www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 04 Oujak 2021
 
 
SISAK: PREDSTAVLJANJE KNJIGE "BISKUP NA PRVOJ CRTI"
Subota, 07 Prosinac 2013

Predstavljena knjiga "Biskup na prvoj crti"

Predstavljanje knjige „Biskup na prvoj crti“ sisakog biskupa Vlade Košia odrano je u petak 6. prosinca u sisakom Velikom Kaptolu. O knjizi su govorili biskup Koši, recenzenti akademik Josip Peari i dr. Josip Stjepandi, nakladnik Stjepan Jurani i urednik Stjepan Vego. U prepunoj Dvorani bl. Ivana Pavla II. predstavljanju su nazoili brojni Sišani i ugledni gosti pristigli iz cijele Hrvatske.

Govorei okupljenima o knjizi urednik Vego iznio je kako ova nova knjiga biskupa Košia na preko 350 stranica donosi zbir javnih nastupa, homilija, pisama i reagiranja sisakog biskupa. Od propovijedi na Bleiburgu 2010. g. do reagiranja na pojedine medijske natpise od prije samo nekoliko tjedna. „Cilj ovih rijei izgovorenih s propovjedaonice, ili napisanih na oruu nove evangelizacije, društvenim mreama, uvijek je i prije svega bio kod biskupa Košia borba za istinske vrijednosti u našem narodu. Kao urednik mogu ustvrditi da svakom tko uzme ovu knjigu danas u ruke, pojedine rijei napisane tek prije dvije ili tri godine zvuat e proroki, a onima koji e ovu knjigu uzeti u ruke za pedeset godina ona e predstavljati svjedoanstvo ivljenja drevne vjere na ovim našim prostorima“, rekao je Vego.

Akademik Peari istaknuo je kako kada je po završetku Domovinskog rata Vlado Koši napisao knjigu upnik na prvoj crti, vjerojatno su mnogi mislili da e on odahnuti i nee više biti na prvoj crti. „Siguran sam da je i on bio svjestan, kao i mnogi od nas, da je to bio kraj samo onog vojnog dijela agresije na našu domovinu i da e morati nastaviti svoju borbu. I doista tu biskupovu borbu za Hrvatsku opisuje knjiga koja je pred nama – Biskup na prvoj crti. Dovoljno je samo vidjeti o emu naš biskup govori i piše. Tako su njegove homilije, koje su dane u prvom dijelu knjige, posveene rtvama Bleiburga i krinoga puta, alkarima, rtvama totalitarnih reima, danu sjeanja na rtve Domovinskog rata, poginulim i nestalim pripadnicima MUP-a RH, muenike smrti Antuna Grahovara, braniteljima Gvozdanskog, Domovini, generalima u Haagu…“

Dr. Stjepandi, ovjek od kojega je i došao neposredni poticaj za objavljivanje ove knjige, progovorio je izmeu ostalog o vanosti knjige i zašto je ona morala ugledati svjetlo dana. „Kao prvo, biskup Koši je na temelju svoje slube vrlo paljivi svjedok vremena, a svaki njegov zapis svjedoanstvo o ovome turbulentnom vremenu u kojoj su temeljne ljudske vrijednosti. Bodrea rije uvijek je dobro došla i njome on izravno intervenira u realitet i time aktivno sudjeluje u njemu i mijenja ga, poboljšava, a prije svega daje nadu i potie druge na djelovanje. Kao drugo, gledajui sa strane ini se kao da se biskup Koši posebno brine za one društvene skupine za koje se nitko drugi ne brine, pa su zaboravljene ili pak potpuno obespravljene. Kao tree, biskup Koši ima oigledno prorokog dara, koji bi politiarima dobro došao. Ono što je on 2012. godine poduzeo za naše generale te stanovnike Gvozda, zorno je pokazalo s kakvim e se problemima ove godine sueljavati naši Vukovarci. Danas je postalo bjelodano da se tu ne radi o manjinskim pravima nego manjinskim privilegijama“, poruio je dr. Stjepandi.Nakladnik Stjepan Jurani podsjetio je na prvu knjigu „upnik na prvoj crti“ i  rekao kako mu je iznimno zadovoljstvo što je mogao potpisati i prvu, a sada jednako vanu i ovu drugu knjigu.


