www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Petak, 05 Lipanj 2020
 
 
U UPI SVETE OBITELJI SVEANO OBILJEENA 22. OBLJETNICA MEUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE
Srijeda, 01 Sijeanj 2014

Ozraje priprema za obiljebu 22. obljetnice meunarodnog priznanja Hrvatske poelo je spontano tijekom tradicionalnog boinog susreta upljana u Pastoralnom centru upe Svete obitelji, pod pokroviteljstvom upnika, vl. Ivice Zlodi, susreta na kojem se uz okrjepu i zakusku u obiteljskom raspoloenju razgovaralo o raznim temama, posebno o nadolazeem najradosnijem blagdanu Boiu.

Prvi put u sedam godina otkad sam upljanin naše upe, bio sam sudionik tog susreta, koji e mi zasigurno ostati u dugom pamenju. Bila su tu meni poznata lica koja sam susretao na nedjeljnim misnim slavljima, no nismo se osobno poznavali i sada je za to bila prigoda. Dalibor, eljko, Branko, Nedjeljko, Jakov, Slavko, Zoran, Milan, Krešimir…, samo su neka od imena osoba s kojima sam proveo lijepo predboino druenje. A onda, u jednom trenutku Dalibor je rekao: „Deki, pa imamo meu nama ovjeka koji je lan Predsjedništva Hrvatskog rtvoslovnog društva, mislei na mene, neka zamoli profesora Šeparovia da nam bude gost na Tribini koju emo organizirati povodom 22. obljetnice meunarodnog priznanja Hrvatske!“. Svi prisutni s oduševljenjem su prihvatili prijedlog, a upnik je rekao: „Deki, imate moje odobrenje, ponite s pripremama.“ Predloeno, dogovoreno, jer profesor je rado prihvatio poziv. Pripreme za Tribinu u koje su se ukljuili i lanovi upnog pastoralnog vijea odraene su u planiranom roku i sve tehnike pojedinosti dogovorene su do 9. sijenja 2014. kada je bio zadnji dogovor u upnom dvoru, na kojemu je uz upnika bio i pater Maji.

Bila je nedjelja, 12. sijenja 2014.,i veernja misa u ast Dana krštenja Gospodinovog, euharistijsko slavlje predvodio je vl. Mirian Šuvak, upnik in solidum, koji je nakon podjele blagoslova prisutnim vjernicima, najavio poetak Tribine u povodu sveane obiljebe 22. obljetnice meunarodnog priznanja Hrvatske. Oglasila su se zvona na zvoniku crkve Svete obitelji, zvoniku skromno izgraenom od drveta, kakve li simbolike. Atmosfera je bila sveana, spontana i jednostavna, gosti su pristizali bez pompoznog blještavila rasvjete televizijskih snimatelja i novinarskih foto aparata. Tako je bilo planirano i tako je i bilo. Zbog velikog broja upljana Tribina se nije mogla odrati u upnom pastoralnom centru nego je odrana u crkvi, a upni zbor je najljepšom i najdraom pjesmom u Hrvata, Lijepa naša Domovino najavio sveani poetak. Nakon minute šutnje u ast poginulim hrvatskim vitezovima Domovinskog rata i Prvom hrvatskom Predsjedniku dr. Franji Tumanu, uslijedile su pozdravne rijei svim prisutnima, posebno dragim gostima, dr. Zvonimiru Šeparoviu, professor emeritus, ministru vanjskih poslova u vrijeme meunarodnog priznanja Hrvatske i njegovoj supruzi, gospoi Branki Šeparovi, novinarki, profesoru Ivi Livljaniu, prvom veleposlaniku Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici (1992.-1998.), profesoru Hrvoju Kaiu, predsjedniku saborskog Odbora za vanjsku politiku (1990.-1992.), mag. Jasminki Petra Petter, predstavnici njemake nacionalne manjine grada Zagreba, eljku Glasnoviu, umirovljenom generalu Hrvatske vojske i svim hrvatskim braniteljima prisutnim na Tribini.

Nadahnutim govorom, s puno domoljubnih poruka, pater Maji je uvodnim rijeima pozdrava ve na poetku dao znati prisutnima, da je sveanost u ast 22. obljetnice meunarodnog priznanja naše Domovine samo formalnog naziva Tribina i da u nastavku slijedi svjedoanstvo dr. Zvonimira Šeparovia, ovjeka koji je svojim aktivnostima u svojstvu Ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske u vrijeme meunarodnog priznanja dao veliki doprinos meunarodnom priznanju hrvatske Drave, što je vaan dogaaj za hrvatski narod, za sadašnji i budui hrvatski naraštaj. Dovijeka se treba pamtiti da su za to najzasluniji hrvatski dragovoljci, hrvatski branitelji i najbolji meu njima, poginuli hrvatski vitezovi koji su tijekom Domovinskog rata dali najviše što su mogli, svoj ivot na Oltar Domovine. O dogaajima na svjetskoj diplomatskoj pozornici koji su prethodili 15-om sijenju 1992.godine, Danu meunarodnog priznanja Hrvatske i dogaajima koju su potom slijedili, u povijesnom retrospektivnom prikazu, s puno emocija govorio je dr. Šeparovi, doajen hrvatske diplomacije, a osim toga i hrvatskog i svjetskog rtvoslovlja. Bio je to sat povijesti, a najvrjednije po emu e Tribina ostati u pamenju svih sudionika, neposredni je razgovor s profesorom Šeparoviem, kojemu su prisutni postavljali pitanja, a on je strpljivo i s puno nadahnua odgovarao.

U mnoštvu pitanja jedno se odnosilo i na izgradnju Pelješkog mosta, na što je s puno pojedinosti odgovorila gospoa Branka Šeparovi, inae predsjednica udruge 'Gradimo Pelješki most'. Tijekom razgovora, sudionike Tribine je pozdravila i mag. Jasminka Petter, predstavnica njemake nacionalne manjine grada Zagreba i general eljko Glasnovi. Sat i nešto više vremena, trajao je razgovor prisutnih na Tribini s profesorom Šeparoviem i na kraju je završio na najljepši nain, naime nakon što je upnik, vl. Ivica Zlodi uputio pozdravne rijei zahvale gostima i svim prisutnima na Tribini, na trenutak su utihnula zvona, a prostorom crkve Svete obitelji odzvanjala je pjesma „Boe uvaj Hrvatsku“, nakon ega su svi sudionici na poziv upnika pošli u upnu dvoranu i zdravicom uz najbolje upnikovo vino u ast obljetnice priznanja Domovine, nastavili druenje.

Tekst napisao
Dragutin Bauman, ing.kem.
itelj upe Svete obitelji
lan Predsjedništva Hrvatskog rtvoslovnog društva

U Zagrebu, 1.veljae 2014.


prof. Ive Livljaniu, prvi veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici,
u drugom redu prof. Zvonimir Šeparovi i supruga mu ga Branka Šeparovi,
predsjednica Udruge Gradimo Pelješki mostDragutin Bauman, lan Predsjendištva Hrvatskog rtvolsovnog društva, prof. Zvonimir
Šeparovi i pater Maji


Prof. Zvonimir Šeparovi, predsjednik Hrvatskog rtvoslovnog društva
Fotografije: Arhiva HD
                     eljko eli

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!