www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 04 Oujak 2021
 
 
PRIOPENJE ZA JAVNOST
Utorak, 10 Prosinac 2013
Zgroeni injenicom da je na zidu Klinike za radiologiju KBC-a u Splitu, bila obješenu slika bivšeg etnikog povjerenika za Split, iz Drugog Svjetskog rata, lijenika Jakše Raia, mi zadarski branitelji duni smo reagirati i javno iskazati svoj stav jer upitno je koliko takvih zloinaca visi po zidovima ove napaene zemlje.

 
Hrvatska je trenutno suoena sa nevjerojatnom eskalacijom ljeviarskog ekstremizma, koji prodire u sve strukture ovog društva. 

Kao što je iz povijesti znano, još od biblijskih vremena, glasovi prezrene, izmuene, zaboravljene i jadne sirotinje nikada nisu uspjeli doprijeti do velebnih faraonskih palaa, a gospodari ljudskih sudbina bili su okrueni poltronima, istomišljenicima, idejnim beskimenjacima i kameleonima ali mi se nadamo da danas hoe.

Pitamo se da li je neki lijenik koji se odazvao pozivu savjesti i dragovoljno se prijavio sluiti svom narodu i domovini u Hrvatskom obrambenom ratu zasluio imati priliku biti pokazan svom narodu kao junak na zidovima neke bolnice. Naravno da nije, kao što niti jedan novinar koji je izvještavao o zloinima jugo-etnike horde koja je napadala Hrvatsku danas nije zasluio imati svoju emisiju ili kolumnu u bilo kojim Hrvatskim medijima. O profesorima i drugim intelektualcima koji su takoer zatamnjeni u ovom autistinom i bolesnom društvu  nema potrebe niti govoriti.

Pitamo se gdje su uvari istoe Hrvatskog društva koji su zadueni za uvanje antifašizma i ostalih tekovina, zašto nisu kako je to potrebno i valjano odmah osudili one koji su se usudili drati sliku jednog fašiste i pripadnika vojske koja je bila u sastavu nacista.

Nadamo se da hoe, ali zasigurno još nisu stigli osuditi ovu situaciju jer imaju puno posla bavei se progonom hrvatskih nogometaša, osudom napaenih Vukovaraca, hrvatskim kolonama sjeanja i progonom hrvatskih novinara, ili pak ele upozoriti ovo društvo da nije u redu smanjivati steena prava manijskih skupina u jednom društvu kao što su primjerice Hrvatski branitelji i njihove obitelji, Domovinska Hrvatska u svijetu, Hrvati u BiH, ubijeni Hrvati koji se još vode kao nestali, radnici i seljaci.

udno je samo to kako mi Hrvatski branitelji nismo uspjeli ivjeti po formuli naših partizana, etiri godine boriti se protiv fašizma a onda 70 godina ivjeti od antifašizma.

Politiari svih stranaka prestanite ovu Hrvatsku poniavati, prestanite Hrvatskog ovjeka, radnika i branitelja uništavati jer jednom e netko doi i stati na kraj vašoj bahatosti i oholosti, jednom e netko pokazati da ova Hrvatska nije izgubila pamet  niti pamenje, jednom e netko ovaj mazohistiki narod izvui iz etveroreda i skinuti ga sa krinog puta, i tada e postati jasno ne samo Hrvatskoj ve cijelom svijetu da ste vi bili samo bijedno perje  razneseno na velebitskoj buri.

Psalam 26
„U onaj dan, pjevat e se ova pjesma u zemlji Judinoj: »Tvrd grad mi imamo: za obranu nam On podie zidove i predzia. Otvorite vrata! Nek ue narod pravedni koji uva vjernost, iji je znaaj vrst, koji uva mir jer se u te uzda. Uzdajte se u Gospodina dovijeka, jer Gospodin je Stijena vjena; on obara one koji obitavahu visoko, razvaljuje tvru visoku, ruši u prah, sravnjuje sa zemljom, te je gaze noge, noge ubogih i koraci nevoljnih.“

Branitelji i dragovoljci zadarskih udruga:

1.HVIDRA- Zadar
2. Maloljetni dragovoljci Domovinskog rata Zadar
3. ene u Domovinskom ratu-Zadar
4. PSG SOD Damir Tomljanovi-GavranWikipedija

Jakša Rai
(Vrbanj, Hvar, 5. kolovoza 1868. — Split, 23. kolovoza 1943.), lijenik i politiar.

ivotopis

Rodio se na otoku Hvaru. Studirao je medicinu u Pragu, Grazu i Innsbrucku, gdje je doktorirao 1990. godine. Radio je u Innsbrucku kao asistent na Institutu za opu i eksperimentalnu Patologiju. Daljnju specijalizaciju završio je u Ljubljani da bi 1904. godine otvorio kliniku u Splitu.

Bio je na poloaju gradonaelnika Splita izmeu veljae 1929. i lipnja 1933. godine. Zapoeo je modernizaciju gradske bolnice i poeo pošumljavati Marjan, za što ima velike zasluge, jer je zajedno s društvom "Marjan", osim pošumljavanja, izgradio staze i naselio park-šumu srnama i zeevima.

Na poetku Drugog svjetskog rata Rai je pristupio etnikom pokretu, pa ga je etniki vojvoda Draa Mihailovi imenovao Povjerenikom za Dalmaciju.  Godine 1943. Raia su ubili komunistiki agenti.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!