www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Utorak, 11 Kolovoz 2020
 
 
HRVATSKI BISKUPI POHODILI OTOK DAKSU POKRAJ DUBROVNIKA
Petak, 23 Listopad 2009

21.10.2009 | 16:16 | IKA V - 116283/10

Hrvatski nadbiskupi i biskupi okupljeni na 39. plenarnom zasjedanju HBK u Dubrovniku pohodili su otok Daksu pokraj Dubrovnika i pomolili se za sve Dubrovane pogubljene na tom otoku u listopadu 1944. godine od strane jugokomunistikih vlasti

Dubrovnik, (IKA) – Hrvatski nadbiskupi i biskupi okupljeni na 39. plenarnom zasjedanju HBK u Dubrovniku pohodili su 21. listopada otok Daksu pokraj Dubrovnika i pomolili se za sve Dubrovane pogubljene na tom otoku u listopadu 1944. godine od strane jugokomunistikih vlasti. Šezdeset pet godina nakon toga ratnog zloina, kako je u govoru rekao predsjednik Udruge Daksa 1944/45. Mato Raevi, iskopani su posmrtni ostaci ukupno 48 rtava i prije mjesec dana preneseni na patologiju. elja obitelji stradalnika kao i lanova Udruge je da se nakon identificiranja tijela ponovo vrate i pokopaju na Daksi gdje su poivala 65 godina. Tu elju podrao je i dubrovaki gradonaelnik Andro Vlahuši koji je uz pozdrave biskupima izrazio suut neduno stradalima ustvrdivši kako je Daksa jedna tuna dubrovaka pria. Nakon što su okupljeni otpjevali pjesmu "Do nebesa nek se ori", za koju je rijei napisao pater Petar Perica, jedan od stradalnika na Daksi, dubrovaki biskup elimir Pulji je uputio svoju rije.
"Osjeam obvezu i dunost prije samog molitvenog ina u ime okupljenih vjernika zahvaliti uzoritom kardinalu Bozaniu, nadbiskupu Srakiu, predsjedniku HBK i svim našim (nad)biskupima za ovu molitvenu nazonost na Daksi, na mjestu stradanja dragih nam sugraana. Nalazimo se, naime, na povijesnom mjestu koje svjedoi o teškom vremenu komunizma koji s nacizmom i fašizmom predstavljaju tri zlokobne ideologije XX. stoljea. Opirui se junaki tim trima zlima Crkva je u hrvatskom narodu stekla silno mnoštvo svjedoka s kojima se opravdano ponosi. Stoga na mjestima njihovog stradanja palimo svijee, polaemo vijence i upuujemo molitve za njih. Takva su se mjesta uvijek posebno obiljeavala, a oko njihovih grobova ljudi su se rado okupljali. I mi hrvatski biskupi došli smo danas na ovaj otoi pomoliti se za duše pobijenih one kobne listopadske noi, prije 65 godina (1944.). elimo ovim pohodom oitovati i iskazati duno poštovanje pred njihovom rtvom koja je postala dragocjenom baštinom naše sadašnjosti", kazao je biskup Pulji. Dodavši kako su danas svi okupljeni na Daksi zapravo "u pozadini, maleni i neprimjetni, pred moralnom veliinom onih radi kojih smo se okupili", dubrovaki biskup se zahvalio svim nazonim koji njeguju uspomenu na njih: rodbini i prijateljima, sveenicima i redovnicima, te Udrugi Daksa koja u suradnji s Gradom svake godine organizira ove susrete. Biskup je takoer pohvalio in gradskih vlasti koje su svojedobno podigli optunicu protiv nepoznatog poinitelja, a vezano za ubojstvo gradonaelnika Nika Koprivice, te nastanak dviju dokumentiranih knjiga „o tom strašnom vremenu: "Sve naše Dakse" (836 stranica velikog formata) koju je priredio i 2003. objavio gospar Joško Radica, te "Dubrovake rtve – jugokomunistiki teror na hrvatskom jugu 1944. i u poratnim godinama" (370 stranica) dr. Hrvoja Kaia." "To je onaj dug prema stradalnicima na što nas je pozvao Ivan Pavao II. kad je rekao neka se 'uini sve da se ne pusti zaboravu spomen onih koji su trpjeli za vjeru i Crkvu' i potakao da se prikuplja potrebna dokumentacija kako ne bi ostali 'nepoznati borci velike Boje stvari'," zakljuio je biskup Pulji.
Prigodnu molitvu predvodio je predsjednik HBK nadbiskup Marin Sraki. Evanelje je navijestio dr. fra Josip Sopta, provincijal Franjevake provincije sv. Jeronima u Zadru iji redovnici su ubijeni na Daksi, i isusovac Jerko Šimi, iji subrat je tu takoer stradao 1944. godine.
Svijee i vijence podno spomenika poloile su dubrovake udruge i predstavnici vlasti, te lanovi obitelji stradalnika. Sjeanje i molitva za stradalnike na Daksi završeni su blagoslovom koji je ivima podijelio nadbiskup Sraki.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!