www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Naslovnica > Komentari > RUZARIJ HRVATSKIH KALVARIJA
Subota, 11 Srpanj 2020
 
 
RUZARIJ HRVATSKIH KALVARIJA
Ponedjeljak, 10 Kolovoz 2009
Piše J. Ivan Prcela 

Brao Hrvati sto ostadoste ivi
Nemojte nikada zaboraviti na nas
Uzmite svaki jedan kri mali
Tisnite ga u zemlju na kojoj smo pali 

 Pred nekoliko dana od Mikija Bratania, pjesnika tek navedenih stihova, na poklon primih izvanredno dragocjenu knjiicu RUZARIJ ZA HRVATSKI KRINI PUT. Bratani se rodio u Splitu na posljednji dan mjeseca srpnja 1970., kad se je rodilo i moje ivotno djelo OPERATION SLAUGHTERHOUSE (Pothvat klaonica).

“Moja kap u hrvatskom moru (boli)” su rijei kojima mi Bratani posveuje svoje djelce. Smjesta sam mu odgovorio i zahvalio se sljedeim rijeima: “Blagoslovljen bio svaki stih Tvojih duboko proivljenih pjesama-tualjki! Blagoslovljen bio svaki potez umjetnikoga kista S. Pije, kerke iz obitelji mnogobrojnih hrvatskih muenika”!

M. Bratani dirljivim izriajem razmišlja o pet alosnih otajstava svete Krunice i o etrnaest postaja Kristova Kriznog puta i njih u skladnu cjelinu povezuje s dugim nizom hrvatskih Kalvarija kojima su posuti krajolici Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, itd.

asna S. Pija rodila se godine 1931. u Zvonimirovom gradu Kninu. Prealosna godina 1945. kao djevojicu odvela ju je u Austriju, gdje je u raznih jedanaest logora iskusila gorine, patnje i boli svojega i svoje obitelji Kriznoga puta. U Blajburškoj tragediji izgubila je devet lanova obitelji, ukljuivši roditelje i starijega brata. Kao ENA BOLI, kao umjetnica i kao pedagoginja S. Pija svojim kistom je prenijela sve svoje muke na brojne stranice Bratanoviega RUZARIJA. Upravo zato, ta kolekcija pjesama-tualjki na itatelja ostavlja duboke i neizbrisive dojmove. Ti dojmovi se raaju takoer fotografijama i kartama koje su prenesene iz BLEIBURG MEMENTA Boe Vukušia.

Mladen Vukovi je napisao Predgovor Bratanievom RUZARIJU.  Vukovi prstom ukazuje na svibanjske krvavštine “na kraju (sic) Drugoga svjetskoga rata”, iako su se ta nezapamena zlodjela dogodila POSLIJE rata.  Radi štetnih demografskih posljedica, pisac Predgovora takoer naglašava “travanjske krvavštine” i “suludosti rata i poraa”. On na taj nain – bas kao i domovinski povjesniari – ratne i poratne dogaaje trpa u istu vreu pa se dobiva dojam da su  Blajburško-Mariborski pokolji provedeni za vrijeme ratnih okršaja.  Vukovi dosta panje posveuje i zbirkama pjesama o Blajburškoj tragediji - bez ikakve rijeci o avanlansi povijesnih studija koji su o toj najveoj tragediji hrvatske povijesti dolazili iz poratnim pokoljima Protjerane Hrvatske.

U svojemu Uvodu Miki Bratani, autor RUZARIJA, piše da ga je knjiga stranca Nikolaja Tostoja potakla na duga, duga razmišljanja o hrvatskome Kriznom putu.  Mene to podsjea na moje razgovore s Tolstojemsredinom sedamdesetih godina prošloga stoljea, kada mi je on u akademskoj atmosferi mnogih povjesniara na John Carroll University ovdje u Clevelandu rekao, da ga je moje djelo OPERATION SLAUGHTERHOUSE nadahnulo istraivanjem i pisanjem njegove knjige MINISTAR I POKOLJI.

Mladen Vukovi i Miki Bratani pišu o Koevskom Rogu kao o najveemu ubijalištu u Sloveniji (pred par godina i hvarski Biskup Štambuk na Blajburškom polju isto je tvrdio).  Najglavnije ubijalište nije Koevski Rog nego Maribor, oko kojega je pobijeno toliko desetaka tisua hrvatskih ratnih zarobljenika da se s pravom moe na to ubijalište primijeniti brojka od 400 Ovara i OSAM Srebrenica. Obilna dokumentacija o Mariborskim pokoljima na hrvatskom jeziku je dostupna u izdanjima HRVATSKOG HOLOKAUSTA od godina 2001. i 2005.

