www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 18 Veljaa 2020
 
 
HRVATI IZ NJEMAKE: MILANOVIU, ODMAH IZRUITE PERKOVIA
etvrtak, 20 Lipanj 2013
http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/213410/Default.aspx

PORUKA IZ DIJASPORE - Hrvati u Njemakoj i njihove udruge spremni su na prosvjede ako Milanovieva Vlada izglasa izmjene zakona prema kojemu bivši pripadnici Udbe Josip Perkovi, Zdravko Musta i drugi, koje njemako savezno pravosue sumnjii za organizaciju ubojstava hrvatskih emigranata poput Stjepana urekovia, 1. srpnja ne budu izrueni Njemakoj. Oekuje se da bi prosvjedi mogli biti slini onima odranima za hrvatske generale u Haagu, jer, kako tvrde emigranti, nedopustivo je da zastara prekrije zloine koji su zavili u crno brojne hrvatske obitelji, a rije je od 68 ubijenih hrvatskih emigranata na teritoriju Njemake.

Iseljenici i brojne njihove udruge, koje su neprestano u kontaktu s njemakim medijima i politikim strankama, navode kako je nedopustivo da Hrvatska, koja se nalazi na pragu ulaska u Europsku uniju, ovog trenutka prioritetno ne razmišlja o svojoj teškoj ekonomskoj situaciji, ve o tome “kako da izigra njemaki i europski pravi sustav samo s jednim ciljem - zaštite onih koje se sumnjii za ubojstva”.

Mijo Mari, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, bio je više nego iznenaen vijestima iz domovine. - Pratimo cijelu situaciju i jednostavno ne moemo vjerovati u najnovije poteze Vlade Zorana Milanovia koja eli izvršiti izmjenu zakona o pravosudnoj suradnji  s lanicama EU-a i na taj   nain onemoguiti izruenje Udbinih djelatnika njemakom pravosuu. Ne moemo vjerovati da se na taj nain moe izigrati njemako pravosue, kada je poznato kako je Njemaka pravno ureena drava gdje se poštuju ljudska prava, a rije je o smaknuu tolikog broja osoba na teritoriju Njemake, likvidiranih samo zato što su u to vrijeme bili politiki neistomišljenici. Ako zaista budu izglasane te izmjene zakona u Hrvatskoj i optueni s hrvatske strane za zloine poinjene u Njemakoj ne budu izrueni 1. srpnja, mi emo se obratiti na razne adrese, poevši od kancelarke Angele Merkel, predsjednika Joachima Gaucka, raznih parlamentaraca, politikih i pravnih imbenika ove zemlje i EU-a - kae Mari.

Nema odgode

U svakom sluaju mnogi oekuju burne komentare njemakih medija, meu kojima i Focusa, Sterna koji su proteklih godina i mjeseci vrlo objektivno i hrabro podravali inicijative pojedinaca i udruga za ljudska prava da se konano pravno rasvijetle ubojstva nedunih Hrvata na njemakom teritoriju od 1970. do 1989. godine. Iz izvora bliskih njemakom dravnom odvjetništvu u Karlsruheu, doznajemo kako su takoer iznenaeni najnovijim pokušajima hrvatskog pravosua da izmjenom zakona pogoduju osumnjienima. Njemako dravno odvjetništvo smatra kako hrvatska strana nee nikakvim metodama uspjeti osporiti njemaki zahtjev za izruenjem. Juer im se obratio osumnjieni Musta, koji je kazao kako je spreman 1. srpnja odazvati se tuiteljstvu i pred njemakim pravosudnim tijelima svjedoiti, kako je kazao, o svojoj nevinosti.

Zoran Paškov
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!