www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 04 Oujak 2021
 
 
REFERENDUM I DEMOKRACIJA
Subota, 16 Studeni 2013
U Hrvatskoj je vrlo teško, praktiki gotovo i nemogue postii da se raspiše Referendum na inicijativu graana. To je pokazala i dosadašnja praksa. U roku 15 dana potrebno je skupiti preko 400 000 valjanih potpisa. Pa kad se i to postigne onda se svim snagama nastoji onemoguiti provoenje volje graana. Nedavno je ak i mijenjan jedan zakon da bi se uinilo nepotrebnim raspisivanje referenduma koji su zahtijevali Hrvatski sindikati. Trenutno  meu politiarima vlada velika nervoza oko raspisivanja referenduma za koji je Graanska inicijativa “U ime obitelji“ skupila preko 700 000 potpisa, a u kojem se zahtijeva da se u Ustav unese reenica „Brak je zajednica muškarca i ene“.

Najprije se zaueno postavljalo pitanje otkud im novci da organiziraju skupljanje  tolikog broja potpisa, pa zatim su pojedini sabornici htjeli tumaiti Ustav i zakonske procedure tako da Sabor treba potvrditi odluku Referenduma  što je potpuno protuustavno. Sad pak, nakon što je ve raspisan Referendum, postoje inicijative da se prijedlog definicije braka kao zajednice muškarca i ene unaprijed proglasi protuustavnim jer se njime prema tumaenju LGBT udruga visoko financiranih  od hrvatskih ministarstava i stranih donatora krše prava manjina što uope nije istina.

Ve tisuama godina brak je tono definiran gotovo u svim narodima i vjerama kao zajednica muškarca i ene. Prema tome ova definicija je vrlo tona i iskljuiva i svaka druga zajednica izmeu dvije ena ili dva muškarca nije to, ali to ne znai da partneri u takvim zajednicama  ne mogu imati sva druga prava i obaveze koja im nitko ne eli niti ne namjerava uzeti.   Pitanje je zaštite imena i  u kojem je izraen specijalni karakter braka. Referendum je upravo za to potreban da se sprijei napad na brak i izvrši nasilje i na  jezik i tradiciju kao i na sam brak. Imamo zastrašujue primjere u nekim zapadnim zemljama gdje su dospjeli tako daleko da se slubeno u formularima  više ne smije pisati otac i majka ve Roditelj A i Roditelj B, a  sve pod izlikom brige za enska prava. Pri tom nitko ne vodi brigu o zaštiti djejih prava pa i prava onih koji se smatraju oevima i majkama. Zar se djeci ele oduzeti prava da roditelje zovu mama i tata?  Pa neka umjesto toga djeca zovu roditelje  AAAAA  i  BEEEE? Izgleda smiješno ali prema slubenim dokumentima tih zemalja bilo bi tako. Upravo zbog toga treba u USTAV unijeti definiciju da je brak zajednica ene i muškarca da nam se  kasnije ne bi dogodilo ono što nam spremaju LGBT udruge odnosno bolje rei njihovi financijeri i nalogodavci.

Treba posebno napomenuti da organizacije koje štite brak predvode ene.
Predsjedniku se Milanoviu, kako je rekao, gadi inicijativa  Graanske udruge U ime obitelji, jer po njemu zadire u prava manjina.  Nije li zajednica muškarca i ene posebna zajednica pa prema tome mora imati i posebno ime – ne nijeui nikome njegova prava?  Milanoviu bi bilo mnogo korisnije, bolje i potrebnije da se potrudi kako bi nezaposlenim osigurao Ustavom zagarantirano pravo na rad, a rtvama komunizma i drugih totalitarizama  pravo na poštovanje i pijetet. Tako bi sve zajednice u društvu mogle ivjeti mirnije zadovoljnije.

Dr. Ivo Soljai, prof. emeritus
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!