www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Ponedjeljak, 08 Oujak 2021
 
 
PREMINUO JE HRVATSKI DOMOBRAN STJEPAN BRAJDI
etvrtak, 31 Listopad 2013

Jutros 30. listopada u svom domu u Kustošiji u Zagrebu iznenadno je preminuo Stjepan Brajdi, asnik Hrvatskih oruanih snaga NDH, hrvatski domobran i domoljub. Roen je 12. prosinca 1926.g. u Sesvetskim Selima. Završio je Domobransku asniku školu i bio promaknut u in porunika. U NDH dvije je ratne godine sluio u hrvatskoj vojsci. Preivio je Bleiburg i Krini put te se vratio u Zagreb. U noi 4/5. kolovoza 1945. uhapšen od OZNE u Zagrebu i osuen na smrt strijeljanjem. Imao je tada svega 19 godina. Kasnije je pomilovan je na 20 godina robije. Robijao 10 godina u Gradiški, Lepoglavi i Srijemskoj Mitrovici. Zatim je godinu i pol odsluio u kaznenikom puku u JNA.

Ostvarenjem slobodne Hrvatske drave okuplja se sa preivjelim kolegama, koji su kao mladii u vremenu Drugog svjetskog rata zajedno stjecali vojna znanja, na Vojnom uilištu u Zagrebu u Ilici 242 za obranu Hrvatske. Bio je lan asnikog kluba 242. Tehniki je uredio knjigu 'Svjedoci jednog vremena' o svjedoanstvima s Krinih putova preivjelih kolega iz asnike škole.

Bio je višegodišnji predsjednik Udruge Macelj 1945. Zasluan je za izgradnju grobnice na Macelju, za vraanje posmrtnih ostataka 1163 rtava nakon 12 godina s tavana patologije Medicinskog fakulteta u Macelj te za njihov sveani pokop na Macelju 22. listopada 2005. godine. Veliki doprinos dao je u vrijeme izgradnje crkve Muke Isusove i Krinog puta, kao i naposljetku za ureenje spomen-sobe rtava u Macelju. Prvi je primijetio i javno se zaloio protiv promjene teksta i pokušaja trostruke krivotvorine natpisa na Bleiburškom spomeniku, podignutog “na ast i slavu hrvatske vojske”, koji je dio teksta nekome postao nepoeljan.

Prema vlastitoj izjavi, cijeli je ivot, sve do smrti bio moralno-politiki nepodoban. U stvari bio je nepotkupljivi domoljub, vjeni bojovnik za ast, istinu i slavu hrvatskog naroda.

Pokoj vjeni daruj mu Gospodine
i Svijetlost vjena svijetlila mu!
Poivao u miru Bojem!

POKOP IZ MRTVANICE NA MIROGOJU U ZAGREBU
U UTORAK 5. STUDENOG 2013. U 14:10 SATI


NEKA MU JE LAKA HRVATSKA ZEMLJA
KOJU JE TOLIKO LJUBIO
!

Damir Borovak, dipl. in., publicist, novinar Radio Marije, publicist
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!