Govorei o autoru i knjizi, istaknuo je kako u njoj moemo išitati tri crte koje krase biskupa Košia, a to su bogoljublje, domoljublje i ovjekoljublje. Posebno naglašavajui bogoljublje, Jurani je rekao kako svi govori i homilije u ovoj knjizi zapravo završavaju molitvom, koje kada bi stavili u korice, postale bi molitvenik.

Na kraju okupljenima se obratio i biskup Koši istiui kako knjiga sadri njegove govore i nastupe u odnosu na stanje u društvu i društvene probleme, a i presjek je njegove slube sisakog biskupa kroz zadnje etiri godine. Biskup je istaknuo kako je potrebno i poeljno, kao što nam brojnim primjerima to pokazuje Krist, ali i sveci poput Kvirina, da se vjernici bave društvenim pitanjima, prokazuju nepravdu, bore se dobro i pravdu, ukljue u društvo i mijenjaju ga na bolje. Na kraju biskup je zahvalio svima koji su bili ukljueni u nastajanje ove knjige.Kratki pregled knjige

Akademik Josip Peari
Sisak, 06. 12. 2013.

GOVOR NA PREDSTAVLJANJU KNJIGE BISKUPA VLADA KOŠIA „BISKUP NA PRVOJ CRTI“ 

Moja recenzija knjige biskupa Vlada Košia „Biskup na prvoj crti“ tiskana je u knjizi. Vjerujem da ete je proitati pa u danas samo pokušati dodatno obrazloiti zašto sam u njoj govorio kako je upravo biskup Vlado Koši ponajbolji predstavnih svih onih koji vole i hrvatski narod i hrvatsku dravu.

Blaeni Ivan Pavao II. za nas Hrvate govorio je da smo NAROD NADE!

Bivši francuski vojni biskup Michel Dubost, prije desetak godina na meunarodnom vojnom hodoašu u Lourdesu, rekao je da se divi Hrvatima, jer imaju nešto što sve više nestaje, imaju vrijednosti koje se u Europi gube, a bez kojih ona ne moe ivjeti.

I naš Papa i francuski biskup su, prije svega, mislili na našu ljubav prema Bogu, svom narodu, Domovini i obitelji. Oni su itekako znali da te ljubavi  svjetski monici smatraju glavnim prijetnjama njihovoj vladavini svijetom.

Vama je sigurno jasno koliko je izuzetna ljubav koju su naši branitelji pokazali prema svom narodu i Domovini u Domovinskom ratu, njegovom nastavku u Haagu. Velianstven je bio doek generalima Gotovini i Markau kada je zapravo hrvatski narod pokazao svjetskim monicima, unato propagandi njihovih slugu i na vlasti i u medijima, da te vrjednote ive u nama i ne mogu ih uništiti.

Danas tu ljubav branitelja ponajbolje predvodi Stoer za obranu hrvatskog Vukovara. Svjedoci smo njihove borbe za njihov i naš Vukovar, koji je ponovno izloen napadima. Nekad su napadai bile srpske horde, a sada su to oni u Hrvatskoj koji su na elu provoenja Velikosrpskog Memoranduma 2.  Svjedoci smo da je hrvatski narod prepoznao što svima nama znai ovakvo djelovanje Stoera, pa evo upravo je i obznanjeno da je Stoer sakupio 650.000 potpisa za referendum.

Ve je Graanska inicijativa »U ime obitelji« uinila na prvi pogled nevjerojatni podvig sakupivši 750.000 potpisa za obranu višetisuljetne vrednote braka. Za obranu kršanskog naina ivota, ivota u skladu s Bojom voljom. 