U biografiji S. Pije unutar Bratanieva RUZARIJA ima jedna velika pogreška, naime, da je dr. fra DominikMandi hrvatski dominikanac, iako je ovaj veliki hrvatski povjesniar u domovini, u Rimu i u SAD-u poznat kao naistaknutiji lan Hrvatskih franjevaca u Hercegovini. Ta franjevaka Provincija dala je itavu jednu satniju velikih muenika ZA VJERU I DOMOVINU i ona pripada Ruzariju hrvatskih Golgota.

Josip Senjeri napisao je duboko sadrajan Pogovor Bratanievim razmatranjima “nad boli, stradanju i patnjama jednog nesretna hrvatskog naraštaja”. Pogovor je tako saet da u njemu ima samo 24 retka, ali svaki redak je izvrsna preporuka RUZARIJA ZA HRVATSKI KRIZNI PUT. “Ovdje se ispreplie,” piše Senjeri, “domoljubno i duhovno, lirsko i epsko, balada i molitva”.

Na stranicama RUZARIJA na vise mjesta se govori o predugoj šutnji (M. Bratani nju naziva urotom šutnje) o preuasnim mukama i ubijanjima na hrvatskom Krinom putu. Ja, pokoljima protjerani Hrvat, taj Krini put itav ivot nazivam “marševima smrti”. U RUZARIJU je rije i o prikrivenim grobištama, koja su preuasne tajne sakrivala punih 45 godina. Veliki hrvatski povjesniar i sin Bosne ponosne dr. Krunoslav Draganovi te “tajne” je razotkrivao, o njima pisao, o njima snopove iskaza sakupio, o njima govore odravao. U razdoblju 1945-1967  Draganovi je sustavno radio i NIJE ŠUTIO. Upravo zato, u rujnu 1967. bi od agenata zloglasne Udbe kod Trsta ugrabljen, u bolnicu u Splitu smrskane glave doveden, po Titovoj satrapiji-Jugoslaviji kao medvjed u cirkusu provoen, dok godine 1983. nije u vjenost odselio.  Taj duhom i tijelom div-ovjek otkrivanje Blajburške “tajne” skupo je platio pa zato mu je mjesto u RUZARIJU HRVATSKIH KALVARIJA.

Draganovieve dokumente godina 1960. i 1961. ja sam preuzeo i ve tada, po priznanju dr. Josipa Bombellesa, pravi pokret sam zapoeo. Hvala Bogu u njemu, iako 87-godišnjak, još  djelotvorno nastupam. NISAM, dakle, ŠUTIO.  Nas domoljubni i duhovni pjesnik Bratani i ja skupa s njime pitamo se, zašto se o tim nezapamenim mirnodopskim pokoljima, iako imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku, u hrvatskom narodu vrlo malo zna. REPUBLIKA HRVATSKA JE PREVIŠE ZAOKUPLJENA PROMICANJEM PARTIZANSKOG ANTIFAŠIZMA.  Nju ne zanimaju rtve Titove Strahovlade. Na politikoj razini, njoj je stalo do potiskivanja i RAZVODNJAVANJA povijesne istine o Blajburškoj tragediji.  Upravo zato, hrvatske politike vlasti moje POLUSTOLJETNO pisanje povijesne istine o mojemu poklanom narastaju potpuno ignoriraju. Naprotiv, dr. Efraima Zuroffa, širitelja lai o hrvatskome narodu i mojega vlastitoga protivnika, javnim poastima doekaju.

Premda sam u ovome prikazu iznio neke pogreške i slabosti Vidovieva Predgovora i Bratanieva Uvoda, RUZARIJ ZA HRVATSKI KRIZNI PUT  pozdravljam kao djelce od izvanredno velike vanosti i najtoplije ga preporuam.  Njime autor eli popularizirati štovanje svih muenika hrvatskogKriznog puta. Tim pothvatom  on ce, nadam se, doivjeti daleko vei uspjeh nego sto se to moe postiidebelim knjigama. Izvrsnome vjersko-domovinskom pjesniku Bratanicu “Glas Koncila” kao nakladnikod velike je pomoi.  Nadati se je, da ce se sve hrvatske upe u domovini i iseljeništvu ugledati u primjer GK-a te moralno i financijski pomoi tome mladome i poletnome piscu i pjesniku. Da u tome što uinkovitije njemu pomognu, evo dajem im njegovu poštansku i elektronsku adresu:

Miki Bratani
D. Simunovia 9
21000 Split, Croatia
E-mail : 
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript


Cleveland, Ohio
27. srpnja 2009.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!