www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Subota, 15 Kolovoz 2020
 
 
BUGARI POTUJU HRVATSKE RTVE
Srijeda, 28 Listopad 2009

 U ponedjeljak 26. listopada 2009. u Društvu knjievnika Hrvatske u Zagrebu, u organizaciji Hrvatsko-bugarskog društva prijateljstva i Društva knjievnika Hrvatske odrana je Tribina prigodom 65. obljetnice tragine pogibije trinaestorice Hrvata, doasnika Bugarske vojske, u kojoj su sudjelovali prof. Zvonimir Šeparovi, Ante Beljo i Dijana Glasnova, dopisnica Bugarskog dnevnog lista Telegraf.

Dr. Zvonimir Šeparovi, predsjednik HD-a zahvalio se organizatorima naglasivši da je ovo jedna izuzetna, osobita tribina koja pokazuje povijesnu povezanost Bugara i Hrvata. Naglasio je da je Dijana Glasnova podnijela referat na etvrtom hrvatskom rtvoslovnom kongresu odranom u Zagrebu 2007. godine, koji je, pod naslovom Sudbina hrvatskih asnika 64. i 65. klase Vojne akademije Njegovog Velianstva Borisa Treeg, Cara Bugara, objavljen u Zborniku radova spomenutog kongresa. Ona je napisala i knjigu Ratnici milosra, Alfa, Zagreb, 2009. u kojoj se bavi ulogom Bugarske vojske u Drugom svjetskom ratu i pojedinanim sudbinama Hrvata  u tom ratu. Ona piše. U svibnju 1945. Bugari su bili svjedoci neviene osvete i likvidacije hrvatskih zarobljenika. Kao vojska se nisu mogli organizirano umiješati i sprijeiti zloin, ali mogli su postupati prema savjesti i vienom na terenu. Oni najhrabriji nisu ispunjavali zapovijed maršala Tolbuhina i pomagali su zarobljenim Hrvatima. Nisu ispunjavali svoju vojniku dunost. Ispunjavali su Boju poruku - spasiti ivot blinjega svoga." Profesor Šeparovi je zakljuio: Dijana Glasnova je u svojim najnovijim spomenutim radovima pokazala. prvo, da je temeljita istraiteljica povjesniarka i publicistkinja koja je istraila sudbine Hrvata u kao su rata, drugo dokazuje da su Hrvati i bugari imali prijateljske odnose u dalekoj i u najnovijom povijesti, i tree, da je kao autorica izrasla u viktimologa meunarodnog znaaja, koja se bavi pravim rtvoslovnim temama u rodnoj Bugarskoj ali i u ovim našim prostorima, u Hrvatskoj. Na kraju, dr. Šeparovi je naglasio da e osobno i u ime Hrvatskog rtvoslovnog društva novom predsjedniku Republike Hrvatske koji bude izabran u veljai 2010. predloiti da se gospou Dijanu Glasnovu odlikuje za zasluge za unapreenje prijateljstva izmeu Bugarske i Hrvatske. Ovom sadašnjem predsjedniku takav prijedlog neemo stavljati jer on u svom 'antifašizmu' ne vidi rtve komunizma.

Ante Beljo, upravitelj hrvatskog informativnog centra i jedan od ponajboljih poznavatelja Bleiburške tragedije i krinog puta (autor je knjige YU - GENOCIDE koja je objavljena na hrvatskom i na engleskom jeziku u Kanadi) ukazao je na ulogu Bugarske vojske u završnim akcijama na kraju Drugog svjetskog rata iz koje se vidi da su Bugari nastojali pomoi Hrvatima koliko im je to bilo mogue. Naveo je britanske i partizanske (Milan Basta) izvore i podatke.

Dijana Glasnova,
autorica kongresnog referata i knjige RATNICI MILOSRA zahvalila se svima koji su pomogli njeno istraivanje Vici Vukojeviu, dr. Ruici avar, dr. Zvonimiru Šeparoviu i drugima, naglasivši da su ubijeni Hrvatski graani koji su bili doasnici bugarske vojske. Razoarana je slabim interesom slubenih krugova i medija za ovu tragediju Hrvata na kraju Drugog svjetskog rata. Rekla je da je, kao i pri pisanju knjige, voena svjetlošu ljubavi koju duboko u sebi nose naša dva naroda. Dva naroda, Bugarski i Hrvatski, koja nadahnjuju moju vjeru u Dobro i u ovjeka.

Tribini je nazoilo više uglednih ljudi iz javnog i politikog ivota.

Fotografije: Oskar Šaruni

 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!