www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 04 Oujak 2021
 
 
DOITE U VUKOVAR 18. STUDENOGA
etvrtak, 07 Studeni 2013
DOITE U VUKOVAR 18. STUDENOGA
(ja to moram)


Pogled joj je bio uperen prema velikom bijelom kriu, i širokom i tihom Dunavu. Iz njih je, u to toplo predveerje, s drvene klupe, po tko zna koji put itala ve napamet nauenu tunu i slavnu vukovarsku knjigu. Saznanje da se radi o eni, roenoj Vukovarki, djelatnici vukovarske bolnice, koja je do zadnjeg dana dijelila sudbinu svoga grada i njegovih branitelja, koja je uz obiteljski gubitak, prošla i strahote Vupikovih hangara i Srijemske Mitrovice, izaziva u Vama osjeaj poštovanja i asti kratkog druenja sa njom. Njezina pria je bila najbolji referat s Hrvatskog rtvoslovnog kongresa, koji se toga dana odravao u Vukovaru.

Vidim imate u ruci olovku i papir. Imala bi vam puno toga rei. U oima mi je sva ta divna pobijena mladost iz bolnice. Ne mogu, a da ne spomenem Roberta Šilia iz Konjica. Visok deko, iako ranjen stalno je elio ii na poloaj. Ja to moram. Govorio je on. Kada je kao teški ranjenik umro, cijela bolnica je plakala.

eljko Herceg iz Otoka, takoer, iako ranjen, stalno je traio i išao na poloaj. Kada su u bolnicu poeli ulaziti etnici, rekao mi je. Gospoa Marija, ako poginem nemojte zaboraviti na mene. Kako je lijepo što ste danas došli i poloili cvijee. Doite što eše. Dovedite ekskurzije. Nedavno su tu bili i BBB-oysi. Bili su divni. Doite 18. studenog kada cijeli grad plamti od zapaljenih svijea. Teško mi je kada jedni šetai prolaze nasipom i okreu glavu od bijelog kria. Dodala je tunim, depresivnim glasom. Prolaze pokraj njega kao pokraj turskog groblja. Dodali bismo mi. Precizno je, kao ultrazvukom, svojim tunim oima prepoznavala, i u svom gradu, Vukovarsku i ne Vukovarsku Hrvatsku.

Ime i slika eljka Hercega iz Memorijalnog muzeja na Ovari svijetle i šalju svoju svijetlost do svakog kutka gdje stanuje njegova domovina.
Rijei Roberta Šilia proitajmo nekoliko puta, i analizirajmo ih kao reenicu. Odredimo u njoj i subjekt i predikat, i imenice i zamjenice, i glagole i pridjeve, i stilske figure i personifikacije... odredimo smisao i poruku ove male reenice i svega onog velikog izreenog u njoj.

Doimo u Vukovar 18. studenoga, kada sa grana pada uto liše, i poklonimo se našim prerano palim, zelenim listovima.

ARKO MARI
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!