www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 20 Rujan 2020
 
 
POPIS PRITVORENIKA KOJI SU ODEVEDENI 24. LIPNJA 1945. IZ CENTRALNOG ZATVORA OZNE U LJUBLJANI
Ponedjeljak, 22 Lipanj 2009
U Knjizi Prikrivena grobišta Hrvata u Republici Sloveniji autora dr. Mitje Ferenca i elimira Kuatka koja je objavljena 2007. god. U nakladi POASNI BLEIBURŠKI VOD na strani 98 objavljen je i ovaj dokument:
Popis hrvatskih pritvorenika koje su odveli 24. lipnja 1945. god. u jedan poslije ponoi iz Centralnih zatvora OZNE u Ljubljani.

Kako se radi o Hrvatima koji su odvedeni iz bolnice a iji je popis sakrila jedna asna sestra taj vrijedni i rijetki dokument o popisu rtava Vam dostavljam kako bi se mogue netko od lanova porodice ili prijatelja i poznanika odazvao.
U tu svrhu molim da objavite ovo moje pismo a za detaljniji opis molim da se posluite navodima i slikama iz knjige.

Mogue da se netko javi te iste zemne ostatke prenese u njihov kraj.

elimir Kuatko
Podpe 6a 1352
Preserje Rep.Slovenija


Aker Salko, Antievi Mijo, Asievi Mehmed, Badari Aver, Boljkovac Rok, ai Jovo, oti Ante, Dekovi Tone, Drmi Luka, Demidi Ismet, Harak Emil, Jurgovi Nikola, Kolanj Peter, Livani Josip, Ljubii Mate, Luški Ivan, Mavrek Ludvik, Medvidovi Luka, Petrovi Joso, Sinanovi Nurah, Šebal Peter, Torbarina Boo, Turkalj Mate, Versaljko Luka, Vukosavi Nikola, Zori Ivan.

Iz Centralnih zatvora OZNE 24. lipnja 1945. odveden je vei broj ratnih zarobljenika. Svjedoenja mještana Rakitnice upuivala su da je istog dana u ponoru kod Konfina ubijena vea skupina ljudi, meu kojima su bili i ranjenici i bolesnici.

U okviru istraivakog projekta prof. dr. Lovra Šturma speleolozi su u svibnju 1999. ispod sloja kamenja na dnu 40 m dubokog ponora, dokumentirali ovjeje posmrtne ostatke. Skupina policajaca 2002. godine podrobno je pregledala okolinu i otkrila vei broj ahura, ostatke gipsa, umjetne drvene noge itd. U lipnju 2006. Vlada RS odluila je da e kao primjeri za ureivanje prijenosa posmrtnih ostataka sluiti iskopi iz grobišta Brezno kod Konfina I i Lovrenška grapa kod Škofje Loke.

Izmeu 14. kolovoza i 26. rujna 2006. skupina speleologa i arheologa iznijela je iz ponora oko 20 m
3
stijena, drveta i blata i donijela na površinu ostatke rtava. Pokazalo se da je ponor postao grobom za najmanje 87 a naj­više 90 ljudi. Pošto je 24. lipnja 1945. u jedan ujutro iz Centralnih zatvora OZNE odvedeno 60 Slovenaca, 26 Hrvata i 2 Srba, zakljuujemo da su zapravo radi o tim ljudima.

Posmrtni ostatci privremeno se nalaze u skloništu u Zgornjoj Bistrici, a pronaene predmete uva Muzej novije povijesti Slovenije.

Kao u proteklim godina nastavljam svoju djelatnost u okviru HD i PBV iji sam poasni lan i ovo je jedan prilog istom.
elimir Kuatko
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!