www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Ponedjeljak, 08 Oujak 2021
 
 
OTVORENO PISMO - ODGOVOR PREDSJEDNIKU VLADE RH
Subota, 14 Rujan 2013

  Trg Hrvatskih branitelja 1, 32 000 Vukovar
Tel/mob: 091/7230 969, 099/2254 630    e-mail: Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript Vukovar, 12. rujna, 2013.g

Predsjedniku i VLADI  REPUBLIKE  HRVATSKE
PREDSJEDNIKU RH
PREDSJEDNIKU SABORA RH
SABORSKIM KLUBOVIMA
MEDIJIMA


OTVORENO PISMO – ODGOVOR PREDSJEDNIKU VLADE RH


Potaknuti nedavnim medijskim istupima predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gosp. Zorana Milanovia, Stoer za obranu hrvatskoga Vukovara smatra svojom obvezom upoznati i upozoriti najširu hrvatsku javnost na krajnje neprimjerene, društveno izuzetno štetne i provocirajue tvrdnje koje su u tim istupima izreene. Premda od svojega osnutka Stoer stalno i iskreno poziva na društveni dijalog o problemu uvoenja dvojezinosti u slubenu uporabu u Gradu Vukovaru, jer smatra da je rije o nastavku memoricida i kulturocida koji je nad ovim gradom i njegovim stanovništvom izvršen 1991. godine, predsjednik Vlade Republike Hrvatske svojim neprimjerenim rjenikom i arogantnim stavom pokazuje izostanak, barem, elementarnog poznavanja konteksta, tijeka i posljedica dogaaja u Vukovaru iz 1991. godine te zabrinjavajui nedostatak osnovnog ljudskog i moralnog/pijetetnog odnosa prema trpljenju, mueništvu i rtvi Vukovara i Vukovaraca, ali i svih onih koji su iz razliitih krajeva naše Domovine i svijeta došli braniti istone granice hrvatske drave. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske svojim istupima ne vrijea samo dostojanstvo branitelja i stradalnika Vukovara, nego i dostojanstvo Hrvatskoga domovinskog i obrambenog rata i svih njegovih sudionika, kao i svih hrvatskih graana koji Hrvatsku vole i poštuju kao svoju Domovinu.

Rat u Vukovaru formalno jest završio, ali pravedan mir utemeljen na istini i kanjavanju onih koji su poinili zloine, nije postignut. To je jedini preduvjet stvarnog mira i zajednikog ivota. A ne nasilna realizacija manjinskih prava. Ali to predsjednik Vlade Republike Hrvatske ne eli ili ne moe razumjeti i prihvatiti. Jer, on nema empatije prema majkama koje su izgubile djecu, ne zanimaju ga ene koje su izgubile svoje mueve ili su bile silovane, potpuno je neosjetljiv prema djeci koja su izgubila svoje roditelje. On ne eli na razgovor primiti branitelje okupljenje u Stoeru. On nije sudjelovao u ratu. Njemu je obrana Domovine bila daleko od oiju i još dalje od srca. On ne razumije što se postavljanjem dvopismenih natpisa zbiva u srcima branitelja i stradalnika, kakve to potrese i bol izaziva. Njega iritiraju hrvatski branitelji, on e na hrvatske branitelje i stradalnike poslati hrvatsku policiju bez imalo srama. Nedavno je izjavio da je dobro što tijekom nedavnih prosvjeda u Vukovaru nije bilo poginulih. Znai li to da je i takva zapovjed bila spremna? Je li predsjednik Vlade Republike Hrvatske spreman zapovjediti policiji da puca na hrvatske branitelje i stradalnike? Je li bio, zapravo, razoaran što nitko nije stradao? Je li mu ao što se na vukovarskim, krvlju natopljenim ulicama iz 1991., ponovno nije prolila hrvatska krv i 2013. godine? Je li predsjednik Vlade Republike Hrvatske „sišao s uma“?

