www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 11 Srpanj 2020
 
 
MILE PRPA: SUDBONOSNI TRENUTAK HRVATSKOG BEZNAA
etvrtak, 30 Sijeanj 2014
Ljudski ego, ili ego neke vlade je nešto najsramotnije što si neka vlast bilo gdje u svijetu sama sebi dopušta. Ako to priušti sebi još i demokratski izabrana vlast, tada najsramotniji element vladanja  - njen egoizam, prelazi u instrument duhovnog i svakog drugoga nasilja nad vlastitim narodom.

Biti egoist, makar kao i pojedinac, to je dovoljan razlog da ga se svi prijatelji klone, da ga zaobilaze u širokom luku, a od takvih se naješe ograuju i lanovi njegove najue obitelji. Uz egoizam uvijek ide i velika umišljenost.

A kamoli ako je Vlada u nekom narodu egoistina, bahata, agresivna, nepromišljena, prijetvorna, a k tome još i jako umišljena, sve zemlje svijeta e joj okretati lea i isto tako izbjegavati je u širokom luku i najradije s njom nitko ne eli imati nikakva posla ako to ne mora.

Svjedoci smo da Hrvatsku strani investitori zaobilaze u širokom luku. Svjedoci smo da se našu mueniku Hrvatsku na svakom koraku bruka i iz Banskih dvora, a nerijetko i s Pantovaka. Svjedoci smo da se u brojnim metropolama Europe, ali i znatno šire podozrivo gleda na Hrvatsku, samo jedino i iskljuivo zbog neprimjernih osoba na njenom politikom vrhu, i nekontrole onoga što javno izjavljuju.  Zbog politiara koji ne kontroliraju svoje izjave, zbog politiara koji im progovore za njih se odmah uoi da su totalne neznalice, da lupaju napamet pa ak i o najosjetljivijim temama, gdje se trai duboko znanje, ali i dobronamjernost. Davati s vrha vlasti neodgovorne izjave i izgovarati s vrha vlasti  neistine, a poglavito one povijesne,  mogu imati itekakve posljedice za narod i dravu. Ta injenica govori nešto o onome tko takve nepromišljene i neznalake rijei izgovara, ali govori i o samome narodu koji je takve ljude izabrao na demokratskim izborima. Po principu kakav narod takva i vlast. Doista.

Evo saznasmo iz usta našeg Premijera da su Hrvati bili prvi i nacisti i fašisti u svijetu, da su prvi ideolozi i praktiari u genocidnom istrebljenju drugih naroda samo zbog toga što su - drugi i drugaiji kakve ih je Bog dao. Da su prvi poeli s egzekucijama drugih naroda u dvadesetom stoljeu. Jedan nesvršeni srednjoškolac bi dobro znao da to nije istina, ni kronološki, a i sadrajno je tvrdnja upitna,  jer je dvadeseto stoljee od samog poetka puno pokolja naroda.

Prisjetimo se samo pokolja Bura od strane Engleza u Junoaj Afriki još sa samog poetka dvadesetog stoljea. Moemo se prisjetiti i prvog pokolja Hrvata (hrvatskih domobrana, ratnih zarobljenika)  u Odesi 1916 od strane srpske vojske gdje ih je zaglavilo negdje do deset tisua samo zato što su bili Hrvati. Sjetimo se pokolja tzv. kulaka u SSSR-a od strane Lenjina gdje ih je zaglavilo oko etiri milijuna, od ega se ni do dan danas ruska i ukrajnska i dr. poljoprivreda nije oporavila. Sjetimo se najveeg genocida i holokausta u povijesti svijeta tzv. Gladomora gdje je Staljin glau i sl. likvidirao negdje izmeu šest i devet milijuna Ukrajinaca, a meu njim i tri miliuna djece. Sjetimo se i Katynske šume s etrdesetak tisua pobijenih poljskih asnika  i visokih intelektualaca od strane Staljina. Moemo se sjetiti i masovnog progona idova u Njemakoj pod nacistima prije 1941.g., i u Beogradu prije  travanjskog rata u Kraljevini Jugoslaviji. Dalo bi se nabrojiti još mnogo toga.

