www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 27 Rujan 2020
 
 
SJEANJE NA PROGON IZ BORIEVCA
Ponedjeljak, 14 Rujan 2009

Sjeanje na progon iz Borievca
Tekst: IKA 13.09.2009 | 16:38 | IKA V - 115233/9
Fotografije: Damir Borovak   

Borievac, (IKA) – Misno slavlje u povodu zaštitnice upe Borievac - Male Gospe, predvodio je 13. rujna gospiko-senjski biskup dr. Mile Bogovi kod crkve koja se obnavlja.


 Organizatori mise i skupa raseljenih Borievljana su upa Roenja BDM u Borievcu sa upnikom fra Branimirom Šegotom i udruga Liana iz upe Borievac s predsjednicom Jadrankom Matašin. Na misi su lanovi KUD-a „Vukši" iz Vukšia pjevali „lišansku misu" pod vodstvom Dragana Ledenka. Pjevanjem se u cijeli program ukljuio i „Hrvatski kulturni klub" iz Zagreba na elu s Šimom Šimatoviem. Oko dvije tisue stanovnika upe Borievac na poetku II. svjetskog rata „kada je pukla prva puška u Lici" protjerano je iz svojih domova, a oni koji nisu uspjeli pobjei, ubijeni su. Kao ni Udbinjani, tako se ni Borievljani nisu smjeli vratiti na svoja ognjišta.


U propovijedi se biskup Bogovi osvrnuo na „novu ranu", injenicu da „neki i danas podravaju kult prve puške koja je ovdje bila uperena na sve što je hrvatsko i katoliko, koja je bila protiv svake hrvatske drave. Tako, naime, Borievljani tumae inicijative da se obnavlja spomenik onima koji su uništavali njihovo mjesto". Odgovor na to nije sanjati o osveti i nasilju, širiti kult „neke naše sline puške". Odgovor je da širimo kult kria, poruio je biskup.


 Borievljani imaju pravo na punu istinu o stradanju njihova mjesta i ljudi. Pritom takoer elim istaknuti da ova drava na razne naine pokazala svoj odmak od kulta ovdašnje prve puške; pa i time što je pristupila obnovi ove crkve. Moramo takoer biti svjesni ograniene vrijednosti politikih prosudbi, upozorio je biskup. Mi kao kršani trebamo biti svjesni da put spasenja i duhovne obnove ovjeanstva ide preko kria, preko patnje pravednika. Doista ne vidim odgovora ako kri Kristov uklonimo. Ako kri nema vrijednosti, onda emo traiti svoju priliku da se osvetimo. To ne smije biti naš odgovor. Tko tako reagira nije upoznao Krista, upozorio je biskup Bogovi.
  

Sudbina malenih i nezaštienih nije uvijek i u svemu pogubna, istaknuo je biskup i naveo primjere iz kršanske i hrvatske prošlosti. Spomenuo je i rtve Ivezia u selu Brotnji koje su najprije muili pa još ive pobacali u jamu Golubinjau. Za borievakog upnika Vladimira Stuparia postoje naznake da je u svojoj 37. godini morao sam sebi kopati grob u kojega su ga zloinci poslije bacili.

 

upnik Vladimir Stupari 1938.g. - u pozadini crkva u BorievcuCrkva je uvijek stavljala teište na nevinu patnju u kojoj vidi vrijednost koja se pamti. Nevina patnja je tim vrjednija što je iša od svake loše sklonosti, koja je podnesena u vjeri i ljubavi. Zato su ti ljudi pravo bogatstvo svijeta i takve treba uvati u svom sjeanju, podizati im spomenike. Spomenike treba podizati borcima za suivot i zajedništvo. S druge strane, sauvaj nas, Boe, i od suda da u je u bilo kome utjelovljeno samo zlo, a pogotovo da se to protee na šire skupine ili narod. Zloe ima svuda i vano je da nju ne prihvatimo kao vrijednost, kao moralnu normu koju valja ugraditi u našu memoriju, odnosno kojoj treba dizati spomenike. Najvea pomutnja u društvu nastaje kad se izgubi razlikovanje dobra od zla, poruio je biskup.


 Gradei Crkvu hrvatskih muenika elimo podignuti spomenik muenikom licu Hrvatske, ne samo onom koje je uoljivo u Borievcu, na Udbini, Bleiburgu, Jazovkama i Krinim putovima, nego na svim drugim mjestima, gdje je naš maleni i slabi ovjek nevin stradao od nasilnika i muitelja. Neka nas nikada obuzme osjeaj kako nama pripadaju prava koje drugima ne priznamo. Dragi Borievljani! elim da danas budete ispunjeni ponosom što u svojem mjestu, u svojoj upi, u svojim obiteljima imate ljude koji su nevini stradali, kao mali i nezaštieni, a nipošto da se ispunjate gnjevom na one koji su ih muili. Taj pravi kršanski osjeaj elio bih da ivi i u vama koji ste raseljeni izvan Borievca, kao i u vama koje je sila i bahatost odvojila u nedavnom ratu od vaših zaviaja i domova u Bosni, zakljuio je biskup, pozvavši da se taj osjeaj prenese i na mlade.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!