O kakvom trijumfu hrvatske drave govori predsjednik Vlade Republike Hrvatske? Zna li predsjednik Vlade Republike Hrvatske kojim su pismom bili napisani natpisi na ustanovama, institucijama ili, primjerice, hotelima u Vukovaru kada su se prvi povratnici poeli vraati u grad? Jesu li oni moda bili dvojezini i dvopismeni? Zna li predsjednik Vlade Republike Hrvatske što su zarobljenim vukovarskim franjevcima u koncentracijskom logoru na Veleprometu govorili srpski vojnici u svezi irilice? Je li se današnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske javno zaloio svojedobno za prava Hrvata na Ovari, Veleprometu, ali i u Škabrnji, elijama...? Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske to nije bitno, on ne eli za to znati, njemu je do pijeteta prema rtvi stalo „kao i do lanjskog snijega“.

Nema nikakve sumnje da svojim medijskim istupima ali i politikom koju provodi, predsjednik Vlade Republike Hrvatske snano provocira i produbljuje ionako velik i za hrvatsko društvo nemjerljivo vaan problem. Stoer je ve u više navrata naglasio da kompleksno pitanje slubene dvojezinosti u Gradu Vukovaru nije samo pitanje prava nacionalnih manjina, u ovom sluaju srpske, na realizaciju svojih Ustavnim zakonom definiranih prava, nego ono ima puno dublje korijene. Ti korijeni seu i u pitanje primjene odgovarajueg modela odgoja i obrazovanja za pripadnike nacionalnih manjina. I tu dolazimo do kljunog nerazumijevanja koje pokazuje predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Hrvatska drava ne provodi segregaciju srpske nacionalne manjine po pitanju školstva. Mi, branitelji i stradalnici, bili bi prvi koji bi se suprotstavili takvoj politici. Na djelu su samosegregacija i samogetoizacija srpske nacionalne manjine, jer nju nitko i nikada nije pitao kakav model odgoja i obrazovanja eli za svoju djecu, to su u ime njih odluili njihovi politiki predstavnici koji sada ubiru plodove svojega rada. Konano, to pitanje uope nije bitno sa stajališta realizacije prava na slubenu uporabu srpskog jezika i irilinog pisma u Gradu Vukovaru. Stoer i dalje vrsto stoji na stajalištu da je postavljanje dvopismenih natpisa (pri emu se, i to valja naglasiti, nije poštivalo slubeno nazivlje institucija i ustanova, pa je Ministarstvo unutarnjih poslova postalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje u Hrvatskoj ne postoji) protuustavno i protuzakonito s ime je upoznao i meunarodne institucije, od Europske komisije do Ujedinjenih naroda.

Na kraju, izjave predsjednika Vlade Republike Hrvatske, njegov poniavajui ton prema braniteljima i stradalnicima, na tragu su sve izraenijih elemenata totalitarizma pa se s pravom pitamo – je li Hrvatska uope izašla iz komunistikog i totalitarnog svjetonazorskog jednoumlja ili se još uvijek nalazi duboko u njemu? Naalost, sve više nam se ini da osloboditeljski i obrambeni rat za slobodnu, pravednu i bolju Hrvatsku još nije završio.

Na kraju, hrvatska javnost ima pravo na istinu pa istiemo.

Predsjednie hrvatske vlade.

Zatajili ste, da ste za razgovor vlade RH i stoera, uvjetovali nazonost samo Tomislava Josia.

Zatajili ste vanost lanka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Ne elite ga itati.

Zatajili ste dokazano sumnjive rezultate popisa stanovništva.

Zatajili ste hrvatski okupirani teritorij.

Zatajili ste srpski fašizam tijekom europskog košarkaškog prvenstva za juniorke,unato dokazima.

Zatajili ste srpski fašizam tijekom nogometne utakmice Srbija –Hrvatska.

Zatajili ste 7 kvartala konstantnog gospodarskog pada.

Zatajili ste svoj ratni put.

Zatajili ste destrukciju u istraivanju rtava komunistikog reima.

Zatajili ste Perkovia i UDBU.

Zatajili ste nenamjensko trošenje silnih milijuna u Vukovaru u „odlazne“ ceste, kojima je u zadnje tri godine Vukovar napustili više od 2000 ljudi mlaih od 35 godina.

Zatajili ste iluzornost plana 21.

Velika je hrpa toga što ste zatajili i pokušavate zamagliti otvaranjem arišta kaosa.

Osvijestite se, kaos nikome nije donio dobro.

S vjerom u Boga i hrvatski narod za hrvatski Vukovar i Republiku Hrvatsku

STOER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!