www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 20 Rujan 2020
 
 
MASOVNA GROBNICA - U HUDOJ JAMI PRONAENI I ENSKI KOSTURI
Subota, 23 Svibanj 2009
Huda Jama
Datum objave:
22.05.2009 20:15
Autor: Hina / tportal.hr

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/22354/U-Hudoj-jami-pronadeni-i-zenski-kosturi.html
U napuštenu rudniku Barbarinu rovu u naselju Hudoj jami blizu Laškoga (Slovenija), gdje je prije dva i pol mjeseca otkrivena jedna od najveih masovnih grobnica iz vremena neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, nalaze se i posmrtni ostatci ena, javila je Slovenska televizija.
Strunjak za sudsku medicinu Joe Balaic potvrdio je u razgovoru za novinare Slovenske televizije da su u rovu pronaena i tijela ena, ali je zanijekao informacije da su naeni posmrtni ostatci djece.

Novinari su posjetili Barbarin rov da bi provjerili kako tee ekshumacija do sada otkrivenih rtava.

Balaic je u razgovoru potvrdio da se u napuštenu rudniku po dosadašnjim istraivanjima nalaze tri jame, vjerojatno pune ubijenih rtava iz poraa, no one se za sada ne ispituju.

Dosad otkrivene rtve naene su u gornjoj galeriji rudnika, kad je u poetku oujka dravno povjerenstvo za rtve poraa s ekipom rudarskih inenjera probilo više betonskih, zemljanih i metalnih pregrada koje su godinama skrivale mjesto zloina.

Otkrivanje Hude jame i prikazivanje rtava koje su tamo umrle u agoniji odmah nakon sukoba u Drugom svjetskom ratu osupnulo je Sloveniju, u kojoj se nalazi više stotina grobnih mjesta iz prvih poratnih mjeseci u kojima se nalaze ubijeni pripadnici "poraenih vojski" i civili, meu njima i brojni Hrvati s "krinog puta".

Do sada se pretpostavljalo da su u Barbarinu rovu samo ubijene razoruane vojne osobe i muškarci, vjerojatno slovenski domobrani, te pripadnici hrvatskih oruanih snaga.

....................
Otkrie je osupnulo Sloveniju. Ima li u ostalim bivšim republikama (Hrvatska i BiH) osupnutih ljudi koji su godinama ekali potvrdu svojih sumnji… i eto doekali je… nema tu radosti … samo tuga…

(komentar administratora HD-a)


 

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!