Hrvatsku vlast osim nedomoljublja “krasi” još i opasniji mazohizam i kontinuirano samoptuivanje pred cijelim svijetom, što ve odavno za naš narod ima tragine posljedice.

Narod je doveden u totalno – beznae. Kao da se provodi ona politika iz stare komunistike prakse – što gore to bolje. Hrvatska se razara iznutra, kao da je rije o dirigiranom kaosu da se Hrvatsku uvue u nemire, unutarnje sukobe s traginim posljedicama. Razara se i duhovno i materijalno, u to su se ukljuili i mediji, i sav medijski mainstream. Na svakom koraku se osjea to djelovanje i podrivanje; prekomjernim zaduenjem, rasprodajom, uništenjem institucija od strateške vanosti, razaranjem morala i sl.

Unaprijed pozivanje stranih naftnih kompanija da preuzmu crpljenje nafte u Jadranu, i brojnih drugih sluajeva. Ako se doista otkriju velika nalazišta nafte u Jadranu, mi smo se unaprijed opredjelili za nigerijski model gdje  naftno bogatstvo uglavnom ide u ruke stranih kompanija, pa u zemlji vlada bijeda i jad, umjesto da se opredjelimo za norveški model gdje sve ostaje u rukama drave, pa cijeli narod od svega toga ima velike koristi.

Neka se politiki pojedinci na vrhu vlasti dobro zabrinu za svoje neznalaki i neodgovorno izreene rijei, jer se takve rijei ve dobrano obijaju o glavu cijelog naroda i drave. Ne moe se i ne smije biti na elu vlasti ako se ne kontrolira svaka izgovorena rije, ako se javno izgovara neistina prvenstveno o svome vlastitom narodu, tada takvi politiari  ne znaju ni prvo slovo abecede i to one politike od koje ive. To su ljudi koji su zbog svoga astohleplja zalutali u politiku, došli su tamo gdje im nije mjesto.

Prije puštanja jezika u pogon, molim ukljuiti mozak. (Izreka koju sam proitao na zidu u jednom uredu). Onaj koji to ne radi ne smije se niti pojaviti u politici, niti u onim najniim funkcijama, a poglavito ne na samom vrhu drave. Poznata je misao da onaj koji ne zna  što govori, da pogotovo ne moe ni znati što ini. Hrvatski politiki brod se opasno nasukao, ovaj put na vrlo oštre hridi..

Politiari pazite što govorite! I nikada nemojte govoriti iz glave, ve unaprijed planirajte i odvagnite svoje rijei koje ete javno izrei. U doba komunizma je bilo nezamislivo da neki politiar javno lupa nešto iz glave. Odmah bi odletio s vlasti, a moda bi mu i glava odletjela.

Za vrijeme komunizma su izmislili i poseban nain izraavanja, vokabular i sl. da, kad javno govore, da u stvari ništa i ne kau, a odrali su govor. Djeca komunizma koja su na vlasti od svojih oeva nisu nauili tu govornu mudrost.

Kad politiari zakau u politikom znanju i prirodnoj mudrosti, toga momenta poinju gurati vlastiti narod na slijepi kolosjek, na kolosijek beznaa. Beznae se pretvara u sudbonosni trenutak zemlje kad se stvari normalnim putem ne mogu razriješiti, pa se poput Gordijskog vora sve sijee ili lomi.

Hrvatskom je zavladalo toliko beznae da je narod duboko ušao u fazu šutnje. Narodna izreka – Ne boj se psa koji laje jer taj ne grize. Šutnja naroda je vrlo rjeita i znakovita – izraava duboka neslaganja i najavljuje revolucionarni duh, najavljuje zatišje pred buru.

Mudar politiar bi to odmah shvatio i ako ne zna poduzeti mjere, na vrijeme bi se povukao da ne ugrozi ni sebe ni druge. Trenutak hrvatskog beznaa je na putu da se pretvori u sudbonosni trenutak hrvatske suvremene povijesti, s dalekosenim posljedicama pozitivnim ili negativnim – ovisno o pameti i razumu onih koji e morati otii i onih koji e ih doi zamijeniti.

 Mile Prpa
http://www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=31086%3Amile-prpa-sudbonosni-trenutak-hrvatskog-beznaa&catid=109%3Amile-prpa&Itemid=382

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!