www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > In memoriam > In memoriam > IN MEMORIAM - ZVONKO BUI - RTVA ZA HRVATSKU
Subota, 11 Srpanj 2020
 
 
IN MEMORIAM - ZVONKO BUI - RTVA ZA HRVATSKU
Ponedjeljak, 02 Rujan 2013
In memoriam

Zvonko Buši – rtva za Hrvatsku

Ostavio nas je hrvatski junak Zvonko Buši. Otišao je sa porukom, a cijeli ivot je slao poruke i onda kada je bacao letke kao student u Zagrebu sa svojom odabranicom Julienne inio je to i kada je iz zrakoplova bacao letke nad Londonom i Parizom traei slobodu za svoj hrvatski narod. Junaki je izdrao 32 godine najteih zatvora u Americi. Vratio se prije pet godina sretan što je u slobodnoj Hrvatskoj, ali uskoro dolazi do razoaranja. Pokušao je ujediniti domoljubne hrvatske stranke, ali u tome nije uspio. Prije nekoliko godina u jednom dnevnom listu u intervjuu je rekao da je elio suzbiti apatiju koja je zahvatila Hrvate, a eto nakon svega i njega samoga.  Rekao je da je zatekao katastrofalno stanje u Hrvatskoj. „Bilo je oito da politike elite naš narod i dravu vode u propast.“ Rekao je da bi htio da u Saboru budu ljudi koji e zastupati hrvatski nacionalni interes. Teret dubokog razoaranja odveo ga je do poteza oaja, podigao je ruku na sebe.

Osobno imao sam nekoliko situacija u kojima sam se sretao s fenomenom hrvatskog junaka Zvonka Bušia. Onog 10-tog rujna 1976. bio sam u Bostonu na svjetskom kongresu viktimologa kada je stigla vijest o otmici zrakoplova. Okruili su me poznati i nepoznati s pitanjem tko su otmiari i zašto otmica. Rekao sam im: to su mladi Hrvati, koji hoe ukazati na neodrivost poloaja Hrvatske u jugokomunistikoj dravi.  Godine 1999. kao ministar pravosua Vlade RH pozvao sam William Montgomerya, veleposlanika SAD i prenio mu našu molbu za pomilovanje Zvonka Bušia, ako ne drukije, makar i uz uvjet da izdrava ostatak kazne u zatvorima u Hrvatskoj. Na njegovu oslobaanju  radio je intenzivno predsjednik Tuman i supruga Julienne, koja je radila u Uredu predsjednika.

Jednom sam pozvan na intervju s pitanjem „Zvonko Buši – junak ili terorist“. Odgovorio sam za mene ta dilema ne postoji. Zvonko Buši je junak, najbolji izdanak svog naroda, a ne terorist. Na dan kada je objavljena njegova smrt HTV postavlja istu dilemu da je Zvonko Buši za jedne domoljub za druge terorist. Sramotno je da dravna televizija Hrvatske širi takvu dilemu. Zvonko Buši bio je rtva i muenik za Hrvatsku sa porukom: oslobodite moju Domovinu. I ovaj njegov in u Rovanjskoj kod Zadra poruka je Hrvatima i Hrvatskoj da je stanje u Hrvatskoj postalo neizdrivo. Dan prije smrti bio je na Udbini na mjestu hrvatskih muenika. Moda se je tamo odluio prikljuiti svima onima koji su se borili i ginuli za Hrvatsku.

Zvonko Buši bio je junak i muenik, veliki borac za nacionalne interese svoga hrvatskog naroda, kojega je nadasve ljubio. Bio je poput Garibaldija i Mandele, poput Zrinskih i Frankopana. Veliki hrvatski domoljub, rtva s porukom - spasite moju Hrvatsku.

Neka mu je laka Hrvatska zemlja za koju je ivio svim svojim biem!

dr. Zvonimir Šeparovi
predsjednik Hrvatskog rtvoslovnog društva
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!