Natjerali su Vlast da raspiše referendum, a zatim je izvojevala velianstvenu pobjedu na referendumu. Danas itam na portal Dnevno.hr tekst koji zapravo govori koliko su bili u pravu i Ivan pavao II. i francuski biskup:

Tako su Francuzi, eto, ostali bez braka i roditeljstva, potpuno obeshrabreni. Sve dok zube vladajuima nije pokazala jedna mala Hrvatska. Nakon što su Hrvati pobijedili na referendumu i zaštitili svoj brak i Francuzi su vidjeli da to nije nemogue pa su izdali slubeni dopis u kojem navode da zahvaljujui hrvatskom narodu kreu u prikupljanje potpisa za referendum.

(…)

Demokratska Europa zahvaljuje maloj Hrvatskoj koja se s demokracijom upoznala tek prije dvadesetak godina. No, jesu li te zahvale povezane samo s demokracijom ili se tu krije ona jedna duhovna sfera u kojoj naši Hrvati uvijek pobjeuju? Naime, Hrvatska je uspjehom na ovom referendumu uspjela povezati sve vjernike u Europi. Hrvatska je uspjela vratiti vjeru u ateistiku Europu. Vjernici su ti koji su se ohrabrili boriti protiv okupacije zlih zakona kojima se eli uništiti Boga, i zahvaljujui Hrvatskoj oni su shvatili da se moe. Referendum o braku nije bio referendum o demokraciji u Hrvata nego izravna borba dobra i zla koja se trenutno odvija u cijelome svijetu.

Tako je profesor Matko Maruši, nekadašnji dekan splitskog medicinskog fakulteta, nakon referenduma lijepo izjavio: "Hrvatska je ostala zadnja zemlja koja moe spasiti svijet! Svi najvei su pali. I Španjolska i Brazil, a mala Hrvatska još jedina prua otpor. Kad to kaem, onda mi se smiju, a ja im kaem samo se vi smijte, ne samo da se dobro zabavljam, nego sam i u pravu. Ako sotona ipak nekim udom pobijedi, asno emo primiti poraz i otii u povijest kao narod koji je pruio najvei otpor nastranosti". Sotona nikada nee pobijediti, a Hrvati svojom pobjedom ulaze u povijest kao narod koji je pobijedio zlo.

Zašto vam ovo govorim? Zato što je biskup Vlado Koši cijeli svoj ivot posvetio ovim temama, ovim hrvatskom vrjednotama kojima se divio francuski vojni biskup, a danas cijeli kršanski svijet. O tome svjedoi i ova knjiga – koja daje samo djeli djelovanja biskupa Košia.

Na prvi pogled izgleda nevjerojatno kako je naš Papa Ivan Pavao II. prepoznao da smo mi NAROD NADE. Ali, kada je vidio da u našem narodu imamo ljude kakav je biskup Koši, jasno mu je bilo sve, zar ne?
. Ne zaboravimo, upravo je Papa Ivan Pavao II. imenovao dr. Vladu Košia 29. prosinca 1998. pomonim biskupom zagrebakim i titularnim biskupom Ruspe te je 6. veljae 1999. zajedno s mons. Josipom Mrzljakom u zagrebakoj katedrali zareen za biskupa.

Iako sam u recenziji ve komentirao jedan biskupov tekst, ovdje u proitati cijeli taj tekst:

Podrška Stoeru za obranu hrvatskog Vukovara

Facebook stranice biskupa Košia, 3. rujna 2013.

