www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 27 Rujan 2020
 
 
DANI SJEANJA MUENIKE POSAVINE - ODAK
Ponedjeljak, 01 Lipanj 2009

DANI SJEANJA MUENIKE POSAVINE
Predloeno utemeljenje Hrvatskog rtvoslovnog društva BiH

U Odaku, Bosanska Posavina, organizirani su 24. i 25. svibnja 2009. i ove godine 12. po redu Dani sjeanja na hrvatske rtve Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata 1991.-1995. godine, kojima je nazoio nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Pulji iz Sarajeva, dr. Zvonimir Šeparovi, predsjednik Hrvatskog rtvoslovnog društva iz Zagreba i brojni branitelji Bosanske posavine i gosti iz Hrvatske.

U nedjelju, 24. svibnja u Balegovcu (Novo Selo) u oakom kraju, sluio je sv. Misu vl. Pavo Brajinovi, nakon koje se nazonima obratio dr Zvonimir Šeparovi koji je poloio vijenac na spomenik rtvama poginulim u II. svjetskom ratu i u Domovinskom ratu iz Balegovca (Novog Sela). Domaini su poklonili svom gostu  knjigu Poginuli u II. Svjetskom ratu iz Balegovca i zagrnuli ga tradicionalnim posavskim pletenim šalom.

Istoga dana domaini su pokazali mjesto strašnog zloina Buria Štalu, u kojoj su partizani na prijevaru da im se nee ništa dogoditi zatvorili više od 500 branitelja ovoga kraja iz Odaka, Modrie, Bosanskog Šamca i sela oko tih opina, koji su, puni ljubavi za svoj prag, branili  svoje domove još dva tjedna  nakon što je pao Berlin i završio Drugi svjetski rat, a potom od partizana odvedeni pod okriljem noi pobijeni na Pašincu, na obali rijeke Bosne, na Bajer i na uše Bosne u Savu kod Bosanskog Šamca. Tamo su ih sve muki ubijali.

 Buria štalu gostima su pokazali vl. Filip Brajinovi, upnik iz Garevca i predstavnici mjesnih udruga i za uspomenu poklonili knjigu Vlade Jaguština -  Buria Štala u kojoj na prvoj strani stoji potresna posveta:

Mladi momci ljudi oenjeni
U Buria Štali pobijeni.
Što je mogla pokrila je trava
A što nije odnijela je Sava.

U ponedjeljka, 25. svibnja 2009. spomen Sv. Misu na Spomen groblju hrvatskih stradalnika u upi Posavska Mahala predvodio je Vinko uzoriti kardinal Pulji, nadbiskup Vrhbosanski. Pred više stotina vjernika i gostiju. Nakon Sv. Mise obratio se nazonima prof. Zvonimir Šeparovi i nakon toga poloio vijenac na Spomen groblju. Sveanosti je pribivao i dr. Mate Pavkovi, lan Predsjedništva HD-a iz Zagreba. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naveer istoga dana u Centru za kulturu u Odaku Zbornik radova sa 10. Dana sjeanja predstavio je dr Franjo Topi, predsjednik HKD „Napredak“ iz Sarajeva, a prof. Zvonimir Šeparovi odrao je predavanje pod naslovom „Vanost brige za rtve“. Ujedno je predstavio i Zbornik radova O rtvama u ratu i u miru, etvrtog hrvatskog rtvoslovnog kongresa. Domain ovih susreta bio je vl. dr. sc. Ivan Baluki, dekan upe Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja iz Odaka, koji je na etvrtom hrvatskom rtvoslovnom kongresu, odranom u Zagrebu i Škabrnji 2007. godine pod naslovom: Stradanje Hrvata odakog kraja na kraju Drugog svjetskog rata.

U svojim susretima i nastupima prof. Zvonimir Šeparovi je predloio utemeljenje Hrvatskog rtvoslovnog društva Bosne i Hercegovine, što je aklamacijom prihvaeno. S tom idejom suglasio se i kardinal Pulji. Bilo bi to autonomno društvu u kojem bi bili lanovi iz cijele Bosne i Hercegovine uz snanu podršku hrvatskog rtvoslovnog društva iz Zagreba. Uskoro e biti izabran Poticateljski odbor s predstavnicima Hrvatima kako iz Bosanske posavine i Hercegovine, tako i ostalih krajeva BiH u kojima ive Hrvati.

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!