www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Ratni zloini '91-'95 u BiH > 20 GODINA OD STRAVINOG ZLOINA U GRABOVICI
Ponedjeljak, 08 Oujak 2021
 
 
20 GODINA OD STRAVINOG ZLOINA U GRABOVICI
Ponedjeljak, 09 Rujan 2013
INFO CENTAR HRVATSKOG NARODNOG SABORA BOSNE I HERCEGOVINE

PODODJEL ZA ISELJENIŠTVO GV HRVATSKOG NARODNOG SABORA BOSNE I HERCEGOVINE

20 GODINA OD STRAVINOG ZLOINA U GRABOVICI: Krv etverogodišnje  Mladenke Zadro ništa ne moe oprati

“PRAVDO, ako te ima, budi ZADOVOLJENA, kad-tad, i uini tako da primjerenom kaznom bude kanjen ZLOIN nad nedunim ljudima u Grabovici. PRAVDO, ako te ima, budi ZADOVOLJENA”, molim Uzvišenog  Stvoritelja, ovih minuta i trenutaka, baš kada je, u ovo vrijeme, u noi s 8. na 9. rujna 1993, poinjen stravian zloin i pokolj bez presedana u Grabovici. PRAVDO, ako te ima budi ZADOVOLJENA. Budi, zbog etverogodišnje MLADENKE ZADRO, koju su ubili monstrumi bez osjeaja, bez iega ljudskog u sebi. PRAVDO, ako te ima budi ZADOVOLJENA, zbog neduna 33 civila svirepo i brutalno likvidirana samo zato što su bili HRVATI. PRAVDO, budi zadovoljena…

Tono prije 20 godina, u noi s 8. na 9. rujna  1993, desio se stravian pokolj nad 33 neduna civila hrvatske nacionalnosti iz Grabovice. Pripadnici Prvog korpusa Armije RBiH, iz jedinice 9. brdske brigade, brutalno su pobili svakoga koga su zatekli u selu koje se nalazi izmeu Mostara i Jablanice. Najmlaa rtva ovog monstruoznog masakra bila je etverogodišnja djevojica Mladenka Zadro, a najstariji su bili Marko i Ivan Mari, koji su imali po 87 godina. Jedini koji su preivjeli ovaj pokolj bili su Mladenkina braa, Goran i Zoran, koji su imali 11, odnosno 13 godina. Spasili su se tako što su pobjegli u šumu iznad porodinih kua u selu u kojem su ivjeli iskljuivo Hrvati. Njih dvojica kasnije su svjedoili o pokolju koji se prije 20 godina desio u njihovom selu.

- “Došli su elini i Cacini, njih oko 300. Tri dana smo bili s njima. Kako su pucali – Boe sauvaj! Trei dan su elo i Caco naredili da se sve pobije. Trojica mladia su došla u našu kuu. Jedan je imao bijelu majicu, bio je ošišan na ‘talijanku’, drugi je imao bijeli prsluk, pancir i smei no, a trei plavi pancirni prsluk. Pitali su nas imamo li hajvana. Mi smo rekli da imamo. Onda su upitali jesmo li Hrvati. Odgovorili smo da jesmo, bez razmišljanja. Rekli su tati da doe pokazati hajvan. Kako on nije smio ii sam, pošli su baba i djed s njim. Tamo se ula galama i pria. Valjda su ih tamo postrojili. Ja to nisam gledao. uo se rafal. Pobili su ih. Da me brat nije poslušao, i on bi poginuo. Rekao sam mu: ‘Hajde da se sklonimo.’ I tad smo se sklonili. Ubili su mi babu Matiju, djeda Ivana, tatu Mladena, a mami sam isto govorio da se sklonimo ili da se barem oni (mama, sestra i brat) sklone, a da u ja otii i vidjeti jesu li ih ubili. Mama nije htjela, nego je rekla: ‘Ma hajde, proi e i ovo. Znaš koliko je bilo vojnika kod nas, smijenilo ih se oko dvjesto. Svi su dolazili, popili kavu i popriali.’ Kad su njih troje ubili, vratili su se po mamu i sestru. Mami je ime Ljubica, a sestri Mladenka. Odveli su njih dvije tamo kod pojate. ula se pucnjava dugo vremena. Mi smo se tada sklonili, a iza toga smo otišli još dalje na brdo. Sestri su bile taman pune 4 godine”, ispriali su braa Goran i Zoran Zadro.

Ovaj zloin bez presedana po nainu izvršenja i okolnostima pod kojima je izvršen najvea je sramota koja se desila u zoni odgovornosti IV korpusa Armije RbiH. Iako su u njemu uestvovali pripadnici Armije RBiH iz korpusa koji nije bio nadlean za tu zonu, to ne umanjuje ogromnu mrlju koja je ostala uz ime Armije RBiH.

Prema obdukcijskom nalazu na Patološkom odjelu KBC Firule u Splitu, iskazima svjedoka i naknadnoj rekonstrukciji dogaaja, zakljueno je da je veina rtava ubijena na veoma svirep nain:
- Jozo Brekalo bio je razapet na kri, nakon ega mu je glava otkinuta i nabijena na kolac;
- Luca Brekalo dugo je muena, da bi na kraju bila iva zapaljena;
- Pero Mari je zaklan;
- Ivan Šari ubijen je pred suprugom Ljubicom, koja je tada silovana, a nakon dugog zatoeništva razmijenjena, a kad je došla u Mostar, izvršila je samoubojstvo, što je posljedica pretrpljenih stresova.

I danas, 20 godina poslije, Grabovica je ostala nikad zalijeena rana. Izgleda potpuno pusto i sablasno, baš kako je izgledala i te kobne noi. Dvojica pripadnika jedinice koji su izvršili zloin u Grabovici osueni su na po 10 godina zatvora. Meutim, tom presudom pravda nije zadovoljena jer zloin u Grabovici mora i treba biti detaljno preispitan, naredbodavci i ostali izvršitelji moraju biti izvedeni pred Sud, ma koji to bude, mora primjereno sankcionirati zloin koji je poinjen. Tadašnjem komandantu Armije RBiH Seferu Haliloviu sueno je pred Tribunalom za ratne zloine u Haagu i za sluaj Grabovica, ali je on proglašenim nevinim po zapovjednoj odgovornosti.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!