www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Srijeda, 23 Rujan 2020
 
 
EKSHUMIRANO 48 RTAVA S DAKSE
Subota, 03 Listopad 2009
Postupkom ekshumacije posmrtnih ostataka rtava komunistikog terora na Daksi, koja je zapoela prošlog etvrtka, pronaeno je ukupno 48 tijela. Prema rijeima Mata Raevia, predsjednika Udruge Daksa 1944/45., posmrtni ostatci traili su se na šest lokacija, s tim da na dvije nije naeno ništa. Uz posmrtne ostatke rtava, meu kojima su i lubanje s prostrijelnim ranama, naeni su i osobni predmeti kao što su dvije zlatne vere, od kojih jedna ima ugravirane inicijale te datum vjenanja, dva sveenika kolara, jedno raspelo, jedan kralje u vrlo lošem stanju, zlatna ogrlica, dosta zlatnih zubi, dvije dentjere s metalnom unutrašnjošu, te dosta pištoljskih ahura što, govori Raevi, potvruje tezu da su svi ubijani iz kratkog oruja.

- Oekivali smo da emo pronai najmanje 45 posmrtnih ostataka, a prema nekim informacijama i puno više. Ukupan broj pronaenih posmrtnih ostataka je 48 plus dr. Niko Koprivica koji je završio u moru te za sada imamo 49 tijela, što je više od onoga što je bilo za pretpostaviti - naveo je Mato Raevi.
Posmrtni ostatci kao i pronaeni predmeti prevezeni su na patologiju radi daljnjih analiza, a ono što slijedi su forenzika istraivanja te DNK analiza. Raevi je takoer naglasio kako je dan popis svih obitelji kako bi se mogla odraditi identifikacija, odnosno DNK analiza.

- Stav udruge i obitelji je da se nakon odraenih radnji patološke obrade i DNK analiza posmrtni ostatci vrate u jamu kraj Spomen obiljeja - istaknuo je Raevi naglašavajui kako za Udrugu posao nije završen.
- Ovo je tek poetak. Morat emo odraditi detaljnu sondau te posao nije priveden kraju - rekao je Mato Raevi te dodao kako e se s poslom nastaviti ovisno o financijskim mogunostima i vremenskim prilikama.

Na konferenciji za novinare sudjelovao je i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivo Banac.
- Daksa je emocijama vrlo nabijeno mjesto. Ona je jedna od kljunih postaja na krinom putu zloina i nitko ne moe tvrditi da detalje oko Dakse nije znao, ali dosad ništa nije poduzeto da se doista vidi što se na ovom otoiu dogodilo u listopadu '44. godine. Dakle mnogo prije završetka II. svjetskog rata - rekao je Banac istiui kako je na osnovu ovih otkria vano nastaviti i korak dalje te potraiti one koji su odgovorni ukoliko su još ivi.

Mato Raevi zahvalio se kompletnom timu koji je sudjelovao u ekshumaciji posmrtnih ostataka - istranom sucu Zlatku Vranješu, patologu dr. Igoru Boriu i njegovom pomoniku Mariu Šljuki, policijskom tehniaru Petru Škorvagi, pirotehniaru Ivici Gleu, rukovatelju rovokopaa Mihu Baroviu, djelatnicima i direktoru tvrtke Dubrovnik Eko te svima koji su im pomogli u obavljanju ovog posla.

afr
Snimio:  Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
Fotografije ekshumacije - Udruga Daksa 1944/45.
Link
http://dulist.hr/content/view/6363/65/
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!