www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Ponedjeljak, 08 Oujak 2021
 
 
PRIOPENJE ZA JAVNOST HRVATSKE AKADEMSKE ZAJEDNICE KRALJ TOMISLAV
etvrtak, 09 Sijeanj 2014
Povodom izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve gospodina Irineja iznešene u estitki  Boia svim pravoslavnim vjernicima, kako ree, u „Dalmaciji, Slavoniji, Liki, Kordunu, Banovini  i  Hrvatskoj“.

Srbija je meunarodno priznala Republiku Hrvatsku kao nezavisnu dravu u njenim avnojevskim granicama. Srpska pravoslavna crkva formalno, po meunarodnim propisima, nema obavezu priznati ili ne priznati neku dravu, ali ova njena spomenuta zlonamjerna estitka prema Hrvatskoj vraa Hrvatsku još u devetnaesto stoljee kad trojednica još nije bila ujedinjena.

Nedvojbeno je, da SPC predstavljena sa svojim patrijarhom Irinejem, Hrvatskom smatra samo ono što se vidi sa zagrebake katedrale. A izostankom spominjanja Gorskog Kotara i Istre iz estitke, gdje inae ima relativno dosta pravoslavaca, nedvojbeno se izvlai zakljuak da ta podruja smatra talijanskim teritorijem.

Svega toga ne bi ni bilo kad bi u pitanju  bilo samo pravoslavlje, koje je svuda u svijetu manje više bez nekog veeg prigovora. Ali ovdje nije rije o pravoslavlju protiv kojeg niti jedan razuman Hrvat ili  dravljanin Hrvatske nema ništa, ve je rije o vrlo agresivnom i zloudnom „svetosavlju“, koje je ve više od sto i pedeset godina instrument velikosrpske kolonijalistike politike na našim hrvatskim prostorima.

Ta „poslanica“ patrijarha Irineja je proitana u svim pravoslavnim crkvama gdje je za pravoslavni Boi odrana euharistija, a posebno ona u Vinkovcima koju je izravno prenosila i HRT.

Premda je bilo rije o poslanici patrijarha SPC Irineja, vinkovaki paroh Predrag Azap iskoristio je izravni prijenos Hrvatske radiotelevizije, te naglasio kako je opet došlo vrijeme „stradavanja Srba u Hrvatskoj zbog svog imena i jezika“.

Sve navedeno je toliko gruba povreda suvereniteta RH da je momentalno trebala reagirati institucija Predsjednika RH, institucija Hrvatske vlade, Ministarstvo vanjskih poslova, ali i sami vrh Katolike crkve u Hrvata.

Ali, gotovo pored svih navedenih institucija, osim moda s izuzetkom Katolike crkve u Hrvata, po hrvatskoj dravi i njenom narodu mogue je pljuvati svim moguim pljuvakama, bez ikakvih posljedica.

Ovom treba dodati i prešuivanje u svim hrvatskim tiskovinama i elektronskim medijima injenicu da su u velikom ratnom stradalniku Voinu, gdje je osamdesetak hrvatskih civila masakrirano i sasjeeno u komade, ovoboino u dva navrata zapaljene i boine jaslice od strane srpskih povratnika. Da je to kojim sluajem napravljeno prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, po tom pitanju brujali bi svi mediji i otvorila bi se rasprava u Saboru RH.

Hrvatske dravne institucije, pod kukuriku vladom, to zorno pokazuju ova dva sluaja - nemaju u sebi niti malo domoljublja, jer svaka druga drava na takvo ponašanje estoko bi reagirala, ali hrvatskim dravnim institucijama to je normalno, što nije vrijedno da se zabiljei niti u crnoj kronici dnevnih tiskovina ili elektronskih medija.

ivimo u opasnom vremenu politikog bezumlja kojeg tolerira trenutna vlast, koja e se i njoj i cijelom narodu itekako obiti o glavu.

Za Hrvatsku akademsku zajednicu „Kralj Tomislav“
Predsjednik
dr.sc. Petar Vui v.r.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!