadašnjim zakonima, Hrvatska nije mogla stranim zemljama isporuivati svoje graane, dok europski uhidbeni nalog donosi novost i zemljama EU-a, odnosno da se na traenje pravosua osumnjieni moraju isporuiti gotovo bez mogunosti pravne odgode izruenja.

  Fokus piše i kako su razgovarali sa Zdravkom Mustaem, jednim od osumnjienih za ubojstva koji je izjavio kako o nalozima za ubojstva nije znao ništa. Rekao je i kako je Jugoslavija imala pravo energino djelovati protiv disidenata koji su htjeli u zemlju unijeti oruje i eksploziv i tako zapravo pokazao da je suglasan sa ubojstvima pripadnika emigracije koji su politiki djelovali.

Zemaljski sud Bavarske utvrdio je kako je izmeu 1970. i 1989. u Njemakoj ubijeno 22 Hrvata od strane jugoslavenske tajne slube.

Njemaki tekst preveo na hrvatski naš vrijedni lan M.K. iz Stuttgarta.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!