www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 04 Oujak 2021
 
 
U LJUBUKOM POKOPANE RTVE KOMUNISTIKOG ZLOINA
Ponedjeljak, 09 Rujan 2013
 Ljubuški, 9. rujna 2013. (Josipa Vukoja / http://www.pobijeni.info/) – U nedjelju, 8. rujna 2013., na svetkovinu Male Gospe, odrana je komemoracija i pokop 61 rtve iz Drugog svjetskog rata i poraa koje su pronaene na više lokaliteta na podruju Opine Ljubuški. Meu pronaenima su i 2 hercegovaka franjevca: fra Slobodan Lonar i fra Martin Sopta. Sve se uivo moglo pratiti preko HR Ljubuški i HR Herceg Bosna.

Posmrtni ostatci ubijenih franjevaca i civila, koji su se nalazili u limenim sanducima prekriveni hrvatskom trobojnicom, izloeni su u 14.30 ispred zgrade Opine Ljubuški, a slubeni program komemoracije zapoeo je u 15.00. Nazonima se najprije obratio Vice Nii, proelnik Povjerenstva za obiljeavanje i ureivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraa na podruju Opine Ljubuški. Obraanje je zakljuio rijeima: »Još jednom pozivam sve one koji nešto znaju o moguim grobištima, masovnim ili pojedinanim, da se obrate Povjerenstvu kako bi se istraila i ta grobišta.« Okupljenima se s nekoliko rijei obratio i Nevenko Barbari, naelnik Opine Ljubuški koji je pozdravio sve nazone te se zahvalio Povjerenstvu, Vicepostulaturi postupka mueništva »Fra Leo Petrovi i 65 subrae« i svima koji su pomogli da ove rtve budu pronaene i dostojanstveno pokopane.

Nakon uvodne molitve koju je izrekao biskup mons. dr. Tomo Vukši, vojni ordinarij, povorka je krenula ulicama Ljubuškog prema Novom gradskom groblju. U ulicama kroz koje je povorka prolazila graani su na prozorima svojih domova istakli hrvatske zastave i upalili svijee za ove nevine rtve.

Po dolasku na Gradsko groblje, u 16.00, zapoela je sv. misa zadušnica koju je predvodio biskup mons. dr. Tomo Vukši, zajedno s provincijalom hercegovakih franjevaca fra Miljenkom Štekom i ostalim sumisnicima u nazonosti mnoštva puka. Biskup Vukši je u svojoj propovijedi istaknuo: »Ta vjera i ta nada danas su nas dovele ovdje da najprije u sprovodnoj povorci do groblja dopratimo posmrtne ostatke 61 osobe kojima je pravo na sprovod bilo uskraeno, da oivimo uspomenu na njihova imena iji je svaki spomen dugo bio zabranjen, a onda i da im darujemo grob kojega nisu smjeli imati te da za vjeni pokoj njihovih duša izreknemo javnu Misnu molitvu bez strahovanja da bi netko zbog toga mogao postati nova rtva.« Pozvao je svakoga od nas da se molimo Kristu Gospodinu kako bi nas oslobodio mrnje i napasti da na zlo uzvratimo zlim. Biskup je podsjetio kako kršani ni u jednom vremenu nisu pošteeni unutrašnjih iskušenja i vanjskih opasnosti koje sa sobom donosi obveza javnoga svjedoenja svoje vjere. Upozorio je: »Naša je obveza biti nasljedovatelji Isusa Krista i javni kršanski svjedoci: u zgodno i u nezgodno vrijeme, kako bi rekao sveti Pavao. Upravo zato su biskupi, uoi vanih dogaaja, koji bi se trebali dogoditi u listopadu, svima poruili: “udoredna je obveza svakog katolika javno i ponosno oitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu puanstva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obveza svakoga katolikog vjernika.“ A asna je obveza uvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u BiH gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu.«

Nakon završnog misnog blagoslova uslijedile su sprovodne molitve i blagoslov groba u kojem e biti pokopane neidentificirane rtve. Veliki zbor sv. Ante s Humca otpjevao je Hrvatsku himnu, a zatim je se okupljenima obratio fra Miljenko Stoji, vicepostulator postupka mueništva »Fra Leo Petrovi i 65 subrae«. Obraanje je zapoeo rijeima: »Godine 1944. i 1945. osobe, ije posmrtne ostatke danas pokopavamo, prošle su ljubuške ulice svezanih ruku i oznaeni kao neprijatelji naroda. Ubijeni su bez milosti i nedostojno pokopani s mišlju da im se zatre ime i postojanje. Tako je mislila zloinaka komunistika ruka. Meutim, danas su oni kao slobodni ljudi prošli istim ljubuškim ulicama nošeni našim rukama i molitvama.« Fra Miljenko je izmeu ostalog zahvalio svima koji su na bilo koji nain pomogli u pronalasku, iskapanju i organizaciji ispraaja ovih rtava, te je iznosei ukratko povijest istraivanja na podruju Ljubuškog dodao: »Drago bi nam bilo da smo uspjeli iskopati i dostojno pokopati dovedene iz ljubuške tamnice i pobijene na Novom groblju u Vrgorcu. Prošlog ljeta ta je grobnica pronaena, ali su trenutne hrvatske vlasti zaustavile daljnja istraivanja unato tome što obitelji pobijenih mole i trae da se to nastavi. Dokle tako?«

Na kraju je uslijedila predaja identificiranih i pokop neidentificiranih posmrtnih ostataka. Gvardijan fra Velimir Mandi posmrtne je ostatke fra Martina Sopte predao u ruke njegova bivšeg aka fra Hadrijana Sivria, a posmrtne ostatke fra Slobodana Lonara u ruke njegova bratia fra Milana Lonara. Ova dva franjevca bit e 7. veljae pokopani u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu. Posmrtne ostatke identificiranog civila Grge Maria, oca sedmero djece, naelnik Nevenko Barbari predao je Grginom sinu Andriji. Budui da su u zadnji tren pronaena novana sredstva za DNK analizu 12 pobijenih iza zgrade MUP-a, njihovi posmrtni ostatci ostavljeni su za dovršetak toga postupka. Tako je u zajedniku opinsku grobnicu pokopano 46 tijela. Prije dvije godine pokopan je u obiteljsku grobnicu u SAD-u zrakoplovac koji je takoer pronaen na podruju opine Ljubuški, u Studencima.

Ovime su ove nemilosrdno ubijene rtve nakon 68 godina dostojno ispraene i pokopane. Nama preostaje da se molimo za uspješan nastavak rada svih Povjerenstava za obiljeavanje i ureivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraa te Vicepostulature kako bi što više rtava iz Drugog svjetskog rata i poraa bilo pronaeno, identificirano i dostojanstveno pokopano.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!