www.garaza.biz
Viktimologija Advertisement
Nedjelja, 20 Rujan 2020
 
 
KONVOJ "LIBERTAS" NA CRTI SAVUDRIJSKE VALE
Subota, 07 Studeni 2009
Datum objave: 07.11.2009 14:08  Autor: tportal.hr/Hina

Ribari prosvjedovali protiv sporazuma o arbitrai

 Pedesetak ribarskih brodova sa oko 400 prosvjednika isplovilo je iz Umaga, Novigrada, Savudrije i ostalih istarskih mjesta te se okupilo ispred svjetionika Savudrija u današnjem prosvjedu protiv sporazuma o arbitrai izmeu Hrvatske i Slovenije
Konvoj hrvatskih ribarskih brodova, koji su krenuli oko 10,30 sati, pratila su dva hrvatska policijska plovila do rta Savudrije, meutim ne i do crte sredine Savudrijske vale.

Prosvjed na moru protekao je mirno, bez ikakvih ekscesa. Dolazei do crte sredine Savudrijske vale posada i ribari istaknuli su hrvatske zastave te zapalili baklje i rakete, elei upozoriti - kako su naglasili ribari - da hrvatska Vlada mora znati gdje je na moru hrvatsko-slovenska granica.

Na jednom od brodova bio je upnik iz opine Oprtalj veleasni Ante Toni Jukopila, koji je s broda novinarima izjavio da su "Hrvati, kada je bilo najtee, uvijek pobjeivali zahvaljujui Bojem blagoslovu, pa e tako biti i sada".

Predstavnica konvoja "Libertas", novinarka Branka Šeparovi, koja se pridruila istarskom konvoju, na crti sredine Savudrijske vale bacila je u more bocu s povijesnim dokumentima o, kako je rekla, "meunarodno priznatoj granici na kopnu i na moru, a koju hrvatske vlasti ignoriraju".

Predsjednik udruge profesionalnih ribara "Mare croaticum" Daniele Kolec u izjavi za novinare izrazio je zadovoljstvo organizacijom konvoja, te je naglasio kako istarski ribari nemaju ništa protiv da slovenski ribari ribare nekoliko stotinjaka metara junije od sredine Savudrijske vale.

Meutim, dodao je, hrvatski ribari e se oduprijeti tomu da Slovenci mogu ploviti do Vrsara ili da se hrvatska granica na moru pomakne junije od sadašnje crte sredine, ime bi Republika Hrvatska "izgubila više od stotinu kilometara etvornih svoga teritorijalnog mora".

Branka Šeparovi je takoer izvijestila novinare kako je brod na kojem je ona bila, tijekom plovidbe uz crtu sredine u Savudrijskoj vali, kada su snimali bacanje plutaa s hrvatskim zastavama, presreo slovenski policijski amac, rekavši im da se nalaze u slovenskom moru te kako trebaju napustiti tu lokaciju, što su oni prvotno odbili.

Na današnjem prosvjedu istarskih ribara, koji je trajao oko tri sata, najavljeno je da e se u subotu, 14. studenoga, u organizaciji predstavnika ribara, Matice hrvatske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u Umagu odrati javni prosvjed. Njime e se još jedanput upozoriti na neslaganje sa Sporazumom o arbitrai te na strah od gubitka hrvatskoga nacionalnog teritorija.
 
« Prethodna   Sljedea »
 
Top! Top!