www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Ratni zloini '91-'95 u BiH > BIH: 23 GODINE ZA UBOJSTVA HRVATA I BONJAKA IZ PRIJEDORA
Ponedjeljak, 08 Oujak 2021
 
 
BIH: 23 GODINE ZA UBOJSTVA HRVATA I BONJAKA IZ PRIJEDORA
Ponedjeljak, 23 Rujan 2013
Link: http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews%5Btt_news%5D=221162&tx_ttnews%5BbackPid%5D=850&cHash=fccde2e90b

Prizivno vijee Suda Bosne i Hercegovine pravomono je osudilo dvojicu pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba na po 23 godine zatvora proglasivši ih krivim za ubojstvo više od 200 Hrvata i Bošnjaka poinjeno na planini Vlaši u kolovozu 1992. godine. Iz Suda BiH potvreno je kako su odbaene albe obrane i tuiteljstva na prvostupanjsku presudu kojom su u lipnju Radoslav Kneevi i Marinko Ljepoja proglašeni krivima za zloin protiv ovjenosti i osueni na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od po 23 godine. Dvojica suoptuenih Petar ivi i Branko Topola osloboeni su krivnje. Trojica koji su proglašeni krivim oznaeni su odgovornima jer su od travnja do kraja rujna 1992. sudjelovali u udruenom zloinakom poduhvatu usmjerenom protiv hrvatskog i bošnjakog stanovništva opine Prijedor radi njihova progona.

Rekli da ih vode na razmjenu, pa strijeljali

Kao pripadnici interventnog odjela policije u Prijedoru oni su 21. kolovoza 1992. godine sudjelovali i pomagali u pratnji konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjake i hrvatske nacionalnosti iz opine Prijedor. Rije je o osobama koje su prije toga bile zatoene, a iz logora u okolici Prijedora transportirani su uz objašnjenje kako ih se vodi na razmjenu.

Konvoj je zaustavljen pored rijeke Ugar na planini Vlaši te je iz njega izdvojeno 200 ljudi koji su zatim odvedeni do ruba provalije gdje su i strijeljani. Nakon što su njihova trupla pobacana u provaliju, ubojice su na njih bacili i rune granate kako bi bili sigurni da nitko nije preivio. Dvanaest zatoenika ipak je uspjelo preivjeti masakr, a neki od njih su svjedoili i na suenju.

 
Sljedea »
 
Top! Top!