www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 04 Oujak 2021
 
 
IVAN LOVAKOVI: BADNJAK 1918. GODINE
Ponedjeljak, 23 Prosinac 2013


 U boinom ozraju  ovih dana, treba se prisjetiti Badnjaka 1918. godine kada hrvatska vojska pobjedonosno oslobaa Meimurje pod vodstvom dopukovnika Slavka 'viteza' Kvaternika i pripaja ga tadašnjoj Dravi SHS. To je bila sjajna bitka koja se odvila nedugo nakon poraza na brzinu skupljene hrvatske vojske pod vodstvom bojnika Ivana Taškovia 13. studenog 1918. godine u Nedelišu.  

Kvaternik je  razradio strateški efikasan plan u kojem je sa nekoliko mješovitih hrvatskih eta i konjikih divizija meu kojima su bili i 'Hrvatski domobrani' oslobodio 24. prosinca Meimurje u jednom jedinom danu uz minimalne gubitke.

Dopukovnik Slavko 'vitez' Kvaternik se u inu dopukovnika prikljuio se Narodnom vijeu Drave SHS u kojem postaje glavar stoera vojske. Kada je ugušena Drava SHS a Kraljevina SHS izdajniki i podlo predaje Talijanima dio hrvatske Dalmacije i Istru s Rijekom, ali po zaslugama dopukovnika Kvaternika nova drava zadrava u svojim granicama Meimurje.
To je bilo drugi put da hrvatska vojska oslobaa Meimurje, jer je hrvatski ban Jelai  iz Varadina 9. rujna 1848. godine prvi puta nakon 600 godina s hrvatskom vojskom  pod hrvatskim barjakom ušao u Meimurje i tako ga pripojio Hrvatskoj.

Ova obljetnica je prilika da se podsjetimo da je trei puta Meimurje osloboeno od okupacije 6. travnja 1945. kada akovec oslobaaju Bugarska vojska i Crvena armija, a potom „hrabro“ ulaze prve partizanske jedinice Kalnikog odreda i poinju provoditi komunistiki teror staljinistikog tipa.

Kao posljedica revolucionarnog terora Titovih komunista u slijedeim je godinama oko  800 Meimuraca je ili odvedeno u poznati akoveki grad Zrinskih i kao neprijatelji narodne vlasti i Jugoslavije tamo nestaju  ili bivaju ubijeni širom osloboenog Meimurja. Tako je svoje tree oslobaanje Meimurje najkrvavije platilo.

Vjerojatno zbog tog terora i pola stoljea indoktrinacije i dan danas u Nedelišu postoji ulica komunistikog diktatora Maršala Tita i u akovcu postoje ulice poznatih komunistikih egzekutora i ZAVNOH-a , mada su svi bili za komunistiku diktaturu i Jugoslaviju, a protiv demokracije i slobodne Hrvatske.  Apsurdno i nelogino, ali  to je naša stvarnost.

Radujemo se što postoji još jedna stvarnost.  Stvarnost Isusovog roenja i povijesne  istine pred Bogom i ljudima. Istina se moe sakrivati neko vrijeme i to je uspješno raeno pod svim diktaturama, ali maske kad tada padnu. Kao što je to i sada sluaj kada se sjeamo svih osloboenja Meimurja. Ovih dana elimo slaviti i osloboenje Meimurja i jedinstvenu radost Boia. Taj dan se stvarnost neusporedive Boje ljubavi utjelovila u Isusu meu nama.   

Taj dan je i jedan Hrvat dopukovnik Slavko 'vitez' Kvaternik oslobodio Meimurje. To treba  proklamirati i proslaviti.!

Isus i danas po Duhu Svetome po crkvi poziva na opraštanje i ljubav. Isus je iv zato moramo ivjeti odgovorno i  proklamirati istinu nasuprot lai, jer Bog koji je istina ne eli podravati la, kako je zapovjedio u Dekalogu.

Ivan Lovakovi, Hrvatski domobran Varadin-akovec
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!