MALO PRIJE POSLAO SAM GOSPODINU AKADEMIKU PEARIU I GI PERNAR SLJEDEE:

Poštovani Akademie,

Sve same tune vijesti: smrt Zvonka Bušia i postavljanje irilinih natpisa u Vukovaru. Gospoa Renata Pernar mi piše da „Stoer za obranu hrvatskog Vukovara vapi za mojom rijeju“.
(Iako naš biskup to ne eli priznati, ali ove rijei pokazuju koliko su njegove rijei vane hrvatskim ljudima. Ponavljam: Stoer VAPI za biskupovim rijeima. Drugim rijeima, Stoeru su posebno vane rijei podrške BISKUPA KOŠIA!) Ne znam što bih drugo mogao rei nego da im dajem svesrdnu podršku i da sam zgroen brutalnošu vlasti koja pokazuje toliki raskorak od osjeaja svoga naroda. Po ovom vukovarskom bih dogaaju sad mogao slobodno rei da ova vlast nije samo „odnaroena“, kako sam ju nazvao kad je ukinula pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom tragedije u Bleiburgu, nego što više – ova je vlast oito protunarodna! Ona naime ide direktno protiv našeg, hrvatskog naroda, gazi ga i ne poštuje nikakve primjedbe niti opravdane zahtjeve. Svakako, ako postoji i mala opravdana sumnja da podaci o treini graana grada Vukovara kao pripadnicima srpske manjine nisu toni, nije se smjelo ii s tim. Drugo, zar Vukovar ništa ne znai ovim našim vlastodršcima, zar su oni na pozicijama srpskih osvajaa? To je neuveno u svijetu, toga nigdje nema. Nije udo da Zvonko Buši nije mogao više ivjeti u takvoj Hrvatskoj, koja postaje – kako rekoh prije godinu dana u Gvozdu – Protuhrvatska! A ne samo Zvonko, toliko branitelja koji su podigli ruke na sebe, kau više od 1.700. Tko za njih pita? Daj nam, Boe, samo snage da se sve ovo dobro završi, da nitko ne strada i da ova protunarodna vlast ve jednom ili prizna svoje pogreške - kao u sluaju lex Perkovi – i promijeni svoje djelovanje ili odstupi.

Pozdrav!

+Vlado Koši

Treba li uope objašnjavati da su svi dogaaji nakon ovog pisma pokazali koliko je vlast PROTUHRVATSKA. Koliko je u pravu naš biskup koji ju je ovako definirao! Mogao bih nabrajati mnogo toga, ali zadrat u se na injenici da oni od svog protunarodnog djelovanja ne odustaju. Dakle, zadrat u se samo na referendumu o irilici citirajui još jedan tekst s portala Dnevno.hr (03. prosinca 2013):"Referenduma o irilici nee biti dok sam ja iv (predsjednik Vlade, JP)", izjavio je premijer Zoran Milanovi ...

… potpisi za 'referendum o irilici' su prikupljeni
(650.000 op. JP) i ukoliko vladajui ele poštovati Ustav i zakone morali bi znati da e se i taj referendum morati provesti prema postojeem zakonu.

Naime, lanak 89. (vaeeg) Ustava RH izrijekom kae: "Zakoni i drugi propisi dravnih tijela ne mogu imati povratno djelovanje.”

To bi znai da nema retroaktivne primjene novih pravila jer to u pravu jednostavno ne ide. Vrijede dakle ona pravila koja su vrijedila na dan predaje zahtjeva za prikupljanje potpisa. I tu prestaje svaka rasprava. Sve ostalo vodi u anarhiju …

Treba li uope spomenuti da se vlast stalno poziva na poštivanje zakona, a svako malo im Ustavni sud pokae da stalno krše Ustav RH. Oito e to pokušati i s referendumom o irilici. Iz jednostavno razloga što su oni, kako je sjajno definirao biskup Koši, a što je dano i u ovoj knjizi, PROTUNARODNA VLAST!

Meni jedino ostaje estitati biskupu Košiu i na ovoj knjizi i zahvaliti mu na svemu što je dosad uinio, što sada ini i što e još uiniti za hrvatski narod i hrvatsku dravu!
HVALA BISKUPE!
A vama najtoplije preporuam da proitate ovu knjigu I da joj se stalno iznova vraate!

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!