www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 23 Rujan 2020
 
 
MISA ZADUNICA KOD JAME JAZOVKA ZA RTVE PARTIZANSKIH ZLOINA
Ponedjeljak, 22 Lipanj 2009
 

 22.06.2009 | 18:39 | IKA V - 113640/6

Misa zadušnica kod jame Jazovka za rtve partizanskih zloina

Misu predvodio zagrebaki pomoni biskup Valentin Pozai koji je u svojoj homiliji prozvao za prikrivanje istine o stratištima poput Jazovke


Sošice, (IKA) - Pokraj jame Jazovke, kod Sošica na umberku, 22. lipnja je misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijea odana poast ubijenim pripadnicima hrvatskih vojnih postrojba koje su partizani bacili u tu jamu nakon bitke kod Krašia 1943., i nakon Drugoga svjetskog rata, u svibnju i lipnju 1945., te ranjenicima, medicinskom osoblju i redovnicama odvedenim iz bolnica 1945. i poubijanim na tom stratištu. "Spomen-pohod Jazovka" tradicionalno se organizira 22. lipnja, na Dan antifašistike borbe. Organizator je udruga Hrvatski obredni zdrug - Jazovka, a na komemoraciji se, kako navode organizatori, okupilo oko 5.500 predstavnika mnogobrojnih udruga i rodbine ubijenih iz cijele Hrvatske i inozemstva.
Misu zadušnicu kraj jame Jazovke predvodio je pomoni biskup zagrebaki mons. Valentin Pozai, koji je u propovijedi prozvao za prikrivanje istine o stratištima poput Jazovke. "Stojimo nad traginim grobom i traginom sudbinom mnogih ljudi, kojima se ni dan danas ne moe i ne smije obiljeiti grob, ni postaviti dostojan nadgrobni kamen, natpis, spomenik", kazao je biskup Pozai. Govorei o izvršiteljima pogubljenja mons. Pozai je rekao kako su se ponašali prema naredbama svog komesara koji je naredio da Boga nema.
"I oni su se ponašali kao da Boga nema, i sami su sebe, i jedni druge, proglašavali bogovima, gospodarima ivota i smrti. Dokazi njima nisu bili potrebni. Bilo je dovoljno njihovo mišljenje - komunistiko, zloinako", kazao je mons. Pozai.
Na misi su bili i rimokatoliki i grkokatoliki sveenici, a u ime islamske zajednice molitvu za rtve predvodio je izaslanik muftije Šefka Omerbašia imam Idriz efendija Beši.

Pokraj jame Jazovke proitan je i "Zahtjev" hodoasnika Spomen-pohoda, u kojem se Hrvatski sabor i Vladu poziva da uklone nasljee jugokomunistikoga totalitarnoga sustava te osude politikom i sudbenim odlukama jugokomunistika zlodjela. Navode da to zahtjeva i Europa. Politike predvodnike Republike Hrvatske pozivaju da osude zloinaki sustav i svjetonazor, da imenuju izravne krvnike i vrate svaku ast i pravo rtvama te da uklone svaki spomen Tita, kojeg nazivaju voom svih zloinstava jugokomunistikih.
U "Zahtjevu" hodoasnika Spomen-pohoda Jazovka 2009., kojega je potpisao predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, Boris Prebeg, a kraj jame proitao glasnogovornik udruge Branimir Petener, Sabor i Vladu se takoer poziva da se u osnovama Ustava RH prizna kako je Republiku Hrvatsku oslobodio i uspostavio Obrambeno-osloboditeljski rat ili Domovinski rat, a nisu Titovi partizani, ni Avnoj ni Zavnoh.
Osvrui se na današnju proslavu Dana antifašizma u Brezovici kod Siska, hodoasnici Spomen-pohoda Jazovka 2009. u "Zahtjevu" navode kako je u toj šumi Brezovici grobište Hrvata muenika, njih preko šest tisua, koje su tzv. antifašisti zvjerski poubijali godine 1945., i to nakon rata.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!