www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
etvrtak, 04 Oujak 2021
 
 
NJIMA U AST - GVOZDANSKO BIO GLAVNI HRVATSKI GRAD
Ponedjeljak, 13 Sijeanj 2014

Blago onom 'ko dovijeka ivi, imao se rašta i roditi. Rekao je veliki pjesnik povijesne Crvene Hrvatske, Njegoš. Onaj tko da ivot za jedan od najveih fenomena u podruju meuljudskih odnosa, a to je domovina, on ne umire, nego zajedno s njom vjeno ivi. Dodali bi smo mi poznatu istinu.

Neumrli duhovi legendarnih hrvatskih branitelja iz 16. stoljea, od turskih osvajaa, danas su, u obliku bijelih oblaaka, nadlijetali kamenu utvrdu GVOZDANSKO, koji istoimeni gradi, je, njima u ast, danas bio glavni hrvatski grad.

Sila autobusa i i osobnih automobila. Biskupi i sveenici. Braniteljske i mnoge druge udruge. Silna upanijska i gradska izaslanstva,ukljuujui i izaslanike predsjednika republike i gradonaelnika Zagreba. Nacionalna i vjerska obiljeja. Povijesne vojne odore. Topovski plotuni i bubnjevi. Zvuci mirozova. Plamena buktinja u kamenoj tvravi. Glumake recitacije Ante Tresi Paviia. U moru vijenaca i zapaljenih svijea, kupalo se mramorno spomen obiljeje ispod velikog bijelog kria. Hrvatska je tog dana, 12.1.2014.god, doista stanovala u Gvozdanskom.

Nije sramota nešto ne znati, nego je sramota ne eljeti znati. Zato, vi koji se prvi put susreete s pojmom GVOZDANSKO, tipnite na internetu spomenuti pojam. Tipnite i SIGET, KRBAVA, MOHA...Tipnite obvezno MASADA I ALAMO, pa povucite paralelu s Gvozdanskim, koji je da vam pomognemo, hrvatski Vukovar iz 16. stoljea.
S ove komemoracije e morati odjeknuti rijei našeg aktualnog biskupa, koji je, usuujemo se rei, u svojoj povijesnoj propovijedi, preko Isusovog bolnog pitanja - Zašto Oe..., u ime svih nas, desetak puta postavio i naša bolna narodna pitanja. Zašto se nama sve to radi kroz cijelu krvavu narodnu povijest koja protie u znaku; njegova puta, smrti, istine i uskrsnua ?Morat e odjeknuti i rijei predsjednikova izaslanika, koji je, upoznavši se preko Zrina i Gvozdanskog sa spaljenom hrvatskom zemljom ovoga kraja, u svom obraanju, ("Ovdje su napadai bili; i Turci, i vlasi, i etnici, i partizani...) teško uvrijedio Josipovia i njegove jugopartizane sa lijepim petokrako kapama, koji su se pobrinuli da, i na boi 1941. godine, i ovdje naprave krvavi pir (55 pobijenih sa spomen ploe), i time omogue da staro i slavno hrvatsko mjesto, sa velikim grobljem, i poslije Oluje, obnovljenom crkvom, praktino ostane sa jednom hrvatskom obitelji, kao domainom današnje velike komemoracije.

arko Mari

Fotografija: Arhiva HD

                           eljko